- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Beynimizi Bağırsaklarımız İdare Ediyor

Bağırsaklarımızda yaşayan bakterilerin (mikrobiyota) başta enfeksiyonlar, astım, alerji, obezite, diyabet olmak üzere pek çok hastalığın ortaya çıkmasında önemli rolü olduğunu gösteren sayısız araştırma var.

Yeni bir araştırmada, mikrobiyotanın beyindeki bağışıklık hücrelerini etkileyerek mikrobiyota-150x150beyni de koruduğu, Alzheimer, MS (multipl skleroz) gibi hastalıkların gidişatını değiştirebileceği ortaya çıktı.

Araştırma Almanya’ da Freiburg Üniversitesi uzmanları tarafından fareler üzerinde gerçekleştirildi ve Nature Neuroscience isimli dergide yayınlandı.

Araştırmada, beynin makrofajları olarak bilinen “mikrogliaların” fonksiyonlarının bağırsak bakterilerinin yıkım ürünleri tarafından düzenlendiği tespit edildi.

Bakteriler lifli gıdaların parçalanması sırasında mikroglia fonksiyonlarının tam olabilmesi için gerekli olan “kısa zincirli yağ asitlerini” üretiyorlar.

Bağırsaklarında hiç bakteri bulunmayan farelerde mikrogliaların olgunlaşamadığı ve gelişemediği, bu hücrelerin beyindeki iltihabi uyarılara cevap vermedikleri görüldü.

Aynı şekilde bağırsak bakterileri dört haftalık antibiyotik tedavisiyle öldürülen farelerde de immün cevapların bozulduğu belirlendi.

Buna karşılık, fareler sağlıklı olanlarla bir araya getirildiklerinde kısa zamanda bağırsak floralarının tesis edildiği, mikrogliaların da tekrar sağlıklı hâle geldikleri gözlemlendi.

Kısa zincirli yağ asitleri

Araştırmaya göre, bağırsak bakterileri ve mikroglialar arasındaki haberleşme kısa zincirli yağ asitleri ve fermantasyon ürünleri sayesinde gerçekleşiyor.

Bu asitler, bakterilerin lifleri, süt ürünlerini veya diğer gıdaların yıkımları sırasında oluşuyor.

Kan yoluyla beyne ulaşan bu maddeler mikrogliaların etkili bir şekilde çalışmalarına yardım ediyorlar.

Bugüne kadar pek çok beyin hastalığında rolleri olan mikrogliaların olgunlaşma ve aktivasyonlarının nasıl gerçekleştiği pek bilinmiyordu.

Gelelim neticeye

Alzheimer, Parkinson, MS, ALS gibi hastalıklar yakın senelere kadar çok az görülürdü, tıp kitaplarında bu hastalıkların adı dip not olarak geçer, hekimler bunların sadece adını bilirler ama hasta görmezlerdi.

Hem sinir sistemi hastalıklarının hem son senelerde müthiş bir artış gösteren diğer hastalıkların kökeninde bağırsak mikrobiyotasının bozulması yatıyor.

Mikrobiyotayı bozan etkenlerin başında ise sağlıksız gıdalar ve yanlış beslenme geliyor.

Uzun ve sağlıklı yaşamak için işlenmiş “geleneksel beslenme” modelini benimseyin; şeker ve un, trans yağlar ve hazır gıdalardan uzak durun.

Ey vatandaş, hasta olmak istemiyorsan yiyeceklerine içeceklerine sahip çık!

Kaynak

http://www.nature.com/neuro/journal/vaop/ncurrent/full/nn.4030.html [1]