content

29 Nis

Beyaz Saray’a Fırst Dog Aranıyor

Amerika Başkanı’ nı seçti de tüm dünya rahatladı. Maccain mi, Obama mı anketlerinden kurtulduk. Söylemeye gerek yok, FİSRT LAYD de Michelle Obama. Tabii PRESİDENT belli olunca, bakanların isimleri de aşağı yukarı tahmin edilebiliyor. Bugünlerde Amerikalıların cevabını büyük bir merakla aradıkları tek bir soru kaldı: FIRST DOG kim olacak?

 Obama 10 yaşındaki kızı Malia’ ya Başkan seçilirse ona köpek alacağına söz vermişti. Seçimler yapıldı ve Obama Başkan oldu. Koskoca Amerika Başkanı’ nın verdiği sözden dönecek hali yok, Beyaz Saray’ a bir FİRST DOG alınacak, ama küçük bir sorun var. O da Malia’ nın köpeklere karşı alerjik olması. Bu yüzden de harıl harıl bir ‘hipoalerjenik’ yani alerji yapmayacak bir köpek yavrusu aranmakta.

Amerikan Alerji Dernekleri ve alerji uzmanları tarafından açıklama üzerine açıklamalar yapılıyor. Kimisi ‘en az alerji yapacak bir köpek türü tavsiye ediyor’… kimisi ‘alerji yapmayan köpek yoktur’ diyor… kimisi ‘çeşitli tavsiyelerde bulunuyor’…

Köpek alerjisi

Amerika’ da insanların yüzde 2.5’ unda köpek alerjisi olduğu tahmin ediliyor. Yani küçük Obama gibi olan  en az 10 milyon kişi daha var. Bizde köpek alerjisine Amerika’ daki kadar sık rastlanmıyor.

Çoğu zaman evcil hayvanların kılları ve tüylerinin allerji yaptığı sanılır. Oysa, kılın kendisi allerjen değildir.

vcil hayvanlara ait alerjilerin nedeni, hayvanın  salya, derideki yağ ve ter bezi salgıları, idrar... gibi çeşitli salgılarında bulunan ve kıllarına yapışan protein yapısındaki maddelerdir.

Kıllar üzerinde kuruyan bu salgılar daha sonra küçük zerrecikler şeklinde solunum havasına karışırlar. Buna göre, uzun kıllı hayvanların daha çok alerjiye neden oldukları görüşü de doğru değildir, ama hayvanın kılları ne kadar fazla ise üzerinde o kadar fazla alerjen bulunur.

 Bazen de allerji doğrudan hayvandan değil, onun yeminden, yem veya su kabında üreyen küf mantarlarından da kaynaklanabilir.

Köpek alerjisinin belirtileri

Köpeklere ait alerjenler ürtiker ve anjioödemden, allerjik nezleye, astım krizlerinden anaflaksiye kadar değişen reaksiyonlara yol açabilirler.

Evcil hayvanlarla ilgili alerjileri olan astımlı çocuklarda, hastalığın daha ağır seyrettiği (daha  sık hastaneye yatış, daha fazla ilaç kullanımı...) bilinir.

Alerjileri hayvan ile karşılaştıktan sonra dakikalar içinde gürültülü bir şekilde ortaya çıkabileceği gibi, saatler sonra ortaya çıkan geç reaksiyonlar da görülebilir. Hatta, hayvan ile uzun yıllardır aynı evi paylaşan kişilerde olduğu gibi yavaş, sinsi ve daha hafif belirtilerle de karşılaşılabilir.

Önlemler

Evcil hayvanlara alerjisi olanların yapabileceği en iyi şey hayvanın evden uzaklaştırılması. Fakat, bunu söylemesi kolaydır da, uygulaması her zaman mümkün değildir. Birçok kişi hayvanı değil evden uzaklaştırmak, yatak odasından, yatağından çıkarmayı bile kabul etmez.

Hemen belirtelim ki, hayvanı evden uzaklaştırmak da her şeyi hâlletmez; özellikle kedilere ait allerjenlerin titizlikle temizlenmeleri gerekir. Araştırmalara göre, evde, kedi çıkarıldıktan aylar, hatta yıllar sonra bile rahatsızlık yaratacak düzeyde allerjen bulunmaya devam eder.

 KÖPEK UZAKLAŞTIRILDIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

·  Ev iyice havalandırılmalıdır

·  Duvarlar, zemin ve diğer yüzeyler yıkanmalıdır.

·  Halılar toplanmalıdır

.  Şilte ve yatak takımları özel kılıflarla kaplanmalıdır.

HAYVAN EVDEN ÇIKARILAMIYORSA NELER YAPILMALIDIR?

Hayvanından vazgeçemeyenler şunları yerine getirmelidirler:

·  Hayvanın hareket alanları sınırlanmalı, evin sadece bir odasında yaşamasına izin verilmeli, hele yatak odasına kesinlikle alınmamalıdır.

·  Hayvan girmese bile yatak odasının kapısı daima kapalı tutulmalıdır.

·  Alerjenlerin çok bulunduğu halı, kumaş mobilya.. gibi eşyalar mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

·  Zemin ve açık yerler sık sık nemli bezlerle ve emiş gücü yüksek HEPA filtreli süpürgelerle temizlenmelidir.

·  Ev her gün havalandırılmalıdır.

·  HEPA filtreli hava temizleyici aletlerden yararlanılabilir.

·  Köpek haftada bir yıkanmalı veya ıslak bir bezle silinmelidir. Çok sık yıkanan hayvanların derilerindeki doğal lipit tabakası ve koruyucu yağlar soyulup dökülür ve hayvanın derisinde daha fazla kabuklaşmaya neden olur.

·  Hayvanın derisine sürüldüğünde alerjenleri azaltabilen ürünler de (Allerpet-C sprey, acepromazine... gibi) vardır.

·  Hayvanın temizliği (taranması, fırçalanması...) ev dışında ve başka biri tarafından yapılmalıdır.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank