- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Çatalca’da Birilerinin Burunları Uzamış!

Çatalca Kaymakamlığı'nın “Köylere hizmet götürme birliği iletişim dergisi”ni, nihayet CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın düzenlediği basın toplantısında görme şansımız oldu.
Dergi kaymakamlık dergisi değil, yerel yönetime muhalif bir partinin yayın organı olmuş. Kaymakam Nevzat Taşdan resmen gaza getirilmiş.

Öyle böyle değil gaza getirilmesi, tam gaz kaymakam beyi duvara toslatmış!
Kaymakam Taşdan bey, kendisini siyasi bir partinin ilçe başkanı gibi görmüş.
Yetmemiş, ne kadar yapılmış hizmet varsa hepsine de sahiplenmiş.
Yetmemiş, Belediye Başkanı Cem Kara'ya tabiri caizse geçirmiş.
Yetmemiş, yalan yanlış bir yığın şeyi birbirine karıştırmış ve çuvallamış.

Soğuk Hava Deposu'nun satılması sonrasında, Çatalca Kaymakamı Nevzat Taşdan'ın sahibi olduğu “Çatalca(ya) Hizmet Dergisi”nde yazılanlar ortalığı karıştırdı.
İstanbul CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, dün İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Parti Meclisi Üyeleri, belediye yönetimi ve CHP ilçe yönetimiyle beraber düzenlediği basın toplantısında “CHP'ye saldırmanın bedeli” olduğunu söyledi.

Kaymakam, belediye başkan adayı mı olacak?

Salıcı basın toplantısında, Çatalca Kaymakamı Taşdan'ın hazırladığı dergiyle seçim kampanyası başlattığını ve AK Parti'nin belediye başkan adayı olmak konusunda baya yol kat ettiğini belirterek, “Atanmış olan bir kaymakam, seçilmiş bir belediye başkanına saldıramaz, hedef gösteremez. CHP'ye saldırmanın kolay olmadığını görecek. Fütursuzluk devam ederse, kaymakamlık binası önüne binlerce kişiyle gelirim” dedi.

Salıcı: Yorum yapmayın sorunuzu sorun

Gelelim CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın dünkü basın toplantısına. Başkan Salıcı toplantıda aynı zamanda, meslektaşlarımıza gazetecilik dersi verdi.
Başkan Salıcı, gazetecilerden sorularını sorarken yorum yapmamalarını, basın toplantısının gündemi ile ilgili soruların sorulmasını isterken, yorumları ise basın toplantısından sonra ayrıca dinleyebileceğini söyledi.

Meslektaşlarımız basın toplantılarında soru sormak yerine ahkam kesmeyi çok sevdiklerinden, ilgili ilgisiz aklına gelen herşeyi sormak isteyince, kimileri bir muhalif kimileri ise bir yandaş gibi sorular sorunca, kimileri şiirler okuyunca, işler karışıyordu.
Salıcı'nın basın toplantısının sonuna doğru üç gazetecinin sorularını almamasını ise doğru bulmadım. Halbuki, sorular için kaybedeceği zaman 10 dakikaydı.

32. sayfadaki iddia yalan

Soğuk Hava Deposu'nun yerinin satılma isteği, Çatalca Belediyesi'nin borçları nedeniyle taşınmazların satılacağının duyulması üzerine, yatırım bekleyen muhtarlardan gelmiş.
Muhtarlar, Kaymakam beye çıkmışlar demişler ki: Ey kaymakam bey, belediye borç batağı içerisinde. Birliğin malını satarak borçlarını ödeyecek. Belediye bu yeri satacağına biz satalım, yatırım bekleyen köylerimize, daha önce hazırladığımız projeleri hayata geçirelim.

Ve kaymakam bey buyurmuş ki, “Kırk yıldır yerinde duran Soğuk Hava Deposu'nun bir gizlilik içerisinde Kaymakamlık, köy muhtarları ve il genel meclis üyelerinden habersiz olarak, belediye başkanı tarafından imar planlarında, belediye hizmet alanı içersine dahil edildiği ihale sırasında öğrenilmiş.

Vah garibim vah... Kaymakama bak sen, yer satıyor, sattığı yerin imar durumunu ihale günü öğreniyor(!)
Köy muhtarları imar planları askıya çıktığında, incelememişler. İlçede de kimsenin gözüne çarpmamış. Çatalaca Belediyesi, 1000'lik planları askıya çıkarıyor, askıda bir ay kalıyor. Muhtarların bundan haberi olmuyor.
Büyükşehir Belediyesi 5000'lik planları askıya çıkarıyor, haftalarca askıda kalıyor, gariplerin yine haberi yok. Vah garipler vah vah...

İlanda: “Tarla ve Belediye hizmet alanı”

Ancak Kaymakam bey dergisinde hem “hizmet alanı olduğunu ihale günü öğrendik” diyor, ardından sayfa 34 ve 35'de, 15 Kasım 2012 tarihinde, kaymakamlık resmi internet sitesinde duyurulan ihale ilanının detayında Soğuk Hava Deposu'nun “Belediye hizmet alanı” içerisinde olduğu belirtiliyor.

Muhtarların iki emlakçıdan aldıkları yazılı tekliflerde “Soğuk hava deposu'nun bedeli yerin imarda tarla vasfında görülmesi ve lejantlarda da belediye hizmet alanı olarak işli olması da dikkate alınarak” denilerek, KDV hariç 1 milyon 866 bin 960, 1 milyon 944 bin 750 ve 2 milyon 74 bin 400 liralık teklifler alınmış.

Neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Anlayacağınız kaymakam beyin sahibi olduğu dergide yazılan “Belediye hizmet alanı içerisine dahil edildiğini ihale sırasında öğrendildi” iddiası kocaman bir yalan oluyor. Anlayacağınız muhtarların, kaymakam beyin ve 'evet' oyu kullanan il genel meclis üyelerinin burunları uzuyor. İnsanda birazcık utanmak olmaz mı?
İlginç olan, teklifi veren üç emlakçı da nedense ihale dosyası almamışlar ve ihaleye katılmamışlar.
Ve ilginçdir; emlakçılardan alınan teklifle, satılan yerin ortalama fiyatı 2 milyon liralık bedel olarak ayarlanmış. Ve ihaleye de 2 milyon liralık bir bedelle çıkarılmış.

İhale kanuna aykırıdır ve iptal edilmelidir

Soğuk Hava Deposu'nun ihale kararı 39 ilçe belediyesinin ilan tahtasında askıya çıkarılmış. Ardından Kaymakamlığın resmi internet sitesinde duyurulmuş muş. Şimdi gelelim asıl meseleye. 2005 yılında belediyeler ve büyükşehir belediye kanunların değişmesiyle Çatalca, Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edildi.

Ve dahil edildikten sonra, ilçede kamu kurumları tarafından yapılacak tüm ihale ilanlarının Basın İlan Kurumu aracılığı ile ilan edilemesi yasal bir zorunluluğa dönüştü. Kaymakam bey; Soğuk Hava Deposu'nun ihale ilanını ve köy muhtarlarının sattığı diğer yerlerde 2886 Devlet İhale Kanunu'nun 17. maddesi uygulanması gerekiyor.
İHALENİN İLANI MADDE 17: İhale konusu olan işler aşağıdaki esas ve usullere göre isteklilere ilan yoluyla duyurulur:
1. İhalenin yapılacağı yerdeki ilanlar:
a) Günlük gazete çıkan yerlerde ihaleler, ihalenin yapılacağı yerde çıkan gazetelerde en az bir gün aralıkla yayınlanmak suretiyle iki defa duyurulur. Gazete ile yapılacak ilk ilan ile ihale günü arası 10 günden, son ilan ile ihale günü arası 5 günden az olamaz.
b) Günlük gazete çıkmayan yerlerdeki ihalelerde ilan, bu fıkranın (a) bendindeki süreler içinde ilgili idare ile hükümet ve belediye binalarının ilan tahtalarına asılacak yazılar ve belediye yayın araçları ile yapılır. Bu işlemler bir tutanakla belgelenir. Bu yerlerde en çok 7 gün aralıklarla gazete çıkıyorsa ayrıca gazete ile bir defa ilan yapılır.
2. Diğer şehirlerde yapılacak ilanlar: Tahmin edilen bedeli her yıl Genel Bütçe Kanunu ile belirlenecek miktarı aşan ihale konusu işler (1) numaralı fıkraya göre yapılacak ilanlardan başka, trajı göz önüne alınarak ili Basın - İlan Kurumunca tespit olunacak günlük gazetelerden birinde, ihale tarihinden an az 10 gün önce bir defa daha ilan edilir.
Ve, Çatalca Kaymakamı Nevzat Taşdan, Soğuk Hava Deposu'nun satışında 2886 sayılı devlet ihale kanununun gerekliliklerini yerine getirmemiştir. Kanuna aykırı satış yapıldığından dolayı ihale iptal edilmelidir.

Sorularıma yanıt bekliyorum

Çatalca Kaymakamı Nevzat Taşdan'dan sahibi olduğu ve irtibat adresinin kaymakamlık olduğu dergiyle ilgili aşağıda ki soruların yanıtlarını bekliyorum.
1- Derginin yasal izini var mı?
2- Varsa, derginin sorumlu yazı işleri müdürü neden yok?
3- Dergiyi kim yaptı?
4- Dergiyle ilgili kimlerden teklif aldınız?
4- Derginin maliyeti ne kadar? Kaç bin adet bastırdınız?