- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Ekonomi İyi de, Şirketler Niye İflas Ediyor?

Genel olarak iflasların mali, teknik, teknolojik, idari ve Pazar gibi birçok sebebi vardır.

Ülkemizde yaşanan iflasların asıl sebebi ise, uygulanan ekonomi politikalarından kaynaklanmaktadır.

1-Ülkemiz açık Pazar durumundadır. Yerli üretici, kendi ülkesinde ürettiği ürününü, kendi ülkesinde satmakta, Gümrük Birliğinden gelen kararlar nedeni ile zorluklar çekmektedir.

2-Gümrük Birliğinin tabi sonucu olarak, uluslararası ticarete konu olan malların kararları, Brüksel’de alınmaktadır. Bu kararlar alınırken bizim üreticimiz kararlara ortak olamamaktadır.

3-Yaratılan iç ve dış güvenlik sorunları, sermayenin maliyetini artırmakta, şirketlerin rekabet gücünü zayıflatmaktadır.

Güvensizlik yeni Pazar sorunları yaratmıştır.(Rusya, İran, Irak, Suriye vs.)

4- Yukarıda saydığımız olumsuz koşullara rağmen, borçlanmalara giren şirketler, ya iflas etmekte, ya da önümüzdeki sonbaharda iflas konumuna düşeceklerdir.   5- Devlet elindeki kamu iktisadi teşekküllerini yabancılara sattığından, büyük müşteri konumunda olmaktan çıkmıştır. Yabancı şirket sahipleri girdilerini kendi ülkelerinden ya da, ucuz olan yerden getirmektedir.

6- Sermaye birikimi ve sermaye maliyetlerinin yüksekliği sorunu vardır. Bankalar Merkez Bankasından %5-6 faizle aldıkları parayı, %12-15 faizle şirketlere satmaktadırlar.

7- Sermaye birikimi esas itibari ile şirketler tarafından elde edilen karlar sayesinde oluşur. KİT’ler yabancılara satıldığından, yabancılar da karlarını kendi ülkelerine transfer ettiklerinden, yerli şirketler sermayeyi pahalıya mal eder konuma düşmüşlerdir.

8-Ülkede sermaye birikimi olmayınca, dışarıdan faiz ile sermaye getirmek, cari açığı büyütüyor. Büyüyen cari açığı gören para simsarları Türkiye’ye daha yüksek faizle para satma fırsatını buluyor.   9-İçerdeki yüzde yüz yabancı sermayeli Türk şirketleri(ne demekse), karlarını dışarı çıkarıyor, tekrar içeri getiriyor. Aynı sermaye üzerinden katmerli karlar etmiş oluyorlar.

10-Böylesi bir ekonomik ortamda yerli şirketlerin ayakta kalması fevkalade zordur.