content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

15 Kas

Bayramlar da Olmasa

Evet; Bayramlar da olmasa tamamen hısım akraba, eş dost birbirini göremeyecekler. Yeni yetişen nesil ise birbirini tanımadan yaşayacaklar. Böylesine birbirine yabancılaşan millet olduk. Gelenek ve göreneklerimiz tamamen kayboldu. Hiç olmazsa bayramlarda birbirimizi hatırlayıp ziyaret ederek az da olsa hatırlanmış olmanın mutluluğunu yaşayacağız. 

Bayramlar mutluluk, sevinç demektir.  İnsanları kaynaştırıp bir araya getiren en güzel vesilelerden biridir.  O günde yardımlaşma ve kaynaşma son sınırına varır. Öyle ki, bayramda şahlanan yardımlaşma ve hediyeleşme ruhu yalnızca hayatta olanlara bağlı kalmaz, dünyadan gidip kabirlerinde bir Fatiha bekleyenlere kadar uzanır. Onların bu dileğini yerine getirmek için müminler arife günü ve bayramda kabirleri ziyaret ederler; ruhlarına Kur’ân-ı Kerim, Fatihalar ve dualar okuyarak onları da sevindirirler.

Kurban Bayramının müminler arasında ayrı bir yeri vardır. Yardımlaşmanın tadına varılır. Bayram; sabah kılınan namazla başlar. Topluca kılınan bayram namazları Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin güzel bir göstergesidir. Bayramlar Müslümanları birbirine yaklaştıran, dargınlıkları ortadan kaldıran, küskünleri barıştıran kardeşlik duygularını kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bayramlar, Allah'ın mümin kullarına birer ziyafet günleridir.

Bayram sabahı erkenden kalkmalı, yıkanıp temizlenmeli, en iyi ve temiz elbiseleri giyerek güzel kokular sürünmelidir.

Ev halkı kadını erkeği, genci yaşlısı bayram sabahı erkenden uyandırılır. Erkekler bayram namazını kılmaya camiye giderler, kadınlar ev işleriyle uğraşır, kahvaltı sofrasını hazırlarlar. Çoğu mümin kahvaltısını kurban etiyle yapar.

Camiden gelen erkeklerle ilk kahvaltı yapılır. Daha sonra erkekler kurbanlarını kesmek için çıkarlar. Kurbanlar kesilir. Kurban eti üç kısma ayrılır. 1- dağıtılacaklar, 2- misafirlere ikram edilecekler, 3- ev halkının yiyeceği.  

Kurban etiyle yemekler yapılır ve evde misafir beklenir.  Çocuklara bir bayram klasiği olarak alınan yeni ayakkabı ve elbise bayramlık olarak giydirilirdi. Büyüklerin eli öpülür, bayram harçlığı verilirdi. Çocukların en sevdiği yönü işin maddi tarafıydı. Bir de işin manevi tarafı vardı ki; Normal zamanda görüşmediğin insanlara gider ve onları ziyaret ederek bayram saygısı gösterilir.

Bu muhteşem manaların yaşandığı bayram günlerinde küçük meselelerden çıkan kırgınlıkların, dargınlıkların ne önemi olabilir? Onun için bayramda her müminin kardeşleriyle kardeşlik sözleşmesini yenilemesi, kuvvetlendirmesi, fakirlerin yardımına koşması, çocuklarını sevindirmesi lazımdır ki, o manalar yaşanan hayata geçsin.
Bayramların en güzel şekli tanısın tanımasın müminlerin tokalaşarak, kucaklaşarak birbirleriyle bayramlaşması, bayramlarını kutlaması ve tebrikleşmesidir.

Bayram bir sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı, hislerinin müminler arasında alabildiğine canlandığı güzel günlerden biridir. Bayram bayramdır diyenler olacaktır. Her bayram sabahı başkadır, güzeldir. Hele yıllar geçtikçe daha güzel olur. Bayram sanki hayatın ikramiyesidir. Bayramlarda  neredeyse tüm akrabalar ziyaret edilir.  Şimdi ise Artık birinci kuşak akrabalar ziyaret ediliyor, keyif yapılıyor.  Günümüzde bayramlar buluşma ve kavuşmaktan çok tatil olarak nitelendiriliyor. Öyle anlam buluyor. İnsanlar bayramları tatil olarak bekliyor. Tatil yerlerine giderek zamanı değerlendiriyorlar. Bayramlardan bir gün öncesi yani “Arife günü çarşılarda alışveriş heyecanı  sarar, insanları bayram telaşı alırdı. Şimdi ise;  Herkes işinin gücünün peşinde.

Ekonomimizin iyi bir durumda olmamasından dolayı bayramlarda harcamalar kısılıyor. Birçoğumuz keşke bayram gelmese diyoruz. Çünkü her bayram artık masraf anlamına geliyor. Eskisi gibi bayramlara has olan yöresel bayram yemekleri yapılmıyor. Çoğu zaman gelen misafirler bir şeker ve kolonya ile ağırlanıyor. Oysaki Sivas’ımızın özel bayram yemekleri, tatlıları nerede şimdi. Kaç evde itinayla bu yemekler hazırlanıyor, bu zahmetlere katlanılıyor.

Gelen misafirlere ikram ediliyor. Eminim çok az diyeceksiniz. Çoğu örf adetlerimiz gibi bayramlarda yavaş yavaş kaybolmaya, sıradan bir günmüş gibi kutlanmaya başlandı. İnsan ömründe kaç bayram geçirebiliyor ki.

Çocukluğumdaki bayramlarla şimdiki bayramları kıyaslıyorum da arada ne çok fark var. O zamanlar ne kadar çok misafirimiz gelirdi, daha sofranın birini kaldırmadan diğerini hazırlardık. Gelen misafirler yemek yemeden ve annemin kendi elleriyle açtığı baklavadan yemeden gitmezlerdi. Annem üç gün önceden tatlıları yapar bayrama bir gün kalası yaprak dolmasını hazırlardı. Yaprak sarması ve baklavayı komşular toplanır hep beraber gülerek sohbet ederek yaparlardı. Sabahlara kadar yaprak sarması yapıldığını, baklavalar açıldığını hatırlıyorum da hiç kimse halinden şikâyet etmeden zevkle yaparlardı. Şimdi ise herkes her şeyin kolayına kaçıyor. Hazır alıyor ya da birilerine yaptırıyor. Bayramlar aynı ama değişen teknolojiyle beraber insanlar oldu. Kısacası eski bayramların tadı yok artık.

Büyüklerimiz “nerde eski bayramlar” diye başlamasın da kim başlasın. Artık bizler bile aynı şeyleri söyler olduk. Nerede eski komşuluklar, dostluklar, arkadaşlıklar.

Ve nerede eski bayramlar nerede?

Bütün İslam aleminin kurban bayramını kutlar sağlık, mutluluk, huzur getirmesini dilerim.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank