- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Burası Köy mü Şehir mi? (II)

Yani burada durum ne ise, ülke genelinde de aynı. Konuya ilişkin olarak ortaya çıkan bu olumsuz tabloyu okurlarımızla paylaşırken, iyi insan olarak işinin hakkını veren seçilmiş ve atanmış idareciyi tenzih ederiz.

Önce burası şehir mi yoksa köy mü dedirten olayın yarattığı sosyal ve kültürel sıkıntılara şöyle bir göz atalım. Kabına sığamayan insanlar mutlak surette yer değiştireceklerdir. Ancak geldikleri yeri ve havayı gittikleri yerde uyarlamak yerine gittikleri şehrin yaşam kurallarına uyarak hayatlarını idame ettirmek suretiyle bu değişikliği yaşayacaklardır.

Keyfiyete dayalı ya da zorunlu olarak yapılan hatta yapılacak olan bu yer değiştirme anılan yaşam kurallarına göre yapıldığı müddetçe buna hiç kimsenin bir itirazı yoktur olamaz. Çünkü kişi hayat kurallarını ve görgü kurallarını eksiksiz yerine getiriyorsa kim ne diyebilir ki bu kişi ya da kişilere Ama hayır, ben ya da biz orada böyle alıştık burada böyle yaşamak zorundayız diye inatla alıştığı yaşam biçimini geldiği yerleşim yerlerinde halen olduğu gibi uygulamaya kalkar ise, işler o zaman Arap saçına döner ve burada olduğu gibi içinden çıkılmaz hal alır.

Bütün mesele kaş yapayım derken göz çıkartmamaktır. Ama ne yalan söyleyelim. Burada ve ülke genelinde kim neye sayarsa saysın, dün olduğu gibi bugün ve halen kişisel çıkar uğruna kaş yapılırken göz çıkartılıyor. Buda burada olduğu gibi ülke genelinde şehirler ile köylerin birbirlerine karışmalarına sebep oluyor!

O nedenle burası Şehir ise, şehir kurallarına göre yönetilmeli ve burada yaşamak isteyenlerde şehirli olarak yaşamalı ve yaşatılmalı. Şayet Şehir değil Köy ise, Köyün idare şekli ile köyde yaşama şekli belli. Köyde yaşama kuralı şehirler ve kasabalar gibi yasalarla belirlendiğine göre, Köyde bulunanlar haklı olarak köyde geçerli olan kurallara göre yaşıyorlar ve yaşamalılar. Doğrusu budur.

Ülkenin aynası olarak nitelenen burada her şey birbirine karışmış olduğu için ne şehir, nede köy olarak adlandırılamayan burası, ne yazık ki isteyenin istediği gibi at oynattığı bir yerleşim yeri oldu.
Kısacası burası şehir olsa, şehirde ahır, kümes benzeri olumsuzluklar olur mu? Adı üzerinde; şehirde ahır olmaz ve olmamalı. Ama var. Sadece burada değil, ülkenin her şehrinde var.

Şehirle ve Mahallelerindeki ahır ve kümesler öncelikle mahalle sakinlerine, sonrada mahalleye gelen ya da gelmek durumunda olan yerli ve yabancı misafirlere çevreye yayılan kötü kokuları nedeniyle nefes aldırmıyor. Hayvan ve tezek kokusundan ne evlerin önünde, nede park ve bahçelerde oturulmuyor.