- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Doğaseverler Bir Günlük Mağara Adamı Oldular

Bazen burnumuzun ucundaki ve gözümüzün önündeki güzelliklerin farkında olmadan yaşarız ya işte Fatsa Cıngırt Mağarası da yakınımızda olup ta farkını fark edemediğimiz bu güzelliklerden sadece bir tanesi. Eşe dosta bu mağaradan söz ettiğimde bırakın nerede olduğunu bilmek adını bile bilmediklerini, duymadıklarını söyleyince hayretler içinde kalıyorum. Acaba benimde yakınımızda olup ta bilmediğim, adını duymadığım bir doğa harikası var mı diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Şükür ki yıllardan beri adını duyup ta hep merak ettiğim mağarayı kalabalık bir grupla ziyaret etme mutluluğuna eriştim.

Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği, Trekking Kulübü (Black Sea Treking Club) ve Ordu Üniversitesi Doğa ve Çevre Kulübü  işbirliğiyle düzenlenen etkinlik her iki kulübün kurucusu olan Yrd. Doç. Ahmet FİDAN tarafından planlanarak 29.03.2015 Pazar günü çok sayıda üye ve doğaseverlerin katılımıyla başarılı bir etkinlik ortaya çıkarıldı. Baharın sıcak yüzünü gösterip havaların günlük güneşlik olması da doğaseverler için ayrı bir ayrıcalık oldu. Cıngırt mağarasının zorlu yokuşu cesur çevrecileri yıldırmadı aksine büyük bir azim ve merakla dik yokuşu, sarp kayalıkları tırmanıp önlerine gelen yüksek kayadan atlayarak mağaraya ulaştılar. Bir günde olsa mağaraya ulaşanlar mağara adamı (insanı) olmanın duygusunu yaşadılar kısada olsa. Mağara adamının yanı sıra mağara kadını olanlarda oldu azınlıkta olsa da. Mağaranın kaygan ve karanlık yollarına aldırmadan kalın halatla bilinmeyen en dip noktaya ulaşıp bayrağımızı gururla açarak mağaranın tozlu ve kaygan yollarına meydan okurcasına verilen pozlar görülmeye değerdi.
Rehber ve koruma eşliğinde yapılan etkinliğe Fatsa Deniz Bilimleri Dekanı, aynı zamanda Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet BALIK, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet FİDAN, dernek başkanı ve dernek üyeleri ve birçok doğaseverler katılımıyla gerçekleşen etkinliğe milletvekili aday adayı Hamide AYDEMİR DEMİR ve eşi de iştirak ettiler. Bizde eski yönetim kurulu üyesi ve bazıları olarak bu zorlu ama bir o kadarda zevkli tırmanışa eşlik ettik. Yürüyüşün yanı sıra çevre temizliği yapıldı. Toplanan malzemeler bir ateş yakılıp yakıldı. Oyunlar oynandı, kısa molalar esnasında ve yürüyüş esnasında çevreyle ilgili bilgiler aktarıldı. Manzaranın güzelliği doya doya seyredildi. Mis gibi dağ havası şehir havasıyla kirlenen ciğerlere çekildi. Böylesine bir güzelliğin tam ortasında tüm gizemiyle gelenleri içeriye davet edercesine ağzını açmış keşfedilmeyi bekleyen mağaranın burada en enteresan olan benim dercesine duruşu insanı cezp ediyor. Doğayla bütünleşmiş doğanın güzelliğine ayrı bir güzellik katmış olan Cıngırt mağarası doğaya uyumuyla da dikkat çekiyor. Sessiz öylece duruyor ziyaretçilerin sesliliğine rağmen… Az ilerisinde tarih kokan mezar lahitlerine rastlamak mümkün. Yüksek kayalıklardan baktığınızda ise şehir ayaklarınızın altında kalıyor. Şehre hakim olmanın verdiği bir gurur var bu tepelerde. Adeta insanların gözdesi sen olsan da as olan benim dercesine mağrur duruyor. Doğa bile burada kendisiyle baş başa. Bir günlük ziyaretimizin ardından doğayı doğayla baş başa bırakarak güneş henüz bizlere sırtını çevirmeden bu doğa harikasını arkamızda bırakarak gidişe göre daha kolay olan dönüş yoluna koyuluyoruz.
Daha öncesinden güvenlik için gezilecek yerin keşfi yapıldığı için etkinlik esnasında herhangi bir aksilik, kaza veya herhangi bir tatsızlık meydana gelmedi. Güvenli bir şekilde güzelliği güzellikle yaşamanın verdiği huzur ve tatlı bir yorgunlukla ben her halimle güzelim havası veren bu cezp edici doğa harikasına veda ediyoruz.

Her güzelliğin bir bedeli vardır. Kolay erişilmez güzelliklere. Kolay erişilseydi bu kadar güzel ve gizemli olup merak konusu olmazdı. Güzellik güzelliklerle yaşanır. Bu güzelliği güzel yaşadıkları için katılımcılara teşekkür ediyoruz. Herkese doğaya ve çevreye karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Doğaya nasıl davranırsanız, onu nasıl bırakırsanız size o şekilde geri dönecektir. Unutmayın doğa yaşamımızın vazgeçilmezlerindendir. Birçok canlı doğada can bulduğu gibi insanında canına can katan iç içe olduğumuz doğamızı koruyalım kollayalım. Doğasında doğa sevgisi olmayan insanlara bu güzellikleri gösterelim. Doğamızı sevelim sevdirelim.
Ayşe YILMAZ
DOĞAL(L)CA
ay@yerelyonetim.net