- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Belediye Başkan Adayları Açıklanırken

26 Mart 1989 Mahallî Seçimleri ANAP'ın dönüm noktası oldu. Bir taraftan, yönetimin yetkilerini Anayasa'ya aykırı olarak gasp eden ve seçimlere bir hafta kala oyuncağı hâline getirdiği Anayasa Mahkemesi'ne 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nu götürüp değişikliği iptal ettirmesi (daha sonra bu madde yapılan değişiklikle yürürlükte kalmıştır); diğer taraftan yanlış bir propagandayla belediye başkanlarını iplerle sandalyeye bağlı göstererek iktidar partisine olan mahkûmiyetî ifade etmesi; hele vatandaşa hitabında 'Vallahi de zam yaparım, billahi de!' deyişi, diğer memnuniyetsizlikler de birleşince, ANAP'ın yüzde 45'lik oy oranını yarının altına düşerek Demirel'in pek hoşlandığı deyişle yüzde 21.75'e inmişti. Önümüzdeki mahallî seçimlerde AK Parti'nin üç önemli hatâsını telâfi etmesi lâzımdır. En önemlisi, yüzde 90'lık ana kitleyi teşkil eden grubun millî endişelerinin giderilmesi, gururu kırılan Türkiye'nin gönlünün alınmasıdır.

Tarihin kaydettiği en eski medeniyetleri inşa eden, yüzlerce devlet kuran en az 4000 yıllık bir kavmi ve medeniyeti, ancak cahiller ve kötü niyetliler inkâr edebilirler. Elbette, bütün Türk Milleti gibi ırkçı ve ayrımcı değiliz. Lâkin Türk Milleti'ni oluşturan unsurlardan birisini öne çıkarıp pozitif ayrımcılık yapmak da kabul edilemez. Başbakan'ın ana kitledeki gönül kırgınlığını da telâfi etmesi lâzımdır.

***

Mahallî seçimlerdeki üçüncü önemli konu ise doğru kişilerin aday yapılmasıdır. Ömrünü belediye hizmetlerine âdeta vakfetmiş Melih Gökçek'in, hakkındaki tezvirata rağmen 5. defa Ankara belediye başkanlığına aday yapılması doğru bir seçimdir. Başbakan Erdoğan'dan sonra İstanbul Belediye Başkanlığına seçilen Kadir Topbaş, Türkiye'nin dünya çapında bir metropol başkanlığını icra etmiştir. O'nun da ilân edilişini heyecanla bekliyoruz. Ancak ben, başlangıçtan itibaren iki dönem başkanlık yapacağını söyleyen ve müddeti dolunca başarısının doruğundayken kendi isteğiyle çekilen Gaziantep Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'le bir kuzeni olarak iftihar ediyorum. Güzelbey 10 yılda Gaziantep'in çehresini ve hüviyetini değiştirmiş; 10 yılda yaptıklarıyla Gaziantep'i bir kültür ve sanat beldesi hâline getirmiştir. Artık Gaziantep, sadece fıstık, baklava, kebap, lahmacun şehri değil; bütün eski eserleri ve evleri restore edilmiş, 1 müzesi varken 14 müze yapılmış, turizme açılmış bir kültür, ticaret ve sanayi merkezidir. Dr. Asım Güzelbey'in görevini tamamladığını kati bir şekilde ifade etmesi üzerine, Aile Bakanlığını büyük bir liyakatle ifa eden Fatma Şahin, Gaziantep Belediye Başkan adaylığına uygun görülmüştür. Bu, çok doğru ve isabetli bir seçimdir. Zira Güzelbey'in boşluğunu ancak o doldurabilir.

***

İzmir için en uygun ve en çok oy toplayan aday İzmir Milletvekili İlknur Denizli olacaktır. Gayet sempatik ve her grupla anlaşabilme kabiliyetinde olan Denizli'nin seçimi kazanma ihtimali de vardır. Diğer taraftan, bölgeye yabancı ve kabinenin yıldızı olan Binali Yıldırım da harcanmamış olacaktır. Diğer açıklanan adaylarda önemli yanlışlar vardır. Adıyaman, Adana, Şanlıurfa konularında bâriz hatâlar yapılmıştır. Sadullah Ergin de yoğun çalışmalarında seçmenine uzak kalmıştır. Adaylara başarılar diliyorum.