- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Çiçeksepeti’nin Şikayet Sepeti!

öncelikle kısa bir açıklama : normalde bu tip konularda yazmıyorum. yalçın bayer ya da rahmetli ahmet vardar tipi gazetecilik bana göre değil. yine de bir çok yerden kulağıma gelenonlarca şikayet sonucu, kendimi bir şeyler yazmak zorunda hissettim. en azından şunu düşündüm; bu kişilerin başına gelenlerin onda biri benim başıma gelse, blog, köşe yazısı, sosyal medya… elimde ne varsa kullanırdım… yazının devamı gelir mi bilmiyorum. bir ikinci not; burası bir medya organı değil! benim kişisel blogum. dolayısıyla kimseye verilmiş objektiflik, tarafsızlık, cevap hakkı gibi bir etik sözüm yok. bunu da göz önünde bulundurmakta fayda var…

internetle, e-ticaretle haşır neşir olan her insan gibi ben de zamanında çiçeksepeti.comu kullandım, birilerine çiçek gönderdim ya da çiçek aldım. hele çiçeklerin yanında şu çiçek görünümlü kurabiye, çikolata gibi şeyler piyasaya çıkınca merak edip denedim. (eski mutlu günlerdi ve ben henüz diyabetik değildim…) ancak daha sonra ürünlerden ve kaliteden memnun kalmadığım için siparişi kestim. yıllardır tanıdığım, doğum günümü, yıldönümlerimi, özel günleri ezbere bilen mahalle çiçekçimizden sipariş vermeye devam ettim. şehir dışı siparişlerde bile aklınızda bulunsun, eğer çiçekçi interflora denilen ağın üyesiyse zaten hiç sıkıntı kalmıyor, isterseniz istanbul’dan kars’a çiçek gönderin!

günlük hayatta anlayan-anlamayan hemen herkesle bir şekilde internetten, yeni teknolojilerden sohbet ediyoruz. kimi zaman bir tavsiye, kimi zaman şikayet, kimi zaman bir soru ya da danışma şeklinde… ama çoğunlukla soru ve şikayetler… işte bu sohbetlerde son zamanlarda çiçeksepeti.com’dan şikayet eden, dert yanan sayısı çoğalmaya başlayınca oturdum araştırdım.

fiyasko bir; internetteki tüketici odaklı siteler çiçeksepeti.com şikayetleriyle doluyor taşıyor  siparişi zamanında ulaşmayanlar, siparişi hiç ulaşmayanlar, yanlış ürün gidenler, solmuş, çürümüş, böceklenmiş çiçek teslim alanlar… üstelik ekranda görünen ürün görseli ile teslim edilenin farklı olması nedeniyle yaşanan hayal kırıklıkları. kargoyla, evet kargoyla, gönderilen çiçekler. yolda bozulan çikolata ve kurabiyeler… saymakla bitmez. şikayetçilerden biri, çiçeksepeti.com’un gönderdiği bozuk ürün nedeniyle nişanlısıyla kavga ettiklerinden dert yanmış…

daha sonra araştırmalarımı derinleştirdim, sektördeki duayenlerden biriyle görüştüm. (herhangi bir yasal sıkıntı yaşamaması için ismini vermeyeceğim.)

anlattıklarına göre çiçeksepeti’nden dert yananlar sadece çiçek alan ya da çiçek gönderen vatandaşlar değil. bizzat çiçekçilik sektöründeki esnaflar da çiçeksepeti’nden yaka silkiyormuş.

kartelin çiçelçilik sektörüne ve küçük esnafa vurduğu darbeden bahsetmiyorum bile…

çiçekçiler diyorlar ki; “çiçeksepeti.com yurdun dört bir yanında anlaştığı çiçekçilere, malı kendisinden alma zorunluluğu getiriyor. piyasada bir lira olan cam vazoyu, bize kendisi dört liraya satıyor. gidip üreticiden kendimiz almamıza izin vermiyor. oysa biz alsak daha ucuza alacağız, vadeli alacağız… kendisi ucuz ve vadeli alıp bize yüksek fiyatla zorla sattığı ürünlerin parasını yine zorla içeride biriken paramızdan kesiyor. üstelik farklı bahanelerle de hesaptan para kesmeye devam ediyor. bu şekilde sürekli olarak içeri borçlu bırakıyor. sözleşmeleri kafalarına göre tek taraflı fesh ediyorlar ya da değiştiriyorlar. en son gönderdikleri sözleşmede diyorlar ki, 20 kilometreye kadar olan mesafelerde müşterilerden yol parası alınmayacak. oysa biz kendi araçlarımızla servise çıkıyoruz, araçlarımız su yakmıyor…”

daha onlarca şikayet ve konu başlığı var. ben sadece bir kısmını, bana en ilginç gelenleri yazdım.

görünen o ki, sektörde hızla büyüyen ve dünya çapında bir internet girişimi olan, amazon.com gibi bir devden yatırım almayı başaran çiçeksepeti’nde durum sanıldığı gibi güllük-gülistanlık değilmiş…

çiçeksepeti.com bir an önce, küçük esnafa zarar verdiği yönündeki iddiaların önünü almalı!