- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

DTP nin Açılımı Yeterli Mi ???

DTP'NİN AÇILIMI YETERLİ Mİ? MHP ile tokalaşarak uzlaşma görüntüsü veren, ardından "Milli takımın maçlarına gidebiliriz" açıklamasıyla dikkat çeken DTP, üçüncü açılım olarak "şehit cenazelerine gitmeyi" tartışıyormuş. Elbette bunlar uzlaşma ve çatışm

DTP'NİN AÇILIMI YETERLİ Mİ?

MHP ile tokalaşarak uzlaşma görüntüsü veren, ardından "Milli takımın maçlarına gidebiliriz" açıklamasıyla dikkat çeken DTP, üçüncü açılım olarak "şehit cenazelerine gitmeyi" tartışıyormuş. Elbette bunlar uzlaşma ve çatışmanın önlenmesi açısından güzel gelişmeler.

Ancak DTP herşeyden önce PKK'nın bir terör örgütü olduğunu, bölücülük yaptığını ve partilerinin PKK ile hiçbir ilişkisinin olmadığını ve olmayacağını açıklamalıdır. Bunu kamuoyu beklemekte ve istemektedir. Yoksa MHP ile el sıkışmak, Milli maçlara gideriz açıklamaları ve Şehit cenazelerine gidilebileceğinin tartışılması uzlaşma ortamı için yeterli değildir ve olmayacaktır da. Çünkü Türk Halkı ve Kürt toplumu DTP'den bunu beklemekte ve istemektedir. 

 Öncelikle DTP Türkiye Cumhuriyetinin bir partisidir ve yasalara göre kurulmuş ve meclise biraz olsun hileli bir yolla girmek durumunda kalmıştır. Bunda DTP'nin değil, aslında demokrasinin kusuru vardır. Çünkü demokrasilerde her toplum ve kesim kendini yasal olarak temsil ettirmek durumundadır. Bu ise seçim barajı ile maalesef yıllardır engellenmektedir. Ama bu engellemelerin bir çözüm olmayacağını da DTP göstermiştir. 

 Şimdi öyle veya böyle DTP mecliste olduğuna göre, bu meclis de Türkiye Cumhuriyetinin meclisi olduğuna göre yukarıda da belirttiğim gibi Ülkeyi bölmek ve ayrılıkçılık yapmakta ve kan dökmekte olan PKK'nın bölücü bir örgüt olduğunu, ülkeyi bölmek için kan döktüğünü DTP mutlaka kabul etmeli ve toplumu rahatlatarak uzlaşma yollarını sonuna kadar aralamalıdır. Bunu da parti olarak kamuoyuna deklare etmeli ve hiçbir şüphe ve yoruma meydan vermeyecek şekilde açıkca ilan etmeli, kendisinin de diğer siyasal partiler gibi olduğunu, bu örgütle bir bağının olmadığını Türk kamuoyuna göstermelidir. 

 Yoksa yukarıda belirtilen açılımlarla hakkındaki şüpheleri ve soru işaretlerini gidermesi mümkün değildir ve olmayacaktır da. Diyelim ki yarın şehit cenazelerine katılmaya karar verdiler ve katıldılar. Cenazelerde yuhalanmayacaklarını ve saldıraya maruz kalmayacaklarını bu ortamda kim nasıl garanti edebilecektir. Provakatif hareketleri daha da çoğaltacak ve yine birilerinin ekmeğine yağ sürülecektir. Bir yandan acılı yürekler ve yüreği yanan insanların öfkeleri, diğer yanda bu  kan dökenlerle illiyet bağı olduğuna herkesin kesin gözle baktığı bir partinin mensuplarını bu cenaze törenlerinde kim nasıl koruyacak, bunun bugünkü ortama ne gibi bir katkısı olacaktır? Elbette fayda yerine zarar getirecek, toplumun ayrışmasına katkı sağlamaktar, provakatörlere gün doğmasına neden olmaktan başka bir işe de yaramayacaktır.

Sonuç olarak DTP'nin kendine ve ülkeye yapacağı en iyi iyilik bu açıklamayı biran önce yaparak gerğinliği bitirmesi ve yasal bir parti olarak meclisdeki çalışmalarını huzur içinde sürdürmelidir.