content

25 Eki

Enerji İçecekleri de Mahkemelik Oldu

Amerika’ da bir aile kızlarının enerji içeceği içtikten kısa süre sonra öldüğü iddiasıyla üretici firmayı mahkemeye verdi.Aile kızlarının 24 saat içinde 24 ons “Monster” isimli enerji içeceği içtiğini ve otopsisinde ölümünün kafeine bağlı kalp ritim bozukluğu tespit edildiğini ileri sürüyor.

Suçlama sebebi olarak da Monster isimli firmanın tüketicilere içeceklerinin riskleri hakkında herhangi bir uyarıda bulunmamış olması gösteriliyor.

Dava açılmasından ve FDA’ nın son üç senede enerji içeceklerine bağlanan beş ölüm olayı olduğunu ve bu ilişkiyi araştırdıklarını bildirmesinden sonra şirket hisselerinde yüzde 14 değer kaybı olduğu bildiriliyor.

FDA ne diyor?

FDA sözcülerinden Shelly Burgess, kurumlarına beş kişinin yüksek miktarda kafein ihtiva eden enerji içecekleri yüzünden sonra öldüğünün, bir kişinin ise ölümle sonuçlanmayan kalp krizi geçirdiğinin rapor edildiğini açıkladı.

Ayrıca, 2004-2012 arasında karın ağrısı, kusma, titreme ve anormal kalp ritmi gibi şikâyetlerin de bildirildiğini fakat ölümlerin hepsinin de son üç senede yani 2009’ dan sonra gerçekleştiğini söyledi.

FDA, ölümlerin doğrudan enerji içeceklerine bağlı olduğunu onaylamıyor ama bu tür içeceklerde bulunan kafeinin sağlığa olan muhtemel zararlarını araştırdığını bildiriyor.

Amerika’da 2005-2009 seneleri arasında enerji içeceklerine bağlı acil müracaatlarda 10 misli artış olduğu biliniyor.

FDA, ‘besin desteği’ olarak kabul edilen enerji içeceklerini denetleyemiyor. Bunlar FDA’ ın yönetmeliklerine tâbi olsalardı emniyetli olarak kabul edilen sınırın çok üzerinde kafein ihtiva ettikleri için ruhsat almaları mümkün olmazdı.

Kafein bir besin maddesi olarak kabul edilmediği için yiyecek veya içecek etiketlerinde ne kadar kafein bulunduğunun bildirilmesi zorunlu değil.

FDA gazlı içeceklerde 12 ons’ ta 71 mg kafein bulunmasına müsaade ediyor; oysa enerji içeceklerinin bir kutusunda 160 ila 500 miligram kafein bulunuyor.

Monster ne diyor?

Firma sözcüsü Evan Pondel, “Son 16 senede 8 milyar kutudan fazla içecek satıldığını ve tüm dünyada güvenle içildiğini” ve “içeceklerinin bu genç kızın ölümünden sorumlu olmasının imkânsız olduğunu” söylüyor ve ilave ediyor:

“Bugüne kadar içeceklerimizin ölüme sebep olduğuna dair hiçbir bildirim almadık. 

İçecek kutuları üzerinde 12 yaşından küçük çocuklar ve kafeine hassasiyeti olanlar için tavsiye edilmediği yazıyor.”

Gelelim neticeye

Bize ne Amerikalı Coni’ lerin enerji içeceklerinden” demeyin, çünkü bunların tüketimi tüm dünyada olduğu gibi bizde de gençler arasında hızla yayılıyor.

Birçok ülke içeceklerin üzerinde kafein miktarlarının belirtilmesini ve ‘Dikkat yüksek miktarda kafein ihtiva eder’ gibi uyarıların bulunmasını şart koşan yönetmelikler hazırlıyorlar.

Bu mevzuda pek çok yazı kaleme aldım ve yetkilileri uyarmaya çalıştım.

Dikkate alan olur mu olmaz mı bilemiyorum ama ben gene de tekrarlamış olayım:

Bizde de geç kalınmadan, enerji içecekleri ile ilgili yönetmelikler gözden geçirilmeli, içeceklerin üzerinde gerekli bilgi ve uyarılar görülecek şekilde yer almalıdır.

Bence en doğrusu sağlığımıza hiçbir faydası olmayan enerji içeceklerinin hepsinin ‘yasaklanması veya en azından satışlarının sıkı denetim altına alınması’ dır.

KAYNAK

1. http://www.nytimes.com/2012/10/23/business/fda-receives-death-reports-citing-monster-energy-a-high-caffeine-drink.html?_r=0

2. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/?s=enerji+i%C3%A7ecekleri

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank