- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Eğer Büyük Savaş Olacaksa…

Önce şunubilmeliyiz ki, emperyal saldırganların dışında, hiçbir devlet savaşmayıistemez. Ama bazen devletler için savaş gelir, o devleti bulur.

Eğer büyüksavaş olacaksa, savaşın yeri neresiolacaktır?

Bu sorununçok belirleyici olduğunu sanıyorum.

Büyük OrtadoğuProjesinin uygulayıcıları olan, Amerika ve Avrupa, Tunus’dan başlamak üzere,Libya ve Mısır üzerinden Suriye’ye geldiler.

Doğu Bloğu,Rusya ve Çin’in, savaşı Amerika gibi, kendi toprakları üzerinde kabuletmeyeceği, şimdiye dek tutumlarından bellidir.

Uzatmayalım,büyük savaş olacaksa, Rusya ve Çin, savaşı Doğu Akdeniz de kabul edeceklerini belirtmektedirler.Böyle bir durumda, savaşın içinde Suriye, İsrail ve Türkiye de olacaktır. Rusya’nınAkdeniz’e inmesi, Hürmüz Boğazına inmesinden daha kolaydır ve kendisi için dahauygun bir stratejidir.

Amerika veBatı ise, eğer büyük bir savaş olacaksa, bu savaşın İran’da olmasınıistemektedirler.

Nedenleriniaçıklamaya çalışalım.

Amerika’nınasıl yola getirmek istediği ülke İran’dır. Suriye ise, İran’a tam destekvermekte ve İsrail’in güvenliğini tehdit eden Lübnan Hizbullah’ınıdesteklemektedir. Eğer, Türkiye’yi örtülü savaş için kullanarak, Esad’ı gönderirseve Esad’ın yerine İsrail’in güvenliğini tehdit etmeyen başka birisi gelirse,Amerika Suriye’deki amacına ulaşmış olacaktır.

Amerika’nınsavaşı İran üzerinde yapmak istemesinin nedeni ise dolardır. İran petrolü dolarile satmamaktadır. Amerika onun için İran petrolüne müttefikleri ile beraberambargo uygulamaktadır.(Dünya petrolünün %10 dur. Üstelik Batı finans sistemiiçin kötü örneklemedir.)

Petrolün dolar ile satılması,petrolün kendisinden daha önemlidir. Çünkü Amerika’ya dolar basma imkânı sağlamakta, yani parasatma imkânı sağlamaktadır. İran’atehdit sadece İran’a tehdit değildir. Tüm dünyaya tehdittir. Çünkü dünyaticaretinin dolar ile yapılmasını bir ölçüde sağlamaktadır.

Zaten birbüyük savaş olacaksa, bu savaş, doların var olup olmaması savaşı olacaktır.

Büyük Savaşaekonomi açısından bakılırsa, Suriye ekonomisi ve petrolü ihmal edilecekdeğerdedir. Sadece İsrail nedeni ile stratejik değeri yüksektir.

Stratejikyer bakımından mukayese edildiğinde İran dünyanın en stratejik bölgesidir.Hürmüz boğazından dünya petrolünün %40 geçer.

Özetlersek;Amerika İran diyor. Rusya olmaz diyor. Savaşacaksan, gel Doğu Akdeniz’desavaşalım diyor.

Şimdi dahanetleştiğini sanıyorum. Neden Amerika bizi sadece, Esad’ın gitmesi içinkullanmaktadır.

Erdoğan veDavutoğlu’nun istemesine rağmen Amerika’nın isteksiz davranmasının asıl nedenisavaşın yeri konusudur.

Zaten DoğuAkdeniz İran’ın ön cephesidir.

Amerika’nıntüm hazırlıkları İran üzerindedir. Rusya’nın tüm hazırlıkları ise Doğu Akdenizüzerinedir. Yani İsrail ve Türkiye’yi de içine alan bir durumdur. Amerika’yı dadurduran zaten bu tehdittir.

Değerliyurtseverler, Haçlı saldırılarının içinde yer alacağım diye, tüm ulusumuzutehlikelerin içine atan AKP iktidarından bir an önce kurtulmamız gerekir. Aksi takdirde,bunlar kalırsa, Türkiye diye bir şey kalmayacaktır.

12.7.2012,bulentesinoglu@gmail.com