- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Borsa Yatırım Fonlarının Avantajları ve Riskleri

Bir endeksi baz alan, baz aldığı endeksin performansını yatırımcılara yansıtmayı amaçlayan ve payları borsalarda işlem gören yatırım fonlarına “borsa yatırım fonu” denilmektedir. Borsa yatırım fonlarının içerisindeki hisse senetleri baz alınan endeksin kapsamının bire bir kopya edilmesi ile oluşturulmaktadır.

Son yıllarda İMKB’de işlem gören borsa yatırım fonlarının sayısı hızla artmaktadır. Borsa yatırım fonları birçok bireysel ve kurumsal yatırımcı tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle, borsa yatırım fonlarının avantajlarının ile risklerinin bilinmesi ve yatırım kararlarında dikkate alınması faydalı olabilir.

■■Borsa yatırım fonlarının avantajları:

►►Yüksek Likidite: Borsa yatırım fonları yüksek likiditesi olan bir piyasada işlem görmektedir.Diğer yatırım fon türleri ile kıyaslandığında borsa yatırım fonlarının daha yüksek likidite özelliğine sahip olduğu görülecektir.

►►Risk Dağılımı: Borsa yatırım fonları yatırımcılara tek bir işlem ile 15,20,30 gibi hisse senedine ortak olma imkanı sunmaktadır. Piyasalardaki beklentiler paralelinde yatırım yapan yatırımcılar tek bir hisse senedine yatırım yapmak yerine 15,20,30 hisse senedine yatırım yaparak risklerini ciddi oranda azaltırken yükseliş dönemlerinde de getiri potansiyellerini yükseltmektedirler.

►►İşlem Kolaylığı: Borsa Yatırım Fonları hisse senetleri ile aynı şekilde işlem görmektedirler. İMKB’nin işleme açık olduğu her gün seans saatleri içerisinde hisse senetleri ile aynı şekilde alınıp satılabilmektedir. İMKB’de aracılık yapma yetkisine sahip tüm aracı kurumlardan herhangi bir hisse senedi gibi emir verilerek işlemler gerçekleştirilmektedir. Bu fonlarda yapılan işlemlerin takası da hisse senetlerindeki gibi T+2 olarak gerçekleştirilmektedir.

►►Maliyet Avantajı:Borsa yatırım fonları yatırımcılara sunduğu tüm avantajları oldukça düşük maliyetle sunmaktadır. Borsa yatırım fonlarının yönetim ücreti diğer yatırım fonlarının yaklaşık 1/3 oranındadır. Buna ek olarak yatırımcılar 15, 20, 30 hisse senedinde portföy yönetimi yaklaşımı ile işlem yaptıkları takdirde işlem maliyetleri hızla yükselmektedir. Bireysel ve kurumsal yatırımcılar İMKB’de borsa yatırım fonlarının alım satım işlemlerinde sadece aracı kurumların tahsil ettikleri işlem komisyonunu ödemektedirler.

►►Şeffaflık: Borsa yatırım fonlarının her işlem günü gösterge niteliğindeki portföy kompozisyonunu açıklamaktadır. Bu sayede yatırımcılar yatırımlarının içeriğini günlük bazda takip edebilmektedirler.

►►Sürekli İzleme İmkanı: Borsa yatırım fonları yatırımcılarına diğer A Tipi fonlarda olduğu gibi günde sadece 1 kez değil İMKB seans saatleri içerisinde 15 saniyede bir gösterge niteliğinde net aktif değer açıklamaktadır. Bu sayede yatırımcılar değişen piyasa koşullarına ve hisse senedi fiyatlarının borsa yatırım fonun net aktif değerini ne oranda etkilediğine ilişkin fikre sahip olabilmektedir.

►►Hızlı Hareket İmkanı: Borsa yatırım fonları tek bir işlemle 15,20,30 hisse senedine yatırım yapılabilmesi nedeniyle, bireysel ve kurumsal yatırımcılara daha hızlı hareket etme imkanı sağlamaktadır.

■■Borsa yatırım fonlarının riskleri:

Borsa yatırım fonları takip ettikleri endeksin getirilerini yansıtmayı amaçladıklarından, takip edilen endeks değer kaybederse fonun fiyatı da değer kaybedebilir.

Not:Bu makalede yer alan bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.