content

31 Eki

Bu Sebzeler Yaşlanmaya Dur Diyor

Amerikalı bilim adamları brokoli, salatalık, lahana ve avokado gibi sebzelerde bulunan bir bileşiğin farelerde yaşlanmayı belirgin derecede geciktirdiğini bildirdiler.

Cell Metabolism’ de yayınlanan araştırmada, beş aylık olan bir grup farenin içme suyuna yüksek miktarda, bir grubuna ise düşük miktarda NMN (nicotinamide mononucleotide) karıştırılırken, bir gruba ise hiç NMN verilmedi.

İçme suyuna karıştırılan NMN’ NİN üç dakikadan kısa zamanda kana geçtiği ve birçok dokuda hemen NAD’ a dönüştüğü görüldü.

manav-150x150Ortalama ömürleri 2 sene olan fareler 17 aylık olana kadar her üç ayda bir incelendi.

Yüksek miktarda NMN verilen yaşlı farelerde fiziksel aktivite seviyesinin, görme keskinliğinin, kemik dansitesi ve kas miktarının arttığı, bağışıklık sistemi, insülin duyarlılığı ve karaciğer fonksiyonlarının düzeldiği ve kilo kaybettikleri belirlendi.

Bu, sularına lahana, brokoli gibi sebzelerde bulunan NMN eklenen farelerin daha sağlıklı oldukları ve bu da farelerin daha uzun yaşayabilecekleri anlamına geliyor.

NMN’ nin genç farelere verilmesinin herhangi müspet bir tesirinin olmaması genç hayvanlarda fazla miktarda NMN yapılmasıyla ilişkilendiriliyor.

Uzmanlar, bu çalışmayı insanlar üzerinde de yaparak aynı etkilerin insanlarda da ortaya çıkıp çıkmayacağını göstermek istiyorlar.

Yaşlandıkça enerji metabolizması bozuluyor

Yaşlandıkça ortaya çıkan enflamasyon vücutta enerji üretiminde önemli rolü olan NMN ve NAD  (nicotinamide adenine dinucleotide) üretimini azaltıyor.

Araştırmaya göre, NAD’ ın doğrudan verilmesinin işe yaramıyor ama NAD üretiminde öncü madde olan NMN verilmesi enerji metabolizmasını gençlerdekine benzer bir hale getiriyor.

NMN, hücrelerin enerji üretim merkezleri olan mitokondrilerin fonksiyonlarını düzelterek etkili oluyor.

Gelelim neticeye

İlaç şirketlerinin insanlara NMN bulunan ilaç satmak için ellerini ovuşturduklarını görür gibiyim ama bana bunları yutturamazlar.

Nasıl yoğurt, sirke, turşu yemek varken probiyotik hapı; güneşlenmek varken D vitamini hapı; balık yemek varken omega 3 hapı yutmak manasızsa lahana, brokoli, salatalık, avokado varken bunların hapını içmek de o kadar manasızdır.

Adam gibi beslenirseniz hapı yutmazsınız!

Kaynak: http://www.cell.com/cell-metabolism/pdf/S1550-4131(16)30495-8.pdf

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank