content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Nis

Bölgemiz ve İstanbul İçin Yanılmadık…

Cumartesi günkü gazetimizde "Seçim sonuçları AK Parti'yi değil, muhalefeti şaşırtacak" başlığı ile bölgemizle ilgili, İstanbul ve Türkiye ile ilgili seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yapmıştım.
"Birgün kala bölgemizle ilgili tarihe not düşmek için yazıyorum. Böyle düşünmüştüm, böyle analiz etmiştim, böyle görmüştüm, böyle tahmin etmiştim demek için..." 
****
Birileri analizlerimden son derece rahatsız olarak, gazeteciliğimle ilgili ve başka konularla ilgili söz söylediler. Onlara gönderdiğim mesajda açık açık şunu yazmıştım. 'Seçimlerden sonra görüşürüz.'
Şunda saatler 01.23'ü gösteriyor. İstanbul'da CHP mevcudu korudu ve AK Partili olan Beylikdüzü'nü kazanarak belediye sayısını 14'e çıkardı.
***
Bu satırları yazarken Avcılar ve CHP'de kıran kırana bir yarış var. Ancak Küçükçekmece'de AK Parti kazanırsa da çok büyük farkla kazan(a)mayacak. Yüzde 1 ile 2 fark yaklaşık 4 ile 8 bin fark yapıyor. Kapanması mümkün değil gibi.
Avcılar'da ise CHP önde. Bu satırları yazarken ilçe seçim kuruluna 15'e yakın oy torbası getirildiği ve polissiz geldiği için itirazlar olduğu, ayrıca AK Parti Adayı Bayram Şenocak'ın Tahtakale, Yeşilkent ve Ispartakule'e seçimlerine itiraz ettiği ve yeniden sayım istediğini Barış Kış arkadaşımız belirtiyordu.

****
Cumartesi günkü yazımda; "İstanbul'u ise AK Parti Adayı Kadir Topbaş kazanır. Çok büyük bir farkla mı kazanır derseniz, yanıtım hayırdır. Ve şunun altını çizeyim. İstanbul'da Kadir Topbaş'ın yerine bir başkası demiyorum. inanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aday olsaydı kesinlikle kaybederdi. Topbaş İstanbul'un kesinlikle favorisidir. Ve Mustafa Sarıgül, 2009 yılında aday olan Kemal Kılıçdaroğlu'dan daha fazla oy alacak. Ve buna rağmen kaybedecek. İstanbul'da CHP belediye sayısını 15'in belki bir üstüne belki de bir altı kadar kazanacak. AK Parti ise mevcut belediye sayısını koruyamayacak..." diye tarihi bir not düşmüştüm.
****
Şuanda saat 01.39. Türkiye'de muhalefet şaşırmış durumda. AK Parti ise beklediğinden biraz daha fazla bir oy oranına ulaşacak.
Siyasi iktidara karşı, kasetlerle, kayıtlarla politika yaptıklarını düşünenleri millet bir kez daha sandığa gömdü.
Bir kez daha, millet; yerel yönetimlerde aynı zamanda hem hizmet yapanlara destek verdi hem de yapılanları onaylamadığını ortaya koydu.
****
Cumartesi günkü yazımda; "17 Aralık sonrasında, ortaya çıkan ses kayıtlarının, yolsuzluk iddialarının yurttaşların oy vermesini nasıl etkilediğini pazartesi günü göreceğiz.
Kim ne derse desin, AK Parti 2011 seçimlerine göre oy kaybedecek.
Ve 2009 seçimlerine göre kimi Büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerini kaybedecek.
CHP ve MHP belediye sayısını artıracak, tabi ki oylarını da... Her iki partinin oyları hem 2009 hemde 2011 seçimlerine göre artacak."
****
Evet AK Parti 2011 seçimlerinde 49.9, CHP yüzde 25.9, MHP ise yüzde 12.9 oy almıştı. Ve görünen o ki, AK Parti yüzde 45, CHP yüzde 30, MHP ise yüzde 15 oranında bir oy almış gözüküyor.
****
Ve bölgemizdeki seçim sonuçlarını ve İstanbul'u bilmiş olmanın gururu ile yazıma nokta koyuyorum.
AK Parti'nin yüzde 40 bandında oy alacağını yazmıştım. Benim için sınır yüzde 45'di. İstanbul'da HDP'yi yüzde 8 bandında okumuştum. Yüzde 5 bandında kaldı. Görülen o ki, İstanbul'da Kürtler açık açık AK Parti'ye destek verdiler.
Buda şunu gösteriyor. Çözüm sürecine Kürtler'in desteği tam.
Çözüm sürecine karşı olan partiler ise Kürtler'den oy alamadılar.
****
İstanbul ve Türkiye seçimlerinin kesin galibi AK Parti'dir. Hemde tartışmasız bir biçimde. Şuanda saat 02.45. Matbaa gazetenin gönderilmesini istiyor.
Bu satırları yazarken Ankara'yı küçük bir farkla olsada seçimleri CHP'nin kazanacağını düşünüyorum. Ancak karşılıklı itirazlarla bir iki gün daha seçim sonuçlarını kesin almak için bekleyeceğiz. İstanbul'da ise bu tartışma en çok Avcılar ve Küçükçekmece'de yaşanacak. İstanbul'da büyük oranda seçilen belediye başkanlarını mazbatalarını alırken, iki ilçede birkaç gün daha karşılıklı itirazlar devam edecek gibi. Buna Büyükçekmece'yi de dahil edebiliriz.

Son söz: Eski Türkiye'nin aktörlerini kaybettiler. Ve ulusalcılar sandığa gömüldüler. Beylikdüzü'nde seçimleri AK Parti karşısında yüzde 10 farkla kazanan CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun neden böylesine farkla kazandığını anlamak için, son beş yılda yürüttüğü kampanya özel olarak irdelenmeli ve CHP'yede ders olmalıdır.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank