content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

03 May

Değişimin Yeni Adresi Esenyurt’ta…

Belediye başkanlarını yönettikleri kentte ziyaret etmeye devam edi-yoruz. Bir ilki başlatmanın keyfini yaşıyoruz. Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun 20 dakika geç konuğu olduk. Gazetemizin iki yaşlı(!) yazarının bizi yaklaşık 30 dakika bekletmesinden dolayı saat 10’da buluşacağımız sabah kahvaltısına yarım saat geç ulaştık.
Vardığımızda bizden yarım saat önce buluşma yerine gelen Başkan Kadıoğlu, kahvaltısını bitirmişti. Kendisinden özür dileyerek kahvaltı masasına oturduk.
*****
Gerçek Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ata Akdoğan, Yazı İşleri Müdürü Can Tarakçı, Esenyurt Koordinatörü Kamil Üci, Silivri Koordinatörü Erhan Kızılyar, Beylikdüzü Koordinatörü Yıldız Ağdak, Avcılar Koordinatörü ve dağıtım sorumlusu Barış Kış, köşe yazarlarımız; Hüseyin Şengül, Nusret Yılmazer, Rukiye Karadoğan, Mehmet Ekmen, Maide Ören, Necmi Gürseler, Güleda Yiğit, Emin Beyaz ve Karadeniz TV’den üç kişilik ekip arkadaşımızla sabah kahvaltısında buluştuk. Kamil Üci arkadaşımız, bir toplantısı olduğu için erken ayrılmak zorunda kaldı geziden.
*****
Yine gelmeyen arkadaşlarımız vardı. Hediye ve Türkan arkadaşlarımız asla Cumartesi günlerini gezilerimize ayırmıyorlar. Mutlaka o günü sevgililerine ayırı-yorlar, vakitlerini. Neyse bir gün kıracağız şeytanın bacağını.
Çatalca Koordinatörümüz Bahadır Sügür çocuk baktığı için, Spor Müdürümüz İbrahim Keskin öneml maçları takip ettiği için, köşe yazarlarımız Ali İbrahim Önsoy, Seyit Aslan, Tülin Taylan Sezer, Ayşe Dilek Cömert ve gündüz dağıtım koordinatörümüz Mevlüt Nalkıran mazeretleri nedeniyle Esenyurt ziyaretine katılamadılar. Ayrıca, bu ziyaretlere sadece gazetemizin yazı işleri kadrosu ve köşe yazarları ile katılıyoruz. Gerçek ve Can FM’den hiçbir arkadaşımız ziyaretlere katılmıyor.
****
Akşam saatlerine kadar yaptığımız ziyaret ile ilgili arkadaşlarımız izlenimlerini yazmaya devam edecekler. Özellik şunu söyleyeyim: Belediye başkanları ile buluşmamızın bendeki en büyük izlenimi ne biliyor musunuz? Bir turist otobüsünde, ön koltukta rehberimizin anlattıkları ile kenti tanıyoruz. Bir kenti, belediye başkanının anlatımları ile dinliyoruz. Hedeflerini, yaptıklarını samimi bir ortamda sorguluyoruz. Hiçbir şey sakınmadan soruyoruz. 
Ve dolu dolu bir Cumartesi yaşıyoruz.

Kentler rant üretmek zorunda

Bir ülkenin, bir kentin büyümesinin karşılığı öncelikle ekonomik değer. Yani yaratılan rant. Yapılan bütçe, gerçekleşen bütçe. Ve tabi ki bütçenin kullanıldığı alanlar… 2004 yılında gerçekleşen 20 milyonluk bütçeden, 2012 yılında gelinen 326 milyonluk tahmini bütçeye.
Başkan Kadıoğlu, geçen yıl olduğu gibi büyük ihtimalle bu yılda ek bütçe yapmak zorunda kalacaklarını söylüyor.
Ve kenti yönetenlerin öncelikle görevleri kentin değerini yükseltecek projelere imza atmak. Yani rantı yükseltmek. Rant yükselecek ki, kent zenginleşsin.
Kendisine hatırlatıyorum. 2011 yılında tapu müdürlüğünde 3 milyar liralık gerçekleşen konut satımı rakamlarından söz ediyorum. Ve Başkan Kadıoğlu ekliyor; “Geçen yılki, bütçe içersinde 85 milyon liralık emlak vergisi topladık. Toplayamadığımız yaklaşık 10 milyon lira. Bu yıl 120 milyon lira toplayacağız. Ve bir gün imar yavaşladığında emlak vergileri bütçenin en büyük gelir kalemini oluşturacak. Ve büyük bütçe yapılmaya devam edilecek.”
****
Türkiye’nin en büyük bütçelerinden, İstanbul’da 39 ilçe arasında tahmini ve gerçekleşen bütçesiyle 1. olan Esenyurt. İşte bu kentte son 8 yıldır sevin ya da sevmeyin, kabul edin ya da etmeyin büyük hizmetler yapılıyor. Ve önümüzdeki 20 yıl içersinde İstanbul’un yeni yüzü ile karşılaşacağız Esenyurt’ta.
Yapılan hizmetler öyle İl Özel İdaresi’nin ve Büyükşehir bütçeleri ile yapılan hizmetler değil. Bizzat üretilen ve kaynak yaratılan hizmetler. Belediye tarafından yapılmış iki büyük şehir stadı ile İstanbul’un tek ilçesi. 30 dönümden sonra Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan yeşil alanlara rağmen ilçe belediyesinin yaptığı yüzlerce dönümlük parklar. En son yapılan 75 dönümlük Abdullah Gül Parkı bitirildiğinde İstanbul’un örnek parkı açılmak için gün sayıyor. Hemen yanıbaşında İstanbul’un en büyük şehir parkı olacak olan 300 dönümlük arazi projenin hayata geçirilmesi için hazırlanıyor.
****

Hemen yanında bulunan küçük gecekondu mahalleleri ile ilgili TOKİ tarafından yapılacak kentsel dönüşüm için yazışmalara başlanmış. Beylikdüzü mevkiinin altında eski Kıraç’da yeni devasa kent çıkacak ortaya, birkaç yıl içersinde. Ve yazın bir kenara, bölgenin belki en değersiz gibi gözüken yeri, birkaç yıl içersinde cazibe merkezine dönüşecek.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak olan Bakırköy Esenyurt arası metro inşaatının son durağının da içersinde olacağı alan bile hazırlanmış.
****

Ve Başkan Kadıoğlu, kentsel dönüşüm için yıkılarak değil, örnek projeler hazırlayarak, büyük yatırım guruplarını kente getirerek, örnek yaratarak dönüşümü hızlandırdıklarını anlatıyor. Kolay olmadığını söylüyor büyük yatırım şirketlerini kente getirmenin. Ve cazibeler sunmadan yatırım guruplarının getirilemeyeceğini anlatan Kadıoğlu, bunun karşılığının Esenyurt’un markalaşması olduğunu ve değişimin adresi olduklarını ve de imar mevzuatından anlamayanların, anlayamayacak olanların dikey yapılaşmayı da anlamadıklarını anlatıyor.

Nikah sarayı, gerçekten saray gibi

Arkadaşlarımız Esenyurt Nikah Sarayı’nı görünce hayran kalıyorlar. Hele en üst kata çıkıldığında, hani ‘saklı kentler’ olur ya işte öyle bir yere çıkıyoruz. Aşağıda gördüğümüz dört ayrı nikah ve düğün salonundan daha günümüz mimarisine uygun, modern ve ferah salonu görünce hepimizin ağzı açık kalıyor. Üstte saklanmış bir nikah salonu…
Yılların müzmin bekarı Erhan Kızılyar evlenmek istiyor. Kimi arkadaşlarımız erken evlenmiş oldukları için hayıflanıyorlar ve ‘yeniden evlensek mi?’ diye soruyorlar.
****

Nikah salonunun ilçe belediyeleri arasındaki en büyüğü olduğunu söylediğinde Başkan Kadıoğlu, arkadaşlarımız itiraz ediyorlar. “Küçükçekmece Belediyesi Nikah Salonu’ndan daha mı büyük?” diyorlar. Başkan Kadıoğlu, oranın Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını ve Büyükşehir’e ait olduğunu anlatıyor. Ve Nikah Sarayı’nın yanına yapacağı yeni projeleri, kent otoparklarını, büyüyecek olana nikah sarayını büyük bir mutlulukla bizlerle paylaşıyor.
****

Şehitler Parkı ve Gaziler Parkı’na arkadaşlarımız hayran kalıyorlar. Hafta sonları yer bulunamadığı ve vatandaşların yer bulabilmek için sabah erken saatlerde yer tuttukları anlatılıyor.
Kent içerisinde bulunan sanayiyi kaldırıp kaldırmayacağını soruyoruz. Bacasız sanayinin Esenyurt için ve kentler için büyük avantaj olduğunu anlatıyor.
Esenyurt sınırları bir tarafta Avcılar, diğer tarafta Başakşehir, diğer tarafta Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Arnavutköy ile kesişiyor.
Kıraç Macir Mahallesi’nde trafiğe kapatılan caddeyi gördüğümüzde, hayranlığımız daha da artıyor. Cadde kenarında işyerleri ve vatandaşlar uygulamadan çok memnunlar. Yaşlı bir kadın Başkan Kadıoğlu’nun yolunu çeviriyor. Aynı sokaktan kendi mahallesinde istiyor. Başkan yapacağına söz veriyor.
Devasa büyük yatırım gurupları Esenyurt’a geliyorlar. AVM’leri, İKEA’ları, büyük konut projeleri ile Esenyurt İstanbul’un en çok yatırım yapılan ilçesi olmaya devam ediyor.
*****
Ve şu bir gerçek: Bir kent zenginleşmeden, yani karnını doyurmadan beynini doyurma ihtiyacı duyması mümkün değil. Ve kent zenginleşiyor. Yapılan yeşil alanlarla insanlar evlerinden dışarı çıkıyorlar. Spor merkezleri ile, kültür merkezleri ile onbinlerce insan spor yapıyor, kültür sanat etkinliklerine katılıyor.
Sosyolojide ihtiyaçlar hiyerarşisi var biliyorsunuz. Öncelikle barınma ve karnını doyurmak insan için. Sonra geliyor, diğer ihtiyaçlar. İşte Esenyurt’ta bunlar gerçekleşiyor. Her şey sırasıyla…
Son söz: Önümüzdeki hafta 5 Mayıs Cumartesi günü Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün konuğu olacağız. Ziyarete Dr. Akgün’ün yakın dostu olan KRT’nin sahibi Ahmet Kopuz da katılacak. Ardından Beylikdüzü, Avcılar, Başakşehir, Küçükçekmece Belediye Başkanları ile ziyaretlerimiz devam edecek. Bir aksilik olmaz ise 8 Mayıs Salı günü Karadeniz TV’de Sesli Düşünceler Programı’nda Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile ilk programımıza başlayacağız.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank