content

24 Tem

Eda Karatuğ’ Dan Gönülden Şarkılar

Çok farklı bir ses rengine sahip olan Eda Karaytuğ Türk Musikisinin önemli icracılarından biri. Konserlerde, televizyonlarda senelerdir zevkle dinlediğimiz bu hüzünlü ses Gönülden ismini verdiği ilk albümüyle sevenlerinin gönlüne giriyor. Büyük emek verilerek yapıldığına hiç şüphe olmayan bu albümü dinlerken her şeyin yozlaştığı günümüzde gerçek sanatçıların kıymetinin de bilinmediğini düşündüm. Bu yüzden bu albümün, şarkılarını senelerdir dinlediğimiz bir sanatçının ilk eseri olması bana hiç de şaşırtıcı gelmedi.

Ergun Göze’nin dile getirdiği gibi ‘’Musiki bir milletin gönül dilidir. Anadili gibi aziz bir başka ve daha içten bir dil. Aynı zamanda da her dil gibi bir tarih mirasıdır ve bir manevi hazinedir.’’

Eda Karaytuğ 1966 yılında Adana doğumlu. Müzik öğrenimini

1985’te girdiği ve 1990’da mezun olduğu Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı’ nda yapmış. Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda, Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda, Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda çalışmış.

İstanbul Fasıl Topluluğu’nun çalışma ve konserlerine katılan Karaytuğ, ses sanatçılığı görevini halen İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu’nda sürdürüyor.

Gönülden

Eda Karaytuğ Gönülden okuyor. Asırlardan süzülüp gelmiş sevdaları, hüzünleri, hicranları, kederleri ve heyecanları terennüm ediyor.

Albüm Göksel Baktagir’ in hicaz saz semaisinin tesliminin ardından ‘Gönlüm yaralı bilmiyorum yar bana ne oldu’ ile başlayıp su gibi akıyor.

Eda Karaytuğ’ un sesi gazel, maya ve uzun havalara çok yakışıyor. Huma kuşu yükseklerden seslenir… Bir yaz gecesi Çamlıca’ nın mehtabına geldin… Bakmıyor çeşm-i siyah feryade… ve Urfa’ lı Mukim Tahir’ den alınan Tükendi nakd-i ömrüm sözleriyle başlayan uzun hava gibi güzel örnekler var.

Albümde Tango El Amal isimli Arapça bir tango, biri Bedel Beyli’ nin bestesi olan Azad bir guşdum, diğeri anonim Aman ayrılık isimli Azeri şarkılar da yer alıyor.

Aleko Bacanos’ un Çeşmeye giderdi sarışın bir kız isimli hüseyni türküsü de Göksel Baktagir’ in hicaz bestesi Sevenlerin dergâhında çok derin aşka düştüm de muhtemelen hemen herkesin ilk defa dinleyeceği eserler.

Göksel Baktagir’ in aranjör, müzik yönetmeni, bestekâr ve icracı olarak katkıda bulunduğu albümü bütün musikiseverlere tavsiye ediyorum.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank