- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Çalışan Anneler Ne İstiyor? –

Çalışan annelerin sorunlarının çözümü için Çalışma Bakanlığı düğmeye bastı. Özellikle çalışma hayatında kadın istihdamı önündeki en büyük engeller olan doğum izni süresinin yetersizliği, kreş eksikliği ve doğum sonrasında işe devam ettirilme gibi sorunlar Başbakan’ın el atması ile çözülüyor.

Ancak çalışma hayatında yaşanan bazı diğer sorunlara da çözüm getirilmesinde yarar var. Özellikle babalık izni, doğum borçlanması ve emeklilik yaşı gibi konular çözüm bekliyor.

***

Babalık izni getirilmeli

Babalık izni iş yaşamında sorun yaşanan konulardan birisi...

İş Kanunu’nda, memur ve gazetecilere tanınan babalık iznine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı için bu yönde sorunlar yaşanabiliyor. İşçilere de en azından 3 güne kadar babalık izni getirilmelidir.

***

SSK’lı anneler 2’den fazla borçlanma istiyor

Başbakanımız ısrarla 3. çocuk için çağrıda bulunurken, SGK doğum borçlanmasında annelere adeta işkence etmektedir. Hem doğum borçlanması 2 çocukla sınırlandırılmakta, hem de kadının ilk defa SSK sigortalısı olduğu tarihten sonraki süreleri borçlandırılmakta, öncesi borçlandırılmamaktadır.

Bir diğer sorun ise doğumdan önce SSK sigortalısı olarak tescil edilmiş olmakla birlikte doğum öncesinde son sigortası SSK olmayana da borçlanma yaptırılmıyor.

5510/41. Madde’de doğum borçlanmasının hizmet süresi de kazandırması öngörülmesine rağmen geriye yönelik borçlanma hakkı verilmemesi ise başka bir sorun oluşturmaktadır. Ayrıca isteğe bağlı prim ödeyen kadınların yaptıkları borçlanmaların 4/b (Bağ-Kur) primine sayılması da ciddi mağduriyetler yaratmaktadır. 2 çocuktan fazla çocuk için borçlanma hakkı verilirken bu mağduriyetlerinde giderilmesi gerekmektedir.

***

Çocuk sayısına göre emeklilik yaşının kademeli hale getirilmesi

Hali hazırda özürlü çocuğu olan kadınlara ilave prim gün sayısı ve hizmet süresi verilerek bu konuda bir düzenleme bulunmaktadır. Ancak bu haktan yararlanmak için istenilen prosedür anneleri yormaktadır. Bu hakkın tüm anneler hiçbir şart aranılmadan verilmesi yerinde olacaktır.

Ayrıca özürlü çocuklarla ilgili annelere 18 yaşını dolduran çocuklarından yeniden rapor istenilmesi zulmü devam ettiğinden bu konunun da çözülmesi gereklidir. Yani düzelmesi mümkün olmayan özürlü çocuklardan raporlarını yenilenmesi istenilmesi uygulamasına son verilmelidir.

Adeta TBMM tarafından yasayla verilen bu haktan neredeyse hiçbir anne yararlanamamaktadır. Yüzbinlerce özürlü çocuğu olan anne olmasına rağmen, SGK’da bu haktan yararlanan anne sayısı birkaç yüzle sınırlı olup, bunda da SGK’daki bürokratik oligarşinin yaptığı işi yokuşa sürme taktiğinin büyük payı var. Başbakana rağmen gücünü ve çalışan annelere yönelik zulmü devam ettiriyorlar.

***

Kadınlara yarı zamanlı çalışma olanağının sağlanması

Kadınlara sağlanacak yarı zamanlı çalışma uygulaması şu anda erkeklerden farklı değildir. Kadınların yarı zamanlı çalışması durumunda işverenlere sağlayacakları katkıların artırılması için istihdam maliyetlerinin devlet tarafından karşılanması yerinde olacaktır.

Birden çok sosyal güvenlik sicil numarasının birleştirilmesi

Okurlarımızdan gelen soruların içinde, özellikle eski dönemlere ilişkin birden fazla sicil SSK sicil numarası olanların ne yapması gerektiği de soruluyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-Bildirge uygulamasına geçmesinden sonra, sosyal güvenlik sicil numarası aynı zamanda TC Kimlik numarasına tanımlandığı için sigortalılara tek sicil numarası verilmiş ve kayıtlar bilgisayar ortamına aktarılmıştır. E-Bildirge sistemine geçilmeden önce etkin bir sistem olmadığından çoğu kere sigortalılara birden fazla sigorta sicil numarası verildiği olmuştur. Diğer bir anlatımla çok sayıda sigortalı geçmiş yıllarda birden fazla sosyal güvenlik sicil numarasına sahip olmuş, sigortalı işe giriş bildirgelerinde yeterli bilgilerin olmadığı durumlarda sosyal güvenlik sicil numaraları TC Kimlik numaralarına tanımlanamamıştır.

Halen bu durumda bulunan çok sayıda sigortalının bulunduğunu, isim ve soy ismin çok kullanılan olması durumunda olayın içinden çıkılmaz bir hal aldığını özellikle belirtmek gerekir.

Birden çok sicil numarasının varlığı halinde emeklilik öncesinde sicil birleştirme talebinde bulunmak aylık bağlama sürelerini kısalttığı gibi olası hak kayıplarını da önleme işlevi görür. Bunun için sigortalı son çalışmalarının geçtiği, ilden başka bir ilde ikamet ediyorsa ikamet ettiği ildeki SGK Müdürlüğü’ne başvurarak birden çok sigorta sicil numarasının tek sicil altında birleştirilmesini  (İptal-İpka) talep etmelidir.

Kaynak: http://haber.stargazete.com/yazar/calisan-anneler-ne-istiyor/yazi-731452 [1]