- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Çoktan Paris Olmalıydı..!

Saygıdeğer okurlar birçok atasözü vardır galeye alırız, ya da almayız. Ancak günü gelip çattığında eyvah deriz de iş işten geçmiş olur ya..!İşte o özlü sözlerden biri olan ” Zenginin yani (her yol kendileri için Ankara olan seçilmiş ve atanmışların) arabası eskortlar sayesinde karayolunda dağı taşı değil, havadan aşarken,parlamentodaki siyasi ağırlığı dün bugün değil, son 33 yıldır ve halen üst düzeyde olmasına rağmen ülkede olduğu gibi Ünye de fakirin fukaranın (Seçmenin) bütün arabalar itfaiye misali düz yolda şaşar .Görüldüğü gibi şaşıyor

Ülkede ve Ünye de yaşamını günlük çalışarak idame ettirmek durumunda olan nüfusun % 90’nı kapsayan insanlar bu duruma pek şaşırmamalı. Bu anlayışla gidildiği müddetçe bahse konu vahim durumun ne ülkede nede Ünye de değişmesi, düzelmesi mümkün gözükmüyor.!
Evet, Saygıdeğer okurlar, ülke genelinde olduğu gibi Ünye de eğitim alan bütün öğrenciler olası bir yangın felaketine karşı tedbirli hareket etmeleri için Ünye itfaiye yönetimi tarafından belli aralıklarla belli zaman dilimlerinde okullarda uygulanan canlı yangın tatbikatları ve gösterileriyle bilgilendirilirlerken, şehirlerin can damarı olarak bilinen insanların bir yerden bir yerlere rahat ve huzur içerisinde gidiş ve gelişlerine imkân sağlayacak yollar konusunda ülkede ve Ünye de ne yapılıp yapılmadığını 16 Ağustos.2013) Cuma günü Hamidiye Mahallesinden gelen yangın ihbarına yetişmek için Halk bankası önünde başlayan belediye Caddesinden giren ve Belediye önünden geçerek Ünye Hükümet konağı arkasında yanan bir eve müdahale etmek için aşırı ses ve gürültü yaparak yangın mahalline ulaşmak için tek yönlü yolda önünde bulunan seyir halindeki araçların yan tarafa çekilme imkânları olmadığı için yaşanan arbedeyi ve yangına yetişmek için çabalayan İtfaiyenin ve çalışanlarının yaşadıklarına bizzat tanık olan onlarca Ünyeli esnaf, sanatkar ve sade vatandaşımızdan ziyade duyarlı okurlarımızdan insanlar ve şehirler için ulaşımın(yolun)nedenli büyük önem arz ettiğini gözlediği ve olayla ilgili olarak kaleme alıp gazetemize gönderdiği insanımız ve şehirlerimizin huzurlu ve güvenli gelecekleri adına çok önemsediğimiz yazısını idarecilerimizi kalıcı hizmetler konusunda daha dikkatli davranmaya sevk eder inancıyla paylaşalım istedik.

Ve bakalım parlamentoda en üst düzeyde temsil edilen Ünye de sağlıklı yayalara, engellilere, geçit vermekte zorlanan yolar cadde ve sokaklar, her tarafa görevli dikilerek rahat geçiş imkanı bulan seçilmiş ve atanmışlar dışındaki şehrin müdavimlerine geçit vermekte zorlanan daracık yollar, sokaklar ve caddelerden felaket esnasında olay mahalline ulaşmakta zorlanan itfaiye başta olmak üzere Ambulans ve polis araçlarına nasıl cevap verip vermediğini hep birlikte görüp ona göre hayatımıza yön ve yol verelim.

Günlerden 16 ağustos 2013 Cuma, Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda yürüyorum. Belediye caddesin den bir gürültü bir siren yönümü itfaiye sirenin geldiği yöne döndüm. Korna sesi, egzoz dumanları havada uçuşuyor. Görüntü Ünye değil de Allah kimsenin ve hatta kan düşmanımızın dahi başına vermesin, sanki sınır komşularımızda yaşanan ve halen yaşanmaya devam eden acı verici görüntüleri andırıyor. Ünye belediye İtfaiyemiz Yangın İhbarı almış. Nereden Ünye Hükümet konağının hemen arkasında yer alan Hamidiye Mahallesinden.

Ünye İtfaiye merkezi nerede? Fevzi çakmak Mahallesi Lahna deresi yanında. İtfaiyemiz ve çalışanları tam tekmil hazır olarak ihbarı alır almaz yola çıkmış geliyor.32 ilden büyük diye övünerek adından gururla söz edilen Ünye ilçemiz merkezine doğu istikametinden geldiğinizde tek resmi girişi olan Niksar Caddesi kavşağından giriyor. Halk bankasının önünden belediye caddesine giriş yapıyor. İtfaiye yol alamıyor neden? Yol tek araç geçişine göre dizayn edilmiş! Önün de dolmuşlar yolda indiriyor ve bindiriyorken, diğer araçlarda İtfaiyenin yolundan(önünden) yol tek araçlık, birde kaldırım kenarlarına demir korkuluklar çekilmiş olduğundan haklı olarak yürek burkan siren sesi ve saldığı acı gazıyla yangına yetişmek için çabalayan itfaiyeye kenara çekilip yol veremiyor.

Bürokratlara görevliler yol açtığı için sıkıntı ülkede ve Ünye deki yollar da pek gözükmese de Allah korusun yangın gibi tabi felaketler esnasında olay yerine ulaşmak zorunda olan vatandaşlar ve itfaiye yol yetersizliği nedeniyle işte böyle sıkışıp kalıyor. Ve yangın mahalline gitmekte geç kalınca olan şehre ve vatandaşa oluyor.

İşte insanlar ve şehirler için yolun önemi bu günde böyle zor durumlarda bariz biçimde ortaya çıkıyor. İtfaiye ile birlikte evine ve olay yerine gidecek araçların tek araç geçişine izin verecek biçimde yapılmış ilçe merkezindeki caddelerden biri olan belediye caddesinin bu durumda bize göre adı nedir? Aslında Ünye de her taraf ayki yollar ve caddeler aynı. Mecburiyet Caddesi. Ünye ‘ye doğu yönünden aracıyla şehre girmek isteyenlerin mecburi giriş kapısı. Çünkü Ünye ilçe merkezine giriş sadece Niksar Caddesi üzerinden yani tek olduğu için başka türlü giriş yapılamıyor.

Burada olduğu gibi evin bir giriş kapısı olur, şehrin ise bir tane giriş kapısı olur anlayışıyla hizmetler yapılmaya kalkışılırsa işte Hamidiye mahallesindeki yangına müdahale etmek isteyen itfaiyenin yol çıkmazı yüzünden yaşadıkları, Allah korusun komşularımızdaki savaş alanı görüntüsünden farkı olmaz.

Türkiye Cumhuriyeti devletimiz adına aziz milletimize hizmet etmek gayesiyle ortaya çıkarak seçilmiş ve atanmış ilçedeki ve parlamentodaki bütün yetkililerimize soruyor ve de hatırlatıyoruz. Ülke genelindeki bütün şehirlerde olduğu gibi Ünye’de, Ünye ilçe trafik komisyonu var! Ünye de Kimlerden oluşuyor. Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Trafik ŞB. Müdürlüğü, Şoförler Odası Başkanlığı bu yazılanları okusunlar, Ünye gibi siyasi ağırlığı olan çok özel bir şehirde şimdiye dek yollar başta olmak üzere hiçbir hizmette dert ve sıkıntı kalmamalı ve Ünye çoktan Paris olmalıydı. Ama bunca siyasi güce rağmen, dedikodu ağırlıklı kısır çekişme yüzünden çekilmez oldu diyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Çoktan Paris Olmalıydı..!