content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Ara

Eğitimde Asıl Tartışılması Gereken …

İktidar, gündemi dersane konusu ile meşgul ederek, asıl tartışılması gereken hususları, gözden kaçırmaktadır. Dersaneler kapatılırsa, bugünkü kalitesiz eğitim düzelecek midir? Problemler çözüme kavuşacak mıdır?Aslında, eğitim ile ilgili problemleri sayacak olsak, dersane olayı ilk ona bile giremez. Yapılan hedef şaşırtmadır. Ve elbette Gülen cemaatini hedef almaktadır. Mutad hale gelen; anti-demokratik davranışların / baskıların/ yasaklamaların bir örneğidir. Tek adam yönetiminin göstergesidir. Peki ama

1- İktidar, eğitimin kalitesini yükseltmek için ne düşünmektedir?

-Bakınız, PİSA-2012 raporuna göre; Türkiye matematik/ fen bilimleri ve okuma anlamada, OECD ortalamasının çok altındadır. (65 ülke arasında 44. sıradadır)

a) Matematikte 44./ okuma anlamada 42. / fen bilimlerinde de 43. sıradadır.

 b) 15 yaş grubundakilerde üst performans düzeyinde bulunan öğrenci sayısı; matematikte yüzde 6/ fen bilimlerinde yüzde 2/ okumada da yüzde 4'tür.

c) Asgari performans düzeyine bile ulaşamayanların oranı; matematikte yüzde 42/ fen bilimlerinde yüzde 26,4/ okumada yüzde 21, 6'dır.

Tablo çok vahimdir. Milli Eğitime ayrılan bütçe paylarının artması, tablet dağıtımı, akıllı tahtalar vs. hiç işe yaramamıştır.

2- Üniversite seçme sınavları da bu vahim tabloyu teyid etmektedir. 2013 YGS de; 40 fen sorusunda net doğru cevap ortalaması 3,5 (yani 12 sorudan sadece biri doğru cevaplanabilmiştir) , 40 matematik sorusunda 7,5 doğru cevap (5,5 sorudan biri doğru), Türkçe ve sosyal bilimler dahil toplam 160 sorudan 39 doğru cevap (4 sorudan biri) verilmiştir.

3-PİSA raporuna göre, bölgeler arasında çok ciddi eğitim düzeyi farklılıkları mevcuttur. Doğu-Güneydoğu ve Orta Anadolu, Batı bölgelerinin 2 yıl gerisindedir. Bu durum sonuçlara yüzde 62 etki etmektedir.

 

a) Neticede 160 sorudan 32'sini yapan ve 180 puan barajını geçen öğrencilerin mezun oldukları okullara baktığımızda; fen ve anadolu liselerinde başarı oranı  %90'nın üzerinde; genel liselerde %72; endüstri meslek liselerinde %28 teknik liselerde % 68, kız meslek liselerinde % 50, imam hatip liselerinde %72'dir. Ve bu fark her yıl daha da a

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank