- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Devlet Gaziyi mi, Gazi Devleti mi Korur?

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Dünya Lideri Büyük Önder Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e dünya harp tarihinin en çetin muharebelerinden biri olan Sakarya Zaferinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisince 1921 yılında “'Mareşal”' rütbesi ile “Gazilik” unvanı verilmesinin 92'inci yıldönümü ve Gaziler Günü ülke genelinde nasıl kutlandı Ordu’lu (Ünyeli) olarak bize karanlık. Ama Ünye’de buruk kutlandığını Türkiye Muharip Gaziler Derneği Ünye Şubesi başkanı Ünye eşrafı ve eski Zücaciye esnafı Kore Gazisi Yalçın Taşçıoğlu’nun törenin yapılacağı Ünye Cumhuriyet Meydanının günün anlam ve önemine yaraşır bir şekilde donatılması hususunda törenin çok öncesinde görüştüğü yerel yöneticilere tören alanı (meydan ) böyle mi donatılacaktı serzenişinin ardından söylemekten ar ediyorum .

Ama söylemeden de edemeyeceğim diyerek Ünye Kent gazetesine verdiği haklı demecini yılda bir kez törenler esnasında gazilerimiz bizim varlık sebebimiz şeklindeki içi boş söylemleriyle övünen idarecilerimize atfen yayınlayarak saygıdeğer kamuoyu ile paylaşalım ki, idarecilerimizin aklı başına gelsin ve bir dahaki sefere ne tören alanı böyle boş bırakılsın, nede varlık sebebimiz olup ülke genelindeki sayısı bir elin beş parmağını geçmeyen onurumuz ve gururumuz bir avuç gazimiz ömrünün kalan kısmını acı içerisinde geçirmesin!
Gazi, vatan savunmasında Şehit olma olasılığını göze alıp verdiği mücadelede ölmeyip, sağ kalan kişiye verilen onurlu isimdir. Bu yüzden Anayasamızın 61 maddesi “Devlet, … Gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar” demektedir. Anayasamızın 61 maddesi böyle diyor ama bizde diyoruz ve ilgililerimize ve kamuoyuna diyoruz ki Devlet Gaziyi mi, yoksa Gazi Devleti mi Korur?
Ama Türkiye Muharip Gaziler Derneği Ünye Şubesi başkanı Yalçın Taşçıoğlu, Gaziler günü anma programında bunları söylemekten ar ediyorum. Ünye’de derneğe kayıtlı 60 gaziden 4’ü vefat etti. Dernekte toplam 56 kayıtlı gazimiz var. Gaziler Günü’nde hala gazilerin sorunlarını dile getirmenin üzüntüsüyle sözler boğazına düğümlenen Başkan Yalçın Taşçıoğlu “Gazilerin sorunları çok fazla.

Gazilerin maaş sorunları var, 450 lira maaşla ev geçinir mi? Gazi unvanı belgesi almış vatandaşların kanunen fondan yardım alma hakları var. 2 yıl önceye kadar gaziler fondan kömür de dâhil hiçbir yardım alamıyorlardı. Uğraştık, daha sonra ‘Gaziler de alacaktır” şeklinde yazı geldi, fakat ‘Senin evin var, senin fındıklığın var’ diyerek vermediler, bu yıl kimse alamadı. Şu an gazilerin fondan yardım almaları sıkıntı.
Acı ama ne yazık ki gerçek şu saygıdeğer okurlar, Ordulular, Ünyeliler, Fatsalılar, kısacası cennet vatan ülkemiz ve üzerinde kör topal da olsa yaşam süren bizlerin varlık sebebi olan sadece Gazilerimizin değil, ülkenin ve insanların büyük bir çoğunluğunun, dertlerine ve sıkıntılarına kimsenin kulak astığı yok diyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Devlet Gaziyi mi, Gazi Devleti mi Korur?