- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Cavit Ersen / Bâbıâli Sobetleri…

Bazı efsaneler vardır, insanlar unutsa da tarihin unutturmadığı güzide şahsiyetler…  Dönemine damga vurmuş, yazdığı eserleri ile peşinde milyonları sürükleyen münevver ve mütefekkirler. İşte bunlardan biri de 1970’lerin efsane romancısı Cavit ERSEN.

Aziz İstanbul’un devam ede gelen güzel geleneklerinden biri de Bâbıâli Sohbetleridir.  Mümtaz şahsiyetlerin teveccüh buyurduğu, usta kalemlerin konuk edildiği nezih bir ilim ve fikir söyleşileri yapılır Cağaloğlu’nda.

Sponsorluğunu ESKADER’in üstlendiği  “Bâbıâli Sohbetleri” , ‘Timaş Kitap Kahve’de her Perşembe günleri saat 18:00 da. 

Fırsat buldukça benimde nasiplendiğim bu sohbette;  1970’li yılların efsane yazarlarından Cavit Ersen, vefatının 10. Yılında andık.

Gazeteci Yazar,Mehmet Nuri  Yardım Beyin yönettiği programın konukları  gazeteci yazar Gürbüz Azak, Üstün İnanç, Yard. Doç. Dr. Erol Ülgen, Cavit Ersen’in arkadaşları ve bazı yayıncılar ile romancının oğlu Ömer Süreyya Ersen katıldılar. Yaklaşık 2 saat süren hoş sohbet doyurucuydu.

Tıpkı altının değer kaybetmediği gibi, mümtaz şahsiyetlerde tarihte yerini alır ve değerini korurlar. Hele de Efsane bir şahsiyetseniz mutlaka insanların hayatından geçersiniz.
Tabiki bizim çocukluğumuz dönemine denk geldiği için bizler pek anımsayamıyoruz Cavit Ersen’i.
Efsane olduğunu bildiğimiz ama hakkında bukadar bilgi sahibi olmadığımız bir fikir insanını tanıma fırsatımız oldu.

Bu sohbette de usta gazeteci yazarlar; Gürbüz Azak, Üstün İnanç, beraber yaşadıkları yıllardaki anılarını tazelediler.
Cavit Ersen’i tanıyan dostları konuştular.
En önemlisi de çok az insana nasip olan Evladı Miras Ömer Süreyya Ersen Beyin konuşması idi. Babası hakkında yazılıp çizilen, konuşanlar, sorulan soruları bir bir cevapladı. Birçok ezber bozdu! Babasını birinci ağızdan, doğruları, dolu dolu anlattı. 

Anlatılanların özeti şöyle idi:
Cavit Ersen ; Eğitimci, şair, yazar, gazeteci, tiyatrocu ve romancı…

Romancı yazar Cavit Ersen’i 1980’li yılların o toz duman içinde yaşayanlar iyi tanıdığı bir fikir adamı. Sürükleyici üslûbu, cesur tavrı ve milliyetçi duruşuyla gönüllerde taht kuran bir kalem ustası, fikir adamı ve gönül insanı. Bir zamanlar, Türkiye’nin en çok okunan ve sevilen yazarlarından. Türkiye’de baskı üstüne baskı yapan Zindanlar seri romanlarının 12 Eylül Askeri Darbesi ile durması ve Cavit Ersen gibi efsane yazarların bir anda unutuluvermesi.

Adanalı Cavit Ersen; tiyatro oyununu yazan, yöneten ve tek başına oynayan efsane bir adam.

Babıâlinin omurgası.

Türk Milliyetçiliğinin bekçisi.

Babıâli Sabah Gazetesi’nde yıllarca çalışan usta bir gazeteci…

Ve
Gazeteciler Cemiyeti Darıca Huzur evinde sonlanan bir hayat..

 Allah gani gani rahmet eylesin Cavit Ersen’e. Güzel bir fikir adamı olduğunun derinliğini öğrendik. Biraz ideolojik, biraz fikir adamı olmanın zorluklarını hatırladık. Bu güzel sohbetten fazlasıyla istifade ettik. Babıâli Sohbetlerine şükranlarımla…  Mehmet Ballı/2013