content

ikradan-mahyaya-aydinlanma

02 Kas

Duha Suresi ve Dilenccilik!

Değerli okurlarım, “DUHA SURESİ” Mekke’de inen surelerdendir.

Mekki surelerin 3 ana konusu vardır. 1.“TEVHİD” Kur’an-ı Kerim Allah’ın varlığından bahsetme yerine özellikle, yerdeki, gökteki ve tüm kainattaki birliğinden, rububiyetinden, hakmiyetinden bahseder.

İhlas Suresi bu anlamada çok önemlidir. “Deki, O Allah birdir. Her şey ona muhtaç, O hiçbir şeye muhtaç değildir. Doğmadı, doğurulmadı, O’na hiçbir şey denk olmadı.” Dikkat edilecek olursa zerreden-şemse kadar her şeyi eviren çeviren idare eden odur.

Tevhid: Kur’an penceresinden Allah’ın kayıtsız şartsız birliği ilkesi.

2. “RİSALET” Allah’ın (cc) emir ve nehiylerini insanlardan birsi olarak, ancak Cenab-ı Hakkın seçtiği, bizzat muhatap aldığı “ÖRNEK” bir kul olarak diğer insanlara “Allah’ın istediği şekilde iletmektir.

Buna da özetle “RİSALET” diyoruz.

Bu surenin içinde bir “SAİL” kavramı vardır ki, sanki bu din dilenciliğe pirim veriyor gibi “YANLIŞ” anlaşılmıştır. Oysaki bu kavram “RİSALET” çerçevesi içinde değerlendirilmelidir.

Kur’an, genel prensip olarak, insanın canını, malını, dinini teminat altına aldığı için “DİLENCİLİK” konusunu asla onaylamaz! “İdeal Müslümanlıkta namaz kılınan caminin kapısında aynı Allah’a el açan muhtaç, sefil, garip ve yoksul insanlar olmaz, olamaz…” Çünkü peygamber: “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” Buyuruyor.

Sonuçla uğraşmıyor sebebin altını ısrarla çiziyor.

Bu, güya dilenciliğe indirgenen(!) “..Ve emmes saile fele tenher” cümlesinde geçen “SAİL” kavramına bazıları, “mahcup”, “ihtiyaç” sahibi vs gibi anlamlar yüklemişler ki doğrudur ancak surenin genel akışını, kontekstini dikkate aldığımızda, Allah (cc) Hz Muhammede ve bütün insanlığa bazı nimetlerini yeminle bildirdikten sonra insani ilişkilerde çok önemli bir konunun altın çiziyor.

Bu her an her yöneticinin her sorumlu kişinin dikkat etmesi gereken temel prensiptir.

İnsanlar her zaman diliminde konuyu, konumu dikkate almaksızın kafalarına takılan bazı sualleri sorarlar, sorabilirler, sormalıdırlar. Bu olayı Kur’an SAİL kavramıyla anlatıyor.

Bu olsa olsa bir bilgi dilenciliği olur ki İslam’ın ruhuna son derece uygundur.

Bu bağlamda; “onlara, istedikleri ve muhtaç oldukları cevabı onlarla paylaş, çünkü bir zamanlar sen de onlar gibiydin. Rabbin seni vahiyle zenginleştirdi, bilgilendirdi, seni bulunduğun konumdan maddi manevi büyük bir makama getirdi.

O halde ne oldum delisi olma! Onlarla ilgilen, onlara merhametli davran onları azarlama sana sordukları suallerine cevap ver.(SAİL)  çünkü sen bütün alemlere gönderilen rahmet ve merhamet elçisisin.”

Değerli okurlarım işte böylesine işlevsel özelliği olan “SAİL” kavramı yanlış müdahaleler sonucunda dilenciliğe kapı açan bir konuma getirilmiştir ki yanlıştır.

İSLAM’da dilenciliğe asla ve asla yer yoktur.

3. “AHİRET” tir. Allah’a ve Ahiret gününe inanan insanlar bir tarağın dişleri gibi eşittir, zenginle fakirin arasındaki ilişki, şükre, samimiyete ve adalete dayalı ilahi bir hak ilişkisidir ve konjonktureldir.

ATATÜRK KÖŞESİ

Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir...

DÜŞÜN-TAŞIN

Göksüne yüreğinden başka muska takanlar yorulurlar...(M. İslamoğlu)

GÖNDERMELER

-Tayyip Bey’i, Fethullah Hocayı, Öcalanı, ençok gündemde olan ve konuşulan insanlar arasında gören Hürriyet’in 4 köşe taşını bilmeyen var mı?

-Çukurova Şeherimini Yıldıray Arıkan’ın,“nüfusumuz kalabalık ama ilçenin üstünden uçan kuşlardan bile habedar olacak kulağımız ve gözümüz vardır.„ dediğinini biliyor musunuz?

-Seyhan Şehremini Prf. Dr. Azim Öztürk’ten MERTÇE ricamdır. “okyanıs ötesindeki hocaefendiyi kaleme alan, hahftada bir kitap yazma becerisini gösteren basındanışmanınızın, yöneticisi olduğunuz Seyhan ve problemleriyle ilgili bir  kitap yazması yaraımıza olmaz mı!?..

-En çok hizmet üreten ilçe beledyesinin Yüreğir olduğunu  biliyor musunuz?

-Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan’ın  “Kozanda ayak basmadığım mahalleyi bırak çalmadığım ve aziz bilmediğim hiç bir eşik yoktur.„ dediğini duydunuz mu?

-Ahmet Zenbilci’nin kamusal hizmetlerini ayırımsız bütün tebasıyla istişare yaparak gerçekleştirdiğni billiyor musunuz? 

-Adana’nın yolları taştan bu koltuk çıkarttı beni baştan diye mırıldanan bürokrat kim?

-Ayakkabı boyacılığından köşe yazarlığına, oradan sofulu belediye başkan yardımcılığı, şimdi de önümüzdeki dönemde belediye başkan aday adayı olmaya hazırlanan zatın kim olduğunu biliyor musunuz?

-Adil Yiğenlerin tekrar siyasi antrenmanlar yaptığı haberleri doğru mu?

-Hüseyin Bayrak’ın sol-un amentüsü olan FELSEFENİN TEMEL İLKELERİ adındaki kitabı sözlükle okuduğunu biliyor musunuz?

- ahaport.com adındaki sitenin kentin öteki yüzünde olup biten gizemli ilişki haberlerini hangi yöntemle nasıl öğrendiğini bilen var mı?

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank