- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Dayım Champix Yüzünden mi İntihar Etti?

Ben bir sahil kasabasından yazıyorum. 12 yıllık eczane çalışanıyım.

Maalesef 4 gün önce talihsiz bir olay yaşadık ve dayımı kaybettik. Kendisi uyarmama rağmen Champix kullanıyordu ve sonunda intihar etti.

Daha önceleri o kadar neşeli hayat dolu olan insan Champix kullanmaya başladıktan sonra çok fazla değişti. Aşırı derecede sinirli oldu ve çevresindeki özellikle de ailesinin sürekli kalbini kırmaya başladı. O kadar ki iş boşanma aşamasına kadar geldi. 

Çocuklarının anlattığına göre olmayan şeyleri gerçekmiş gibi yorumlayıp o şekilde hareket etmeye başlamış ve bunun gibi şeyler sonunda da çok garip bir şekilde intihar etti.

Bu konuda size yazma sebebim Champix hakkında ki daha önce ki yazılarınızı okudum. Ülkemiz şartlarında bir grip ilacını, bir öksürük şurubunu reçetesiz alamazken bu ve bunun gibi tehlikeli ilaçların kontrolsüz şekilde satılması hatta Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz dağıtılması beni gerçekten çok düşündürüyor.

Adli Tıp yetkilisinin söylediğine göre sadece bu ay 6 ncı kişi bu tür ilaç kullanıp ta intihar eden ama tabi bu sadece bir söylem şuan için elimizde hiç bir yazılı belge yok.

Olsa bile adli tıptan alınan raporda yazsa bile ki bu konuları çok iyi bilmiyorum yazar mı yazmaz mı ne yapabiliriz ki..? Biz sade bir vatandaş olarak maalesef Türkiye şartlarında koskoca bi ilaç firması ile asla uğraşamayız. 

Biraz önce TÜFAM yetkilisi Doktor ile görüştüm fakat  prospektüsünde tehlikeleri yazdığı için onlar bir şey yapamazmış.

”Firmaya dava açın” dedi. Firmaya dava açarak elde edebileceğimiz hiçbir şey yok zaten bir beklentimiz de yok benim tek derdim bu ilacın ve benzerlerinin neden kontrolsüz şekilde satıldığı.?? 

Neyse sizi daha fazla rahatsız etmek istemem sizden ricam bu ilaçların özellikle de Champix in reçete ile satılmasının bir yolu var mıdır? Çünkü birçok insan Champix’ le sigarayı bıraktığı için ilacı yere göğe sığdıramıyorlar.

Bilgi ve birikim olarak bizlerden çok daha üstünsünüz en azından ne yapabiliriz bu konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim. İnanın eğer Champix reçete ile satılıyor olsaydı dayım kesinlikle şu an hayatta olurdu.

 Saygılarımla.

CHAMPİX İNTİHAR RİSKİNİ ARTIRIYOR

PLoS One isimli tıp dergisinde yayınlanan ve 13 senelik sürede sigara bırakma tedavisi ile ilgili 13 bin yan tesirin incelendiği araştırma, intihar teşebbüsü ve depresyon gibi olumsuzlukların yüzde 90’ ının Champix’ ten, yüzde 7’ sinin bupropion’ dan ve yüzde 3’ ünün ise nikotin yerine koyma tedavisinden kaynaklandığını gösterdi.

Araştırmaya katılan uzmanlardan Prof. Furberg “Champix sigara bıraktırma tedavisinde ilk seçilen ilaç olmamalıdır. Diğer yöntemlerle başarılı sonuç alınamadığında Champix’ e başvurulmalıdır ve bu ilacı kullananların ruhsal durumları yakından takip edilmelidir “ diyor ve ekliyor:

“Bana kalsa bu ilacın piyasadan çekilmesi gerekir fakat bu gerçekçi bir şey olmaz. Riskleri faydasından aşikâr olarak daha fazla olan Champix’ in kullanımının sınırlandırılması gerekir.”

Yakın bir zamanda FDA tarafından yayınlanan bir raporda psikiyatrik sorunlar sebebiyle hastaneye yatma bakımından varenicline ve nikotin yerine koyma tedavisi arasında bir fark olmadığının bildirilmesini de şöyle cevaplıyor Furberg:

“Bu araştırma intihar, depresyon, agresyon ve saldırganlık gibi ciddi olan ancak hastaneye yatmayı gerektirmeyen yan etkileri hesaba katmamıştır. Amerika’ da satılan ilaçta bu tür davranışlar için bir uyarı bulunuyorsa da bu uyarının varenicline’ nin diğer sigara bıraktırma yöntemlerine göre en yüksek riske sahip olduğu şeklinde değiştirilmesi gerektiğini” vurguluyor.

Araştırmanın başı T. Moore da şunları söylüyor:

“İntihar teşebbüsü ve depresyon varenicline’ nin tek olumsuz tarafı değil. Daha önce yapılan araştırmalarda varenicline’ nin görme, idrak ve motor kontrol üzerine olumsuz tesirleri yüzünden sivil ve askeri pilotlar ile hava trafik kontrolörleri tarafından kullanılmasının yasaklandığı ve kamyon sürücüleri için de sınırlandırıldığı unutulmamalıdır.”

FDA ne diyor?

FDA ise varenicline ile ilgili bu yan etkilerin yeni olmadığını ve ilacı üreten Pfizer firmasından varenicline’ nin önceden psikiyatrik bir hastalığı olan ve olmayan kişilerdeki ruhsal ve sinirsel yan etkilerinin plasebo, bupropion ve nikotin yerine koyma tedavisi ile kıyaslayan bir araştırma yapmasını talep ettiklerini ve sonuçlarının ancak 2017’ de alınacağını bildiriyor.

FDA, ayrıca varenicline ile plasebo ve bupropion’ u kıyaslayan iki yeni araştırma varenicline ile sigara bırakma oranının daha yüksek olduğunu gösterdiğinin altını çiziyor ve ekliyor:

“Champix’ in onaylandığı şekilde kullanılması durumunda sigara bırakmada emniyetli ve etkili bir tedavi yöntemi olduğuna inanıyoruz.”

Üretici firma Pfizer de ilacını savunuyor ve “Bu araştırmanın sonuçları diğer araştırmalarla uyumlu değil ve FDA’ nın onaylamış olduğu uyarıların değiştirilmesi için bir sebep görmüyoruz” diyor.

Gelelim neticeye

Sigaranın başta kanserler, kalp-damar hastalıkları ve KOAH olmak üzere pek çok ölümcül hastalığın bir numaralı sebebi olduğuna ve tiryakilerin bu kötü alışkanlıktan kurtulmaları için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğine hiç şüphe yok.

Araştırmalar varenecline’ nin sigarayı bırakmada etkili olduğunu gösteriyor fakat bu ilacın ciddi yan etkilerine karşı hastaların yakın takip altında tutulmaları da çok önemli.

Bu ilacın herkeste gelişigüzel kullanılmasını doğru bulmadığımı, yan tesirlerinden çekindiğim için hiçbir hastama bu ilacı yazmaya cesaretim olmadığını daha önce birkaç defa yazmıştım. Bu düşüncelerimde ısrarlıyım.

KAYNAK: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0027016 [1]