- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Dr.Yusuf Ekinci’den: Hoca Ahmed Yesevi

 Kitapların yayınlandıktan sonra gördükleri ilgiyle, kalıcılığı ortaya çıkar.

Bu genel değerlendirme her yayın ve her kitap için geçerlidir.

Merkezi Ankara’da bulunan Akçağ Yayınevi, yayınladığı kitaplarla dikkat çeker bir noktada görünüyor.

Bu yayınevinin yayınları arasında yer alan kitaplardan biri, hemşerim, eğitimci, araştırmacı, yazar ve eski parlamenter Dr.Yusuf Ekinci’ye ait. Kitabın adı: Hoca Ahmed Yesevi. 230 sayfalık Ä°K_DR_ YUSUF EKÄ°NCÄ°_HOCA AHMET YESEVÄ°kitabın 2. baskısı masamda. Dr.Yusuf Ekinci’nin kısa bir biyografisi ve yayınlanmış eserlerinin isimleri, sıralamasından sonra, birinci ve ikinci baskıların önsözleri Dr. Yusuf Ekinci imzasını taşıyorlar. İkinci baskının önsözünün bir yerinde; “Hoca Ahmed  Yesevi konusunda üzerinde durulması gereken önemli bir durum da; gerek ülkemizdeki dini akım farklılıklarının, gerekse Türk alemindeki ülkelerin hocamızın kişiliğinde birleşmeleridir. Bu konu çok önemlidir ve üzerinde durulmalıdır” denilişi dikkat çekiyor.

İçindekiler sayfasına bakıyoruz. Gördüklerimizden bazı satırlar: Ahmed Yesevi’nin hayatı, Ahmet Yesevi’ye kadar Türk edebiyatı, Şahsiyeti ve fikirleri, Eserleri, Ahmed Yesevi’nin Anadolu’nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasındaki rolü, Tesirleri, Türbesi, Netice, Divan-ı Hikmet’ten seçmeler vd…

Ahmed Yesevi’nin hayatıyla ilgili verilen bilgiler bölümüne baktığımızda gözümüze ilişen pek  çok önemli anlatımların olduğunu görüyoruz. Buradan aldıklarımızdan: Ahmet Yesevi, Batı Türkistan’da bulunan Sayram kasabasında doğdu. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, 11. yüzyılın ikinci yarısında dünyaya geldiği kabul edilmektedir. Babası Sayram’ın tanınmış şahsiyetlerinden olan İbrahim Ata (Şeyh İbrahim)’dir. Annesi ise Şeyh İbrahim’in halifelerinden Şeyh Musa’nın kızı Ayşe Hatun’dur. Ahmed, Şeyh İbrahim’in Gevher Şehnaz adlı kızından sonra dünyaya gelen ikinci çocuğudur.

Ahmed Yesevi 1166 yılında vefat etmiştir.

91. sayfada, Divan-ı Hikmet’ten seçmeler bölümü başlıyor. Burada, Hikmet 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 şeklinde bir düzenlemeyle şiirsel anlatımlar veriliyor. Sayfa 92’de başlayan Hikmet-1 başlığı altından iki dörtlük alalım:

Nerde görsen gönlü kırık, merhem ol,

Öyle mazlum yolda kalsa, yoldaşı ol,

Mahşer günü dergâhına yakın ol,

Ben, benlik güden kişilerden kaçtım ben işte.

Gönlüm katı, dilim acı, özüm zalim,

Kur-an okuyup amel kılmıyor sahte âlim,

Garip canımı harcayayım, yoktur malım;

Haktan korkup ateşe düşmeden piştim ben işte.

Kitabın arka kapağında anlamlı, hatırlatıcı cümleler görüyoruz.

Bunlardan: Yahya Kemal’in “Bizim milliyetimizi asıl ondan bulacaksınız” dediği ulu kişi Hoca Ahmed Yesevi’dir. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın” Mazisiz bir hal olabilir; fakat gelecek imkânsızdır” sözü bu konuda düsturumuz olmalıdır.

Dr. Yusuf Ekinci, kalıcılığı kabul edilen önemli yayınlarından birini daha gerçekleştirmiştir.

Tebriklerimizi sunuyor, yeni yayınlarını beklediğimizi belirterek, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz efendim.

***