content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Mar

Çin’in Düşüşü Borsaları da Düşürdü!

Çin’in büyüme beklentisini aşağı çekmesi borsaları düşürdü…

Çin ekonomisine daralma beklentilerinin açıklanması, ABD’nin İsrail desteği ve Yunanistan’ın mızmızlanması piyasaları strese

soktu… Her şeye rağmen yatay formasyon devam ediyor…

Gece sabaha doğru Çin büyüme rakamlarını aşağı doğru revize etmesi ve hemen yanı başımızda iki farklı stres kaynağının başımızda bir kılıç gibi geziyor olması hassas yatırım araçların bahanelerine bahane katıyor.

Çin otoritesi büyüme hedefini 2004 den bu yana en düşük seviyeye çekmesi yani % 7.5 hedef olarak açıklaması ihracat yapan dev ekonomilerin ve özellikle Asya ekonomilerinin bundan ilk etapta olumsuz etkilenmesine sebep oldu. 7 ayın zirvesinde olan Nikkei (Japon) endeksi geri çekildi. Bu durum Asya para birimlerini de olumsuz etkiledi. Gün boyu Asya ülkelerinin para birimlerini olumsuz yönde etkiledi. Çin daralması umudunu dış ticaretine bağlayan Avrupa ve ABD borsalarını da olumsuz etkiledi.

Bu durumun yanında Asyalı ihracatçı ülkeler kurlarının yıl başında aşırı değerlenmesinde şikayetçiler. Bu durum için kendi, ülke merkez banaksı yolu ile müdahale edilmesinin önünün açmaya çalışıyorlar. Baskılar artıyor…

Yunanistan da saç tıraşına dahil olacak olan özel sektör yatırımcılarının ne yapacağını hala öngöremiyor. Belirsiz açıklamalar ve kararsız duruşlar Avrupa endeksleri ve para birimi üzerinden olumsuz gerilim yaratıyor. Yunan maliye bakanının açıklamaları da biraz kafaları karıştırmış durumda. Biraz tehdit biraz baskı piyasa oyuncularının tepkisine sebep oldu.

Günün enteresan açıklamalarından biride sadık müttefik ABD’nin  İsrail lehine yaptığı agresif açıklamalardı. İran ve bölge hakkında ciddi destek ve moral verici açıklamalarda bulunan ABD yalnızlaşan israil2in imdadına son anda yetişti dersek abartmamış oluruz. Özellikle erken saatlerde İsrail dışişlerinin “Suriye konusunda batının harekete geçememesi İsrail’in aslında ne kadar yalnız ve korumasız olduğunu gösteriyor” açıklaması da dikkat çekti. Bir diğer dikkat çekici açıklamada ABD‘nin İran için bütün seçenekler masanın üzerinde diye beyanat da bulunmasıdır. Obama İran için bütün seçenekleri değerlendirdiklerini açıkladı. Buda tabi gerilimi arttırıcı bir etki oldu.

Bölgesinde Suriye, İran ve istikrarsız Yunanistan ile karşı karşıya bulunan Türkiye’nin daha dikkatli olması kaçınılmazdır. Hassasiyeti daha kaçınılmazdır.

Buna rağmen piyasalar normal teknik düzeltmelerini yapmıyor ve beklenen takvim içinde beklendiği gibi hareket ediyor. Hisse senedi piyasalarının oynaklığı bir çok yatırımcıyı korkutabilir ama bu gibi yatay dönemlerde bu tarz agresif işlemlerle marj çıkarmaya çalışan fon, kurumsal yatırımcıların peşine takılmak gerekiyor.

Çin haberi Altın fiyatlarını olumsuz etkileyebilir mi?

Çin’in büyümeyi yavaşlatması, yavaşlamasının beklenmesi Altın’a olan talebi düşürebilir. Bu açıdan bakışımız böyle olmakla birlikte Ortadoğu da yaşana istikrarsızlık ile AB bölgesindeki kısmi belirsizlik altın talebini dengeleyebilir.  1700 seviyelerini gün içinde test edene altın akşam saatlerinde 1705-10 aralığında oyalanmaya devam ediyordu. 1700-1680 kısa vadeli destek seviyesidir.

Borsa,

IMKB 100 59.500 -58800 destek seviyesi, dirençler 60200- 61000- 61500 dir. IMKB 100 endeks de yatay formasyon devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Mart aylarında genelde yatay konumunu koruyan bir endeks izlemişsizdir. Hatta kimi yıllarda yatay konum düşüş şeklinde devam etmiştir. Piyasaların vergi ödemesi, dönemsel kredilerin kapandığı bir aralıkla çakışması, para piyasalarında sıkışıklığın maksimum seviyeye çıkması gibi etkenlerden dolayı hisse senedi talebi zayıfladığı bir aydır Mart ayları. Yabancı para girişine bağlı olarak piyasalar yön bulmaya çalışabilir. İç piyasadaki daralmayı ancak yabancı para girişi ile aşabilecektir IMKB, belki bu etki ile alıcılı bir seyre girebilir IMKB. Bunu ancak dönem içinde görmeye çalışacağız.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank