content

29 Kas

Dr. Yusuf Ekinci’den: Ahilik’in Yeni Baskısı

Hemsehrim, 20. dönem Burdur Milletvekili, eğitimci, yazar ve araştırmacı Dr. Yusuf Ekinci’nin ‘Ahilik’ adlı kitabının II. Baskısı masamda. Bu kitap,bir masaüstü yayını olarak, yıllardır beğeniliyor, alkışlanıyor.

414 büyük sayfalık, genişletilmiş ve gözden geçirilmiş, ilaveli hale getirilip II. Baskılı olarak ilgililerin, okurların karşısına çıkarılmış. Tebriklerimi, sevgi ve saygılarımı sunmak istiyorum öncelikle.

Kapakta Ahi Evran imzalı iki mısra var: Bunlar: Hak ile sabır dileyip, bize gelen bizdendir/İlim, akıl ve ahlak ile çalışıp, bizi geçin bizdendir

Şu iki mısranın, sözlerin zenginliğine bakınız. İnsanın ibret almaması mümkün mü?. 3. sayfada Dr. Yusuf Ekinci hocanın bir önsözü var. Bir yerinde: “Kitabı yeniden düzenlerken, eleştirileri ve önerileri değerlendirdim. Ahi Birliklerini günümüzle daha fazla ilişkilendirmeye çalıştım. Bu baskıda diğerlerinden farklı olarak Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Kalite ve Standardizasyon ile Ahilik sisteminin karşılaştırmasına yer verdim” denildiğini görmekteyiz.

 

İçindekiler sayfalarına baktığımızda, ana başlıklar olarak gördüklerimiz şöyle karşımıza çıkıyor Ahiliğin vizyonu, misyonu, kavramlar, Ahilik, Ahi Evran, Günümüzde Ahiliğe bakış, Ahilik Birlikleri, Ahi Birliklerinin kuruluşu, Ahi Birliklerinin yapısı, Ahilikte Osmanlı esnaf ve sanatkârların faaliyetlerinin düzenlenmesi, Ahi Birliklerinin çözülmesi, TKY-Standardizasyon, Kalite, Kalite, Standart ve Ahilik, Ahi Birliklerin de eğitim, Ahilik ile ilgili konuşma ve makaleler, Ahilikte meslekler ve meslek pirleri, Dünyanın bugünkü anlamda ilk standardı, Bir ustalık merasimi vd.

 

Ahinin üç şeyi açık, üç şeyi kapalı olmalıdır, başlıkları altında yer alanlara bakıyoruz:

Açık olanlar: 1-Eli açık olmalı: Yani cömert olmalı, 2- Kapısı açık olmalı: Yani konuksever olmalı, 3-Sofrası açık olmalı: Yani aç geleni tok döndürmeli,

 

Kapalı olanlar: 1- Gözü kapalı olmalı: Kimseye kötü bakmamalı, kimsenin ayıbını görmemeli, 2- Dili bağlı olmalı: Yani kimseye kötü söz söylememeli, 3- Beli bağlı olmalı: Yani kimsenin ırzına, namusuna, haysiyetine ve şerefine göz dikmemeli.

Ahilik: Türk esnafının hayat anlayışına ve dünya görüşüne en uygun olması sebebiyle, daha çok esnaf arasında gelişimi olmakla birlikte, esnaf dışından da çeşitli meslek erbabını bünyesinde barındıran, Ahi Evran-ı Veli önderliğinde Anadolu’da güç ve önem kazanan, Anadolu dışında Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkaslara kadar yayılan sivil bir yapılanmanın adı olarak ifade ediliyor.

Yıllardır dikkatle izlemeye çalıştığım Ahilikle ilgili, detaylı bilgi sahibi olan Dr. Yusuf Ekinci hemşehrimi, bu önemli araştırma, çalışma ve yayınlarından dolayı kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.

 

GÜNÜN SÖZLERİ:

1.Gençliğe, yaşlılıktan çok hürmet etmeliyiz. (Victor Hugo)

2. Önce elimize, sonra dilimize düşen gerçek öyle kılık değiştiriyor ki, kısa bir süre sonra tanımak imkansız oluyor. (Pitigrilli)

3. İş adamın en çok ihtiyacı olduğu şey, her an yardıma hazır bir belleğe sahip olmasıdır. (E.B. Gown)

4. Dostluk, toprak bir maşrapa gibidir, önemsiz bir nedenden birdenbire kırılır ve bir daha kullanılmaz. (Çicero)

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank