content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

23 Mar

De Hadi!..

Yazıya başlarken, şili’de 2 ayı geçgin süredir, yerin 700 metre altında, olağanüstü koşullarda yaşam savaşı veren 33 madencinin kurtarılma operasyonu devam etmekte!..
Şu an; altısı gün ışığına ulaşmış durumda!.. Heyecanla devam ediyor operasyon!.. Her kurtarılan madencinin, eşine ve çocuklarına kavuşma sevincini tarif edecek kelime yok sözlüklerde!.. sadece kavuştuklarına sarılıyor, sarılıyorlar!.. Devlet başkanları da ortak oluyor bu tarifsiz sevince!..
Televizyon spikeri, “dünyanın gözü kulağı, Şili’deki en karmaşık mucize kurtarma operasyonunda!..” anonsuyla; dünyanın da bu olağanüstü çabaya verdiği önemi ve tarihi anı duyuruyor!..
Bütün dünya canlı seyrediyor bir insanlık dramının, nasıl bir gayretle sevince dönüştürüle bildiğini!..
5 Ağustos’ta yaşanmıştı bu acı olay, tam 33 madenciyle!.. 14 Ekim’de mutlu sonla noktalanmak üzere, tam kadro, şu an!..
17 Ağustos’ta yaşanmıştı, dramın bir benzeri!.. Dünya’nın bir başka köşesinde... Ülkemizde, Karadon’da... Yaklaşık aynı derinlikte. yaklaşık eşit sayıda, 30 kurban ile!..
Birisinde 33 kazazede, 33 sağ-salim kurtarılan emekçi; diğerinde, 30 kazazede, 30 ölü, ikisi hala kayıp!..
Birisinde, yetkili ağızlara göre, “güzel öldüler” madenciler!..
Diğerinde ise, güzel kurtarıldılar tüm dünyanın gözleri önünde!..
Birisinde,“kader” bildi yetkililer ölümü, diğerinde ise, kurtarmayı borç!..
Birisinde umuda yolculuk, mutlu sonla, dedi yeniden yaşama, “merhaba”!..
Diğerinde, 700 metre yerin altında, diyemedi bile dostlarına, sevdiklerine, merhaba!..
Birisinde insanüstü gayretlerle, salimen ulaşıldı emekçilerin tümüne!.. “kaderdir” ölüm maden işçisine denilmedi!.. kefen biçilmeden umutla yürütüldü çalışmalar!..
Diğerinde salimen ulaşılamadı emekçilerin hiçbirine!.. “güzel ölüm” diyerek halkı teselli etme safsatasıyla, beceriksizliği örtmek, kaderciliği hakim kılmak çalışmaları yürütüldü, umudun üstüne şal çekilerek!...
Her ikisinde de kalabalıktı, maden ocağının başı!.. Birisinde, neşe ve umut hakimdi toplananların yüreklerinde, diğerinde, hüzün, öfke ve umutsuzluk!..
Kalabalıktı, maden ocağının başı her ikisinde de!.. Birisinde, ocaktan çıkarılan cenazeleri teslim almak için; diğerinde, kurtarılanlara sevinci paylaşmak, sarılmak için!.. Her ikisinde de, sesler yükseliyordu maden ocağının başından!.. Biriside; kurtuluşa patlayan şampanya sesine karışan sevinç çığlıkları, diğerinde ölümün acısını haykıran ilahiler!. Her ikisinde gözyaşı vardı akan!. Şili’de sevince, Karadon’da acıya!..
---------------------------------------------------
Gelelim işin bir başka boyutuna....
Erdemsizlik odur ki; kendi yapamadığını başkası yapınca küçümsemek...
Başarıyı küçümsemek, başarıyı değil de küçümseyeni küçültmekten öte ne işe yarar!..
Beceriksizliğin verdiği aşağılıkduygusunun karşıdakini aldatma, gerçeği çarpıtma, yalanı yutturma amacına dayanak yapılması, erdemsizliğin bir başka boyutudur!..
Bütün dünyanın ibretle izlediği o gurur verici kurtarma operasyonunu, “Şili’de değil bizde olsaydı, 3 günde çıkarırdık” diyerek bütün dünyayı kendimize güldürmeyi madem göze aldık; “şov yapıyorlar, dört x dörtlük şov yapıyorlar” diyerek dile getirilseydi bari küçümseme!.. Onurlu davranışa tepki anlamında, bu alaycı tavrı nasıl olsa duymuştuk!..
Büyük alkış ve takdir alırdı bu sözle, hem yandaş basından, hemde başbakanından!..
Cehaleti, aptallık boyutuna indirgeyip, söylediklerine inanmamızı bekleyenler, sadece yaptıklarıyla değil, söylemleriyle de küçülürler!..
Haber aynen aşağıda!.. Yorum sizin!..
"Şili'de değil bizde olsa 3 günde çıkarırdık"
“Şili'deki maden kazasında mahsur kalan işçilerin yeryüzüne çıkarılması hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer "Böyle bir kaza bizde olsaydı, madencilerimizi üç günde çıkarırdık dedi.”
Haberin devamını ben okumadım... Yüreğim elvermedi. Sizin yüreğiniz yeterse devamını bulun okuyun!..
Karından bacaklıların doğada biyolojik bir tür olduğu bizlere öğretilmişti ama, karından ağızlıların varlığından yeni yeni haberdar oluyoruz!.. Bu söylemle, 5 aydır cesetlerine bile ulaşılamıyan kurbanların kemikleri ve yakınlarının burun direkleri bir kez daha sızlamıştır herhalde!..

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank