- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Derin Nefes Alma İhtiyacım Var

Öksürük sebebiyle geçenlerde hastaneye gittim. Aslında öksürüğümü kendim biraz azaltmıştım ama tam da geçmemişti. Ben de bir kontrole gideyim dedim.Şikâyetlerimden biri de derin nefes alma ihtiyacımdı ama ben bunun psikolojik olduğunu düşünüyorum. Bu arada, anksiyete bozukluğundan şüpheliyim. Bu derin nefes alma ihtiyacı son günlerde arttı, sorunlarım da var belki de ondan arttı bilmiyorum.

Bu sorunu mu da doktora anlattım. Doktor bey birçok soru sordu, çok ilgilendi, akciğer filmi, sinüslerin filmi çekildi ve solunum testi yapıldı.

Bu arada günde ortalama 5-6 sigara içen bir bayanım. 3-4 yıl önce 2 sene üst üste bronşit geçirdim ama son 2 yıldır çok şükür bir sorun yaşamadım.

Bunların sonucunda doktor bana ciddi bir sorunum olmadığını ama o solunum testindeki bir değerde biraz sıkıntı olduğunu, bir tıkanıklık olduğunu ve bir akciğer hassasiyetim olduğunu “filmde damarlarımın biraz belirgin çıkmasını göstererek” söyledi.

Gayet pozitifti ve moralim bozan bir durum yoktu. bana bir sürü ilaç yazdı. Sigara içmeyin dedi. 

İlaçlarım şunlar:10 mg SINGULAİR – 400mg ATAFLOKS-100 mcg VENTOLİN İNHALER ve 100mcg/6mcg INNOVAIR  şimdi ben bunları kullanıyorum.

20 gün sonra kontrole gel dedi.

Yalnız eve gelip ilaçların prospektüslerini okuyunca açıkçası moralim bozuldu, astımdan falan bahsediyor.

Doktor bana herhangi bir hastalık ismi telaffuz etmemişti, zaten çok kaygılı bir insanım, internete baktım da bende KOAH ya da astım mı var diye çok endişeleniyorum.

Size ekte solunum testi sonuçlarımı, röntgen fotoğraftan anlaşılır mı bilmiyorum ama bir de röntgen resmimi gönderiyorum.

Lütfen bana yardım edin.

DERİN NEFES ALMA HTİYACIM VAR

Anlattıklarınıza göre siz sadece bir bronşit geçirmiş olabilirsiniz o kadar ama kesinlikle ilaç kullanmanızı gerektiren bir durum yok. Sigara içenlerin solunum yolları enfeksiyonlara karşı daha hassas olması doğrudur ve elbette sigara içmemeniz icap eder.

Meslekdaşımın size bir teşhis söylememesine hiç şaşırmadım. Benim neyim var diye ısrar etseydiniz alacağınız cevap muhtemelen “astım, bronşit, KOAH veya zatürree başlangıcı” olacaktı.

Solunum testiniz tamamen normal, sadece derin nefes alamamışsınız. Elvan Abeylegesse’ ninki bile belki sizinki kadar iyi olmayabilir.

Zaten solunum testi “gereksiz astım veya KOAH teşhisi” koymak için kullanılan tehlikeli bir silah hâline geldi.

Akciğer filminiz de tamamen normal, filme bakarak ne astım ne KOAH ne bronşit teşhis etmek de mümkün değildir; çünkü bu hastalıkların hiçbirinin özel bir röntgen bulgusu yoktur.

Size verilen ilaçlar ancak “çok ağır bir astım veya KOAH hastası için” uygun olabilir.

Gelelim neticeye

Size bu gereksiz tetkikleri yaptıran bir torba gereksiz ilaç yazan doktor arkadaşımın hiçbir suçu olmadığını da belirtmek isterim:

BİR: Bunlar modern tıp ve günümüzün sağlık sisteminin şart koştuğu uygulamalardır.

İKİ: Bunları yerine getirmeyen, sisteme uyum sağlamayan doktorun feci şekilde canı yanabilir.

ÜÇ: Derin nefes alamayan hastaları hiçbir tetkik yapmadan, 3-5 ilaç yazmadan evine göndermek mümkün değildir.

DÖRT: Sağlık sistemimiz bu gereksiz tetkik ve ilaçlar yüzünden bir gün çökecek ama bakalım ne zaman.

BEŞ: Sağlık Bakanı olsam solunum fonksiyon testlerinin poliklinik şartlarında kullanılmasını yasaklardım.