- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Bira Virüslere Karşı Koruyucuymuş

Japonya’ da Sapporo Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırmada biranın solunum yolları enfeksiyonlarına karşı koruyucu olabileceği iddia edildi.

Amerikan medyasında yer alana haberlere göre bunun sebebi, biranın üretildiği şerbetçiotunda bulunan ve biranın tadını veren “humulon” isimli madde.

Humulon’ un RSV adı verilen virüse karşı etkili olması yanında anti-enflamatuar yani iltihap giderici özelliklere de sahip olduğu bildiriliyor.

RSV, özellikle 1 yaşından küçük çocuklarda bronşit ve pnömoniye sebep olurken erişkinlerde daha çok üst solunum yolları enfeksiyonu tablosuna yol açıyor.

Buraya kadar her şey iyi hoş ama birkaç kutu bira içmekle bu enfeksiyonlardan hemen kurtulmak biraz zor görünüyor; çünkü biranın etkisini gösterebilmesi için her biri 350 mililitre olan kutulardan tam 30 tane içmek gerekiyor.

İçilen su olsa bile 30 kutu tam 7 litre ediyor.

Hadi erişkinler dişini sıktı ve 30 kutuyu zor belâ bitirdi diyelim fakat bu miktarda birayı çocuklara içirmek olacak iş değil.

Haberdeki kafa karıştıran bir iki nokta var:

Birincisi, haberde adı geçen Sapporo Üniversitesi Sapporo Bira Fabrikaları tarafından kurulmuş olan bir üniversite.

Yani tam da “bozacının şahidi şıracı” durumu mevzubahis: Biracıların destek verdiği bir üniversite şarabın veya votkanın nimetlerini ortaya koyan bir araştırma yapacak değil herhâlde.

İkincisi, haberde araştırma ile ilgili hiçbir ayrıntı yok, hangi dergide yayınlandığı bile bildirilmiyor.

Tam bir “biz yaptık oldu” türü çalışma.

Üçüncüsü, birada sadece humulon yok ki. Flavonlar, proantosiyanitler, amino asitler, polifenoller, mineraller, vitaminler de var.

Biranın enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi pek âlâ bu maddelerle de alâkalı olabilir.

Gelelim neticeye

Haberi okuduktan sonra şu sorular aklıma geldi:

BİR: 30 kutu bira içen bir adam soğuk algınlığının farkına varabilir mi?

İKİ: 30 kutu bira içilen bir vücuda giren virüsler de sarhoş olmaz mı? Sarhoş virüslerin hastalık yapma potansiyelleri var mıdır?

ÜÇ: Bu araştırma laboratuarda mı yoksa bir meyhanede mi yapıldı acaba?

Not: Resimde virüslere karşı bira içerek korunmaya çalışan bir Japon çocuk görülüyor.

KAYNAK

http://www.medicaldaily.com/articles/13402/20121206/beer-effective-against-respiratory-syncytial-virus-health.htm#4kzc7cfkMlItkr8O.99 [1]