- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Bir Uyuşturucu Mağdurundan…

Daha uyuşturucuyu bırakalı 2 gün olmuş , 3. Güne dönmüştü. Ama yine de yaşadıklarıyla ilgili başkaları yaşamasın için anlatacağı çok şey vardı.Bir evin tek çocuğuyum,23 yaşındayım. Babam esnaftı bende babamın işine devam ettim.

Uyuşturucuya çok yakın bir akraba düğününde arkadaşımın tavsiyesiyle ‘kafa bulmak’ amacıyla esrarla başladım , eroinle devam ettim, 8 ay oldu. Ama çok kısa sürede ‘bağımlı’ hale geldim. Onsuz yapamıyordum.

uyuturucuDükkan geliri yetmemeye başladı ve borçlanmaya başladım.

Babamdan annemden saklamaya çalıştım belli bir süre. Ama odam da ve arabada madde buldular ve öğrendiler. Onları çok özdüm.

Sosyal çevrem dışladı. Yuvam dağılacak bir hale geldi.

Eroin öyle bir madde ki ihtiyaç duyduğunuzda , nöbet geldiğinde gözünüz hiçbir şeyi görmüyor. Her şeyi göze alıyorsunuz.

Uyuşturucu ticaretinin altında örgüt ve örgütler var, terör var. Madde kullananlar belli bir sürede kendi maddelerini temin için yeni bağımlılar bulmak , oluşturmak zorunda hissediyorlar. Yani yeni başlayan bağımlılar kısa sürede ‘torbacı’ hale geliyorlar , gelmek zorundalar.7-8 bağımlı oluşturursan senin ki ücretsiz hale geliyor.

İlkokullara yakın parklarda maalesef çok küçük çocuklar madde kullanılıyor. Madde sadece belli semtlerde değil Konya’nın her tarafında satılıyor.

Bırakmak konusunda her şey önce bağımlının beyninde karar vermesi gerekiyor. Bağımlı için zor olan bırakmada ilk 3 gün çok zor geçiyor. Çoğu bağımlı bu 3 günle yüzleşmek , yaşamak istemediği için bırakmaya teşebbüs etmekten kaçınır.

Devlet , Yerel Yönetim ve STK lar madde bağımlılarına yardımcı olmak istiyorlarsa özellikle bu ilk 3 günü güven ve destekle geçirebilecekleri ortamları oluşturmalılar.

Bu 3 günü tek başına kimse yaşayamaz. Yaşamaya cesaret edemez. Özellikle en yakınları ve kurumlar bağımlının yanında olmalı ona güven ve cesaret vermeli.

Çoğu bağımlı bırakmanın en geçerli yolunu cezaevine girmekte görüyor. Orada maddeye ulaşamayacağını düşünüyor. Bu sebeple bağımlılar cezaevine girmek için hırsızlık yapıyorlar.

Hiçbir bağımlı halinden memnun değil. Bırakmaları için , yani beyinlerinde maddeyi bırakma kararını alabilmeleri konusunda kurumsal anlamda ciddi kanalların açılması gerekiyor.

Benim bırakmamda; Allah korkusu , Aile Hekimim , Anne babam ve yakın çevremin desteğinin çok etkili olduğunu düşünüyorum.

En önemlisi de insan hayatının tüm alanlarını hayırlı , olumlu meşguliyetlerle doldurmalı , hiçbir boşluk bırakmamalı. O boşluğu olumsuz bir şekilde birileri mutlaka dolduruyor.

Bir de arkadaş çok önemli. Arkadaşını söyle senin kim olduğunu söyleyeyim.

Evet dostlar. Akıllı insan , başkasının başına gelenden ibret alandır.