content

16 Haz

Beş Aydan Beri Geçmeyen Öksürüğü Olan Genç

Beş Aydan Beri Geçmeyen Öksürüğü Olan Genç Bir Doktorun Hikayesi

Bugün tıp fakültesini yeni bitirmiş genç bir meslektaşımın mektubunu yayınlıyorum.  Amacım kendimin reklamını yapmak değil desem de birçoğunuzun “Hadi oradan sen de ” diyeceğinizi biliyorum.  Aynen yayınladığım bu mektubu isteyen istediği gibi değerlendirmekte sebesttir.  Amacım İstabul Bronşiti adını verdiğim klinik tabloya dikkatinizi çekmekten ibarettir.

Mektup şöyle:

2010 Aralık ayı sonunda genizde yoğun kaşıntı, gıcık tutma hissi, art arda gelen hapşırma krizi, şiddetli baş ağrısı, sık sık öksürme ve sık sık balgam çıkartma şikâyetlerim başladı.

Bu şikâyetlerimin basit bir ÜSYE (üst solunum yolları enfeksiyonu) olduğunu düşündüm. Şikâyetlerimin başlangıcından 3-4 gün öncesine kadar dişimdeki abse nedeniyle diş hekimimin verdiği Augmentin BID 1000 mg ilacını kullandığım için de antibiyotiğin bu şikâyetlerime de iyi gelebileceğini düşünüp ek olarak evde başka bir tedaviden arta kalan Sefpotec isimli antibiyotiği de kullandım.

Bir kaç gün içinde şikâyetlerimin devam etmesi üzerine aile hekimime başvurdum. Aile hekimim muayene sonrası

            -Enfexia 500mg 10 film tablet

            -Muconex 600mg 20  efervesan tablet

adlı ilaçları reçete etti.

Bu tertip ilaçlarım bittikten 1 hafta sonra şikâyetlerim devam ettiği için tekrar aile hekimime başvurdum. Aile hekimim izinde olduğu için yerine görev yapan başka bir aile hekimi yaptığı muayene sonucu

            -Avelox 400mg 7 Film tablet

            -Levopront 150 cc şurup

adlı ilaçları reçete etti.

Bu tertip ilaçları da kullandıktan sonra günde 300-400 kez öksürüğüm ve öksürdükçe, nefes aldıkça kaburgalarımda aşırı derecede batıcı tarzda ağrılarım başlayınca daha ciddi bir rahatsızlığım olduğunu düşünerek bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurdum. Uzman doktor muayene edip, kan tahlili ve akciğer grafisi ile durumumu değerlendirip atipik zatürree tanısı koydu. Batma tarzındaki ağrılarımın ise kaburgalarımdaki mevcut kırık ve çatlaklardan kaynaklandığını belirtti. Kaburga kırık ve çatlaklarının böyle şiddetli ve sık öksürüklerde görülebileceğini de vurguladı.  Ayrıca;

                    -Avelox 400mg 7 film tablet

                    -Geralgine-K 20 tablet

                    -Sinecod 100ml şurup

                    -Dikloron 50mg tablet

adlı ilaçları reçete etti.

Bu ilaçları kullanırken ve sonrasında da özellikle öksürük ve kaburgalarımdaki aşırı batma, zor nefes alıp verme şikâyetlerimin devam etmesi üzerine tekrar göğüs hastalıkları uzmanına başvurdum.

Göğüs hastalıkları uzmanı tarafından tekrar değerlendirildim ve durumumun hospitalizasyon gerektirdiğini fakat o anki hastane koşullarında boş yatak olmadığını belirterek;

              -Tamiflu 75mg kapsül

              -Contramal 2o kapsül

adlı ilaçları reçete etti.

Son verilen narkotik analjezik ile ağrılarım hafiflese de şiddetli öksürük şikâyetlerim devam etti. Bu tertip ilaçları kullandıktan sonra da göğüs hastalıkları uzmanına tekrar başvurdum. Uzman doktor yaptığı muayene ve akciğer grafisi değerlendirmesiyle göğüs hastalıkları açısından bir sorun kalmadığını ancak geniz akıntısının ciğerlere inip öksürüğe sebep olacağını belirtti. Bu geniz akıntısının da sinüzit nedenli olabileceğini de ekledi.

Akabinde aile hekimine başvurdum ve sinüzit tedavisi amaçlı 2 kutu Augmentin BID 1000 mg reçete edildi.

Ancak şikâyetler yine geçmeyince KBB uzmanına başvurdum. Uzman sinüs BT’ si ile durumumu değerlendirip mevcut akıntımın mevsimsel olabileceğini belirtti. İlaç vermedi ama ekspektoran amaçlı bol su içmemi tavsiye etti.

Sinüzit olasılığımın da ekarte edilmesinden 1 gün sonra Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta hocama başvurdum. Kendisi aldığı detaylı anamnez ve muayene sonucu durumumum alerjik kaynaklı olduğunu belirterek reçete verdi. Hocamın reçete ettiği ilaçları kullanmaya başladıktan 2 gün sonra şikâyetlerim belirgin derecede azaldı.

Hocama muayene olalı 1 ay oluyor. Şu anda çok nadir öksürük ve kaburga zedelenmelerim kaynaklı batmaların dışında ciddi bir rahatsızlığım kalmadı.

Tüm bu hikâyeden bana kalan: ‘Keşke hastalığımın başında hocama başvursaydım’ cümlesi oldu. Hocama rahat aldığım her bir nefes için sonsuz teşekkürler, saygılar.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank