- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Bozok Şairler ve Âşıklar Şöleni

Kısa adı YOŞAYBİR-DER olan Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği; Yozgat şehrimizde “Bozok Şairler ve Âşıklar Şöleni” düzenledi. Şölen, 8 ve 9 Haziran 2013 günlerinde iki gün boyunca yapıldı.Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği aslında 2006 yılında kurulmuştur. Amacı, Yozgat’ı sosyal ve kültürel alanlarda temsil etmek, tanıtmak, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak tescil ettiği “Aşıklık Geleneği”nin Yozgat’ta yaşamasına katkıda bulunmaktır.

untitledAslında 2006’dan bu yana diğer derneklerde 5 defa ortak olarak bu tür şölen düzenleyen birlik, ilk defa bu yıl şöleni bağımsız gerçekleştirmiştir.
Şu anda birliğin başkanı şair Salim Gülbahçe’dir. Yönetim Kurulu Üyeliklerini; Nuh Şahin (Başkan Yardımcısı), Osman Yüksel (Genel Sekreter), Erdoğan Bektaş (Katip Üye), Yaşar Yiğitsoy (Muhasip Üye), Muharrem Arslan (K.Üyesi) oluşturulmaktadır.

Şöleni, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yozgat Belediye Başkanlığı maddi olarak desteklemiştir. Ayrıca; YOSİAD (Yozgat Sanayici ve İş Adamları Derneği/Başkanı Mehmet Saygı), YOFSAD (Yozgat Sürmeli Folklor Kültür ve Sanat Derneği/Başkanı Cemil Arslan), SOYDER (Sorgun Ozanlar ve Yazarlar Derneği/Başkanı Murat Erciyas) şölene katılımlarıyla destek oldular.
8 Haziran 2013 Cumartesi günü saat 18.00’de başlayan şölen; Kent Park’ta Bilâl Şahin Kültür Merkezi Nikâh Salonunda halkın ve dinleyicilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Şöleni; Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar’la birlikte Yozgat Belediyesi Başkan Yardımcısı, Kültür ve Turizm İl Müdürü ve Yardımcısı, diğer protokol da izledi.

Şölenin, protokol konuşmalarından sonra şairler ve âşıklar sanatlarını icra ettiler. Şölene şiirleriyle ve türküleriyle katılan şair ve âşıkların bazıları şunlar oldu:

Hayrettin İvgin, Bayram Durbilmez, Salim Gülbahçe, Nuh Şahin, Osman Yüksel, Âşık Erdoğan Bektaş, Murat Erciyas, Âşık İdris Gümüş, Âşık Derdiyâr, Âşık Yakup Temelî, Âşık Sevdaî, Ozan Küçük Neşet, Murat Duman, Nevin Kılıç, Metin Cansız, Birsen Dinç, Coşkun Mutlu, Rabia Taşdemir, Zübeyde Gökbulut, Gülşah Bozan gibi mahallinden ve diğer illerden de pek çok şair ve âşık katıldı. 54 şair ve yazar o gün geç saatlere kadar sanatlarını icra ettiler. Şölenin sunuculuğunu Rıfat Çakır yürüttü.

9 Haziran 2013 Pazar günü bütün şair ve âşıklara Yozgat’ın gezi yerleri ve Kent Müzesi ziyaret ettirildi. Bilâl Şahin Tepesi Sosyal Tesislerinde öğleden önce, şölenin ikinci günkü programı yapıldı. Program sonunda şölende sanatını icra eden şair ve âşıklara katılım belgeleri ve hediyeleri törenle verildi.
Yozgat Şairler ve Âşıklar Birliğinin düzenlediği bu etkinliğin amacına uygun olarak gerçekleştirildiğini söylemek bir gönül borcudur. Bu birliği, bu etkinlikten dolayı kutluyorum. Ayrıca Anadolu Türk Sanatı olan Âşıklık Geleneğine sahip çıkılması da her türlü takdirin üzerindedir. Bu kültürel etkinliğe, desteğin bizzat mahalli yöneticilerden, Yozgat’ın esnaf ve işadamlarından da gelmesi de sevindirici bir durumdur.

YOŞAYBİR-DER’in Başkanı Şair Salim Gülbahçe’yi, yönetim kurulu üyelerini, destek olan kurum ve kuruluşları bir kaz daha kutluyor, gelecek yıl bu etkinliğin uluslararası düzeyde olmasını diliyorum.