- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Coca-Cola İkiyüzlülük mü Yapıyor İnsan Sağlığını mı Düşünüyor?

Coca-Cola Şirketinin, bir sene süreceği bildirilen yeni reklâm kampanyasında obezite ile mücadele edeceğini bildirmesi Amerikan medyasındaGerçek bir endişe mi ikiyüzlülük mü? “ başlığıyla haber oldu (1).

İki dakika süren reklâmın amacının Amerikalıları, artık milli bir mesele hâline gelen obezite konusunda uyarmak olduğu bildiriliyor (2).

Nereden nereye?

1961’ de “Biliyor musunuz, artık göbek endişeniz olmayacak” sloganıyla diyet içeceği olarak tanıtılan Coca-Cola ve diğer gazlı içeceklerin bugün obezitenin en önemli sebeplerinden biri olduğuna hiç şüphe yok.

Coming together” isimli yeni reklâmda “Ailelerimizin ve ülkemizin sağlığı ciddi tehlike altında ve memleketin en büyük meşrubat şirketi olarak bizim de bunda önemli rolümüz olabilir” deniyor.

Reklâmların şirket ve ürünleriyle obezite arasında bir ilişki kurmuş olmasının riskli olmadığının altını çizen şirketin Genel Müdürü Stuart Kronauge şunları söylüyor:

“Bunun farkındayız ama tüketicilerin bizden daha fazla bilgi almayı sevdiklerini de biliyoruz. Şirketimiz meseleleri çözmek için insanları birleştirme kuvvetine sahiptir” diyor (3).

Obezitede şekerli içeceklerin rolü büyük

Son senelerde tüm dünyada adeta bir salgın hastalık gibi yayılan obeziteden sorumlu olan faktörlerin başında beslenme yanlışları ve hareket azlığı geliyor.

Amerikalılar senede ortalama olarak 45 galon şekerli meşrubat içiyor.

Şekerli meşrubatların 8 onsluk en küçük kutularında 6, 20 onsluk kutularında 14 ve en büyük kutularında ise 30 kesme şekere eşdeğer miktarda şeker bulunduğu hesaba katılırsa nasıl bir “kalori bombardımanı” altında olduğumuz kolayca anlaşılır.

Reklâmda neler var?

Reklâmda şirketin 650’ den fazla içecek ürettiği, bunlardan 180’ inin düşük veya sıfır kalorili olduğu ve son 15 senede içeceklerdeki kalori miktarının ortalama olarak yüzde 22 oranında azaltıldığı vurgulanıyor.

İçecek kutularının üzerine kalori miktarlarının yazılacağı, daha küçük kutularda satılan içeceklerin satışının teşvik edilmesi gibi tedbirler alınacağı bildiriliyor.

Bir kutu kolada bulunan kalori miktarına vurgu yapılarak buna köpeğin yarım saat gezdirilmesi, dans edilmesi ve hatta gülünmesiyle karşı gelinebileceği anlatılıyor (2).

Gerçek endişe mi ikiyüzlülük mü?

Bu reklâm, bir şirketin kendi ürettiği şekerli içeceklerin obezite salgınının en önemli sebeplerinden biri olduğu şeklindeki yaygın eleştiriye “karşı taarruzu” olarak görülebilir.

Amerika’ da son senelerde şekerli içeceklerin büyük boy şişelerinin yasaklanması veya sınırlandırılması, özel vergiler getirilmesine çabalanıyor.

Gazlı içecekler ve özellikle de şekerli içeceklerin satışı su, meyve suyu ve diğer meşrubatlara yönelme sebebiyle de giderek azalıyor.

Coca-Cola, bu kampanya ile gazlı şekerli içeceklerin sağlığa olan zararlarının egzersizle yok edilebileceği, kendi ürünlerinin diğer markalardan daha sağlıklı olduğu, insan sağlığına paradan çok önem verdikleri algılarını yaratmak istiyor.

Şirketin CEO’ su bizim Muhtar Kent de “Meşrubatlara vergi getirilmesinin işe yaramayacağını, insanların egzersiz yapmaya teşvik edilmeleri ve sağlıklı beslenme konusunda eğitilmelerinin çok daha etkili olacağını” söylüyor ve ekliyor:

“Bir hükümetin halkına ne yiyip içeceklerini bildirmesi dünyada görülmüş bir şey değil. Eğer böyle bir şey işe yarasaydı Sovyetler Birliği bugün de ayakta olurdu”(4).

Gelelim neticeye

Bu reklâm kampanyası bence çok iyi düşünülmüş bir “pazarlama numarası” dır.

Sanki obezitenin en başta gelen sebeplerinden olan meşrubatların en büyük üreticisi kendileri değilmiş gibi “üste çıkma” gayreti Coca-Cola’ ya çok yakışıyor doğrusu.

Bu sayede hem halkın sağlığını düşünüyor görünüyor ve hem de bu konuda ilk adımı atarak asıl suçlunun diğer şirketler olduğu algısını yaratmış oluyor.

Coca-Cola gerçekten halkın sağlığını kendine dert ediyor olsaydı meşrubat üretmekten vazgeçtiğini ve artık sadece “su satacağını” açıklardı.

Bu müthiş kampanya için Coca-Cola’ yı tebrik ediyorum.

KAYNAK

1. http://www.boston.com/dailydose/2013/01/14/coke-stand-against-obesity-new-genuine-concern-hypocrisy/jZtCoQHd8PY0hZzR5TXRhN/story.html [1]

2. http://www.youtube.com/watch?v=zybnaPqzJ6s&hd=1=feature=ABCNews [2]

3. http://www.nytimes.com/2013/01/15/business/media/coke-tv-ads-confront-obesity-and-sodas-role.html?_r=0 [3]

4. http://www.businessweek.com/news/2013-01-15/coca-cola-starts-advertising-to-curb-u-dot-s-dot-obesity [4]