- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Dr. Kadir Topbaş

İstanbul, Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra dünyanın en mübarek şehridir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) İstanbul'un fethi hakkındaki hadîs-i şerifini boşuna söylememiştir. Hz. Fatih, İstanbul'u fethettikten sonra ecdâdımız şanlı Osmanlı, bu mukaddes şehre emsalsiz eserler kazandırmıştır. İstanbul'u talan eden Dalan ve beceriksiz CHP'lilerden sonra 'beldei tayyibe'nin başkanlığına, Fatih'in torunu olmaya lâyık Recep Tayyip Erdoğan seçilmiş; suları akmayan, güzelliği tahrip edilmiş bir çöp yığınından muhteşem bir şehre ulaşılmıştır.

O'nun izinden giden Dr. Kadir Topbaş, 2004 ile 2014 arasında devam eden 10 yıllık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde inanılması zor projeler ve yatırımlar gerçekleştirmiş; gece gündüz çalışarak ortaya yepyeni bir İstanbul çıkarmıştır.

Tabiatıyla onun bu başarısında 'ustası' Erdoğan'ın da büyük desteği vardır. Kadir Topbaş, bizim dünya çapında şöhrete sahip medar-ı iftiharımızdır. İki dönemden beri 'Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Başkanı' olmanın yanında, Birleşmiş Milletler Yerel Yönetimler Komitesi (UNACLA) Başkanlığı'nı da yürütmektedir ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a danışmanlık yapan 26 âkil adamdan biridir. Ayrıca, Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı da yapmış olan Topbaş, hâlen Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı'dır.

Bunun dışında birçok uluslararası görevi bulunmaktadır. Kadir Topbaş'ın 10 yıllık Başkanlık döneminde yaptıklarını bu kısa köşe yazısına sığdırmak imkânsızdır. Gene de örnek olarak bazı hizmetlerini sıralamak istiyorum:

10 yılda 68.5 milyar yatırım; 2004'te 45.1 km. raylı sistem, 2014'te 141.4 km.; Marmaray ve İstanbul Metrosu; raylı sistemde 2019 hedefi 430 km.; 2019 sonrası hedef 776 km.; Boğaz'a teleferik projesi...

286 kavşak ve yol yapıldı; 3 tünel açıldı; 50 km. Metrobüs hattı yapıldı; İstanbul'da akıllı ve engelli erişimine uygun otobüs projesi; denizyolu'nun ulaşımdaki payı bir misli arttı, hedef yüzde 10.

Hedef 820 bin araç kapasiteli 9.124 adet otopark; teknoparklar yapıldı; 2 cep otogarı hizmete açıldı.

Çevre'de İstanbul Avrupa'nın en temiz havasına sahip; Boğaz'dan Haliç'e temiz deniz suyu ile Haliç'te canlı hayatı başladı; yeşil alan miktarı yüzde 65 arttı, 20 milyon metrekare yeni yeşil alan kazandırıldı ve 428 yeni park yapıldı; 1 milyon metrekarelik dev şehir parkı yapılıyor.

Lale anavatanına döndürüldü.

Günlük toplanan 15 bin ton çöp geri dönüşüm tesislerinde değerlendirilerek çöpten elektrik ve gübre elde ediliyor.

Artık, İstanbul sahillerinden denize giriliyor.

İstanbul'un içme suyu sorunu yok.

Deprem odaklı, stratejik odaklı ve tarihî alan odaklı üç merhaleli Kentsel Dönüşüm stratejisi geliştirildi.

Sosyal belediyecilik'te, sağlık, eğitim ve sporda büyük aşamalar kaydedildi.

Ayrıca, ne yazık ki tek tek yazmaya imkânımız olmayan sosyal, kültürel hizmetlerde ve turizmde dev adımlar atıldı; İstanbul'a tarihî kimliği yeniden kazandırıldı. Nazik, mütevazı bir gönül adamı bu hakikî İstanbul Beyefendisi'ni, Kadir Topbaş'ı gerçekleştirdiği güzellikler için candan tebrik ediyorum.

Bu fevkalâde hizmetlerinin 5 yıl daha kesintiye uğramadan devamını Cenab-ı Hakk'tan diliyor ve kadirşinas İstanbul halkını Kadir Topbaş'ı desteklemeye davet ediyorum.