- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Domuz Gribi Aşısı Bir Tıp Trajesidir

125 milyon insana grip aşısı yapılan Amerika’ nın gripten kırıldığını, aşının fayda etmediğini gören Amerikalıların şifayı grip dondurmasında aradıklarını yazmıştım.Bugün de grip aşısının geçen sene de bahsettiğim yeni marifetini sunmak istiyorum.

Finlandiya’ da 2009 senesinde GlaxoSmithKline (GSK) firmasına ait “Pandemrix” isimli domuz gribi aşısı yapılan çocuklarda “narkolepsi” yani uyku hastalığı riskinin arttığı belirlenmişti (1).

Daha sonra İsveç, Norveç, İrlanda ve Fransa’ da benzer artışlar tespit edildi ve Pandemrix yapıldıktan sonra narkolepsi gelişen çocukların sayısının 795’ i bulduğu bildirildi (2).

Reuters’ in bildirdiğine göre İngiltere’ de yapılan ve henüz yayınlanmayan bir araştırmada da aynı neticeye varıldı.

Aşı kampanyası koordinatörlerinden Dr. Goran Stierstedt “İsveç’ de 5 milyon kişi aşı oldu ve bu sayede 30-60 kişinin domuz gribinden ölmeleri önlendi. Oysa aşıdan sonra 200’ den fazla narkolepsi vakası tespit edildi. Bu fayda-zarar oranı kabul edilemez. Bu bir “tıbbi trajedi” dir. Yüzlerce genç insanın hayatı mahvoldu” diyor (3).

Avrupa’ da Pandremix’ in 20 yaşından küçüklere yapılması yasaklanırken GSK’ nın aşı bölümü müdürü Norman Begg şunları söylüyor:

“Firmamız bu iddiaları çok ciddiye alıyor ve sebebini bulmaya da söz veriyor ama bu ilişkiyi ispat edecek kâfi delil mevcut olmadığı da bilinmelidir”.

Dünyanın önde gelen narkolepsi uzmanlarından olan ve GSK tarafından daha ileri araştırmalar yapması için destek verilen Stanford Üniversitesi profesörlerinden Emmanuel Mignot ise “Elbette daha fazla araştırmaya ihtiyaç var ama elimizdeki veriler tek bir yöne işaret ediyor. Benim Pandremix’ in narkolepsi riskini artırdığından hiçbir şüphem yok” diyor.

Aşıdaki adjuvan suçlanıyor

2009-2010 senelerindeki domuz gribi salgınında 47 ülkede 30 milyondan fazla insana Pandemrix uygulandı.

Pandemrix’ in narkolepsi riskini artırmasına, kısaca ASO3adıyla bilinen“adjuvan” yani aşının etkisini kuvvetlendirici maddenin sebep olduğu iddia ediliyor.

Bunun en büyük delili ise, bağımsız uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda Pandemrix yapılan çocuklarda narkolepsi riskinin aşı yapılmayan çocuklara göre 7 ila 13 misli fazla olduğunun gösterilmesi.

Pandemrix USA’ da adjuvanlarla alakalı olumsuzluklar sebebiyle ruhsat

Adjuvanla alâkalı tehlikeler sebebiyle bu aşının USA’ da ruhsat alamadığını da hatırlatmak isterim.

Narkolepsi nedir?

Halk arasında uyku hastalığı adıyla bilinen narkolepsi, santral sinir sisteminin tüm ömür boyu devam eden, tedavisi olmayan ve sebebi bilinmeyen kronik bir hastalığıdır.

Bir milyonda 200 ilâ 500 kişide görülür.

Narkolepsinin kesin sebebi bilinmemekle beraber bazı hastalarda HLA geninde mutasyona bağlı olarak beyinde uyanıklığı düzenleyen ‘hipokretin’ isimli kimyasal maddede azalma olduğu belirlenmiştir.

Hastalığın ortaya çıkmasında virüsler, stres, toksinler gibi çevresel faktörlerin rolü olabileceği iddia edilmektedir.

Hastalığın başlıca belirtileri gündüzleri konuşurken veya yemek yerken öncü bir uyarı olmadan ve aniden uyumaya başlamak, kas tonusünün ortadan kalkması (katapleksi) sebebiyle birden yığılıp kalma, hayâl görme, gece uykularının ve otomatik davranışların bozulmasıdır.

KAYNAKLAR

1. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2012/04/05/yazilar/tip-yazilari/domuz-gribi/grip-asisi-uyku-hastaligi-yapiyor/ [1]

2. http://www.reuters.com/article/2013/01/22/us-narcolepsy-vaccine-pandemrix-idUSBRE90L07H20130122 [2]

3. http://www.examiner.com/article/medical-tragedy-gsk-s-swine-flu-vaccine-causes-narcolepsy-795-children [3]