content

17 Haz

Burdur TSO’dan: Ceviz Ezmesinin TPE Tescil Belgesi

Başlığımızdaki kısaltılmışın açılışı, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası. Bu odamıza yaptığım her ziyarette yeni ve geniş kapsamlı çalışmaların yansımasıyla karşılaşırım.
İki ayrı broşür var elimde, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası faaliyetlerini yansıtan. Birinci, “Burdur hayvancılığının bel kemiği yem sorunudur” başlığıyla karşımıza çıkıyor. Buradan, Burdur yem fabrikalarının atılıma hazırlandığını öğreniyoruz. Bu konuda, TSO Başkanı Yusuf Keyik;
-“Her sorunda olduğu gibi; yemcilik sorunlarına da çare arıyoruz. Soruna çare ise, sizsiniz, bunu biliyoruz. Bu yüzden, sorunun çözümüne birlikte gitmeliyiz” diyor.
Şiirimsi bir anlatım var “Biz bize lazımız” başlığıyla verilen. Bunun bir dörtlüğü:
Bugün var, yarın yok değiliz,
Burdur sevdamız, baş tacımız,
Yardan ve serden geçici değiliz,
Ve Burdur’dan göçücü de değiliz.

İkinci broşür “Burdur Ceviz ezmesi” adıyla karşımıza çıkıyor. Bu broşür içinde, Türk Patent Enstitüsü (TPE’den) Burdur’a has ürün olduğuna ilişkin tescil belgesi alınan Ceviz Ezmesiyle ilgili detaylı bilgi veriliyor. TPE’nin coğrafi işaret tescil belgesinin genel görüntüsü yanında, bilgilerin arasında;
-“Burdur ceviz ezmesi, içerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Potasyum açısından zengin olan ezme, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir/Cevizin beyin sağlığına olumlu katkı sağlamasının yanı sıra kalp ve kolesterol için de vazgeçilmez bir meyve olduğu unutulmamalıdır.

Ceviz sadece ileri yaştaki bireyler için değil, gelişme çağındaki çocuklar için de tüketimi gerekli bir meyvedir. Bu bakımdan ceviz, Burdur Ceviz Ezmesi içerisinde doğal hali ile bulunduğu için bu tatlının gün içerisinde yenilmesi, vücudun ihtiyacı olan cevizin alınmasını sağlayacaktır” denildikten sonra, irmiğin Burdur yöresindeki un fabrikalarından temin edildiği ve ince irmik kullanıldığı anlatılıyor.
İrmiğin taze, nemsiz ve kuru olması gerektiğinin altı çiziliyor. Bayatlamış veya nemli irmiğin ezmenin lezzetini bozacağı, hatırlatılarak, şekerin Burdur Şeker Fabrikası ürünü olmasının tercih edildiği bilgisi veriliyor.

Kısa adı TSO olan, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası önemli ve kalıcı hizmetlerin altına imza atmaya devam ederken, gündemlerinde “Burdur Şiş” için de TPE tescil belgesi alınabilmesi çalışmalarının bulunduğu bilgileri bize ulaşıyor ve sevindiriyor.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank