- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Çeşme’ye Termal Eziyet

Seçim döneminde Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın İzmir’den adaylığı açıklandığında, işinin zor olduğunu düşünmüştüm.  Bakanlığın, kent ve ilçelerde elle tutulur çalışması pek yoktu üstelik çözülemeyen, katmerlenmiş sorunlar vardı.
Çeşme’de yeni planlamalar bir türlü onaylanmıyor, turizmcilerin ecrimisil sorunu yılan hikayesine dönerken, bu kez gürültü genelgesiyle sıkıntı yaşanıyor, İzmir’in merkezine yapılacak mega müzeye yönelik de adım atılamıyordu.

Aslında şu ayracı da açmak gerekiyor. Bazı sorunlar Bakan Günay’ın iyi niyetine rağmen de çözülemedi.
Bakanlıklardaki ağır dönen bürokrasi çarklarında sonuç alınamıyordu.
Ancak siyaset öyle bir şey ki; elinde kamu gücü olduğu takdirde, tüm yapılamayanları vaade döndürmek mümkün. Seçim süreci;  biriken sorunların üzerini vaatlerle örtmekle geçti.

* * *
Seçim bitti, sorunlar çözülmeye başlanıyor diye yazmak isterdim ama maalesef öyle değil...Üstelik akıl almaz bir taleple sorunlara bir yenisi eklendi.
İzmir İl  Özel İdaresi, Çeşme’de termal su kullanan ve bugüne kadar kullandığı suyun bedelini ödeyen otellerden, termal su kullanım bedeli olarak toplam cirolarından yüzde 1 pay istiyor. İdare, 2007 yılında çıkan yönetmeliğe dayanarak, tesislerin toplam cirolarından yüzde 1’lik payı ödemelerini öngören bir yazı gönderdi. Bu talebe karşılık Çeşme’deki oteller mahkemeye başvurmaya başladı. Bu sorun çözülmediği takdirde, bazı oteller yaz sonunda kapatılmaya hazırlanıyor.

* * *
Bu uygulama bütünüyle termal sağlık hizmeti veren Balçova Termal Tesisleri ile  Afyon’daki  kür merkezlerinde uygulanıyordu. Ancak yönetmelik  termal su kullanan tüm işletmeleri dahil edince, sıkıntı bu noktaya ulaştı.

İzmir İl Özel İdaresi’nin aklına da bu yönetmelik tam 2011 sezonunun başında geldi. Nihayet bekledikleri hareketliliğe kavuşan tesislere, 2007’yi de kapsayan faturalar gönderildi.  Bu arada Çeşmeli turizmciler kullandıkları termal suyun bedelini  zaten Çeştaş AŞ’ye ödemeye devam ediyorlar. Önceleri ‘Bir yanlışlık vardır’ diye düşündüklerini belirten Çeşmeli turizmciler tek tek mahkemeye başvururken, Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) termal su kullanan tüm oteller adına dava açmaya hazırlanıyor.

Şirketlerin cirolarından yüzde 1 pay istemek, tüm aktivitelerden elde ettikleri cirodan da pay almak anlamına geliyor. ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, kendi oteli Pırıl’ı işlettiği şirkete, restoran zinciri Ekmekiçi’nin de dahil olduğunu belirterek,  “Şimdi Ekmekiçi’nin gelirinden de İl Özel İdaresi’ne pay vermem lazım, bu nasıl mantık” diye haklı olarak isyan ediyor.

* * *
Diğer turizmciler; az, çok termal su kullanan tüm otellerin yetkilileri ayağa kalkmış durumda. Bu talebin akibeti mahkemede belli olacak. 
Evet söze gelince, mangalda kül kalmıyor. “Çeşme’yi dünya yıldızı yapacağız”, “Çeşme Türk turizminin gözbebeği...” ne isterseniz söyleniyor.

Ancak bürokrasi her sezon öncesi Çeşme’ye zarar vermenin bir yolunu buluyordu, bu sezon da başardı...

ILICA: tERMAL SU PARASI ÖDÜYORUZ

Ilıca Hotel SPA Wellness Resort Oteli Genel Müdürü Yakup Demir, önceleri yönetmelik yanlış anlaşılmıştır diye düşündüklerini söylüyor. Her ay elektirk faturası öder gibi, aylık 12 bin liraya varan termal su faturası  ödediklerini söyleyen Demir,  bu kez kendilerinden, 2007’den bu yana 480 bin lira istendiğini söyledi. Demir, her yapılan yanlışlığa dava açmaktan yorulduklarını belirtiyor,  “Umarız bu yanlışı düzeltirler” diyor ama geçmiş tecrübelerden dolayı pek umudu da yok.

Sheraton’dan bir mİlyon TL istendi

Bu uygulamadan muzdarip olan otellerden olan Sheraton, İzmir İl Özel İdaresi’ni mahkemeye verdi. Sheraton Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Aküzüm, böyle bir mantığa inanamadıklarını belirterek, rehabilitasyon merkezlerinden istenen payın kendilerinden talep edilmesini kesinlikle kabul etmeyeceklerini, gerekirse sezon sonunda oteli kapatacaklarını söylüyor. Aküzüm isyanlarda: “Bu suyla iki termal havuzumuzu dolduruyoruz. Ancak şimdi benden yaptığımız düğünden de, düzenlediğimiz kongreden de pay istiyorlar.”