content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Tem

Başbakanla Röportaj Yapsaydım

Ordu’daki (şehir) gazetecilik yaptığım günleri anımsadım. Halkın içinden birçok kişiyle değişik konularda konuştum.  Ancak şu günlerde, “Sayın Başbakanla bir röportaj yapmış olsaydım neler sorardım?” diye önce kendime sordum ve aşağıdaki soruları çıkardım. Tanınmış bir gazetede olsaydım, bu sorularıma yönetmenimiz ve patronum ne derdi, onu bilmem ama Sayın Başbakanımız bu sorularıma sıcak bakarak içten yanıt verir miydi? Onu da bilmiyorum ama yinede sorularımı sorayım;

 

1) Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı mücadelesini anlatan hangi kitapları okudunuz?  Ve onların bu mücadeleleri ile Atatürk ilke ve inkılâpları hakkındaki görüşleriniz

 

2) 10 Kasımlarda Atanın huzurunda "Sap gibi durmaya gerek yok" demiştiniz, bu  görüşünüzü biraz açar mısınız?

3) Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet ile ilkeleri mi, yoksa Başkanlık, Yarı Başkanlık veya buna benzer daha değişik yönetim biçimi kafanızda var mı? Varsa öğrenebilir miyiz?

 

4) Atatürk'ün inkılapları içinde olan "Din ve Devlet İşlerinin ayrılması" ilkesi hakkında bir muhafazakar parti ve İmam Hatipli olarak  görüşünüz nedir?

 

5) Yargının tartışıldığı  şu günlerde AB Yargıçlarının ülkemizdeki Yargı incelemelerinde hazırladığı raporlarında "Türkiye'deki yargıya şaşırdıklarını ve soruşturmaların iktidara uzanınca savcı ve hâkimlerin görevden alındıklarını ve yargının siyasi gücün emrine verildiğinin belirtilmesi hususundaki görüşlerine katılıyor musunuz? Bu konu da sizin görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

 

6) MİT Başkanı Hakan Fidan için bir gecede kanun değişikliği olduğu düşünüldüğünde, şu anda Özel Yetkili Mahkemelerdeki uzun tutukluluk hali bulunanların en kısa zamanda yargılanmaları konusunda muhalefet ile el ele verilerek kanun değişikliği yapılabilinir mi?

 

7) Ülkemiz, demokrasi,  özgür gazeteciler, yargı, eğitim ve buna benzer ekonomik istatistiklerde istenilen yerde olmadığımız dünyada yapılan istatistiki verilerde görünüyor. Bunların biran önce düzeltilmesi için bir seferberlik düşünüyor musunuz?

 

8) Ordumuza yıllarca hizmet veren, teröre karşı savaşan komutan veya askerlerin kanun gereği "Terörist" damgası yiyerek yargılanmalarına nasıl bakıyorsunuz?  Bu konuda gerek Ceza Kanunu, gerekse "Terörle Mücadele Kanunu"nda değişiklikler düşünüyor musunuz?

 

9) Dini kullanarak partilerin oy potansiyellerini artırmalarına bakış açısınız nedir?

 

10) Gazetelerinden kovulan gazeteci veya programcıların yazılarında gazetelerden kovulma nedenleri iktidarınıza karşı muhalefet yapmaları gösterilerek, patronların iktidarınızca etki altına alındığı belirtilmekte. İktidarınız gazetecilere baskı yapmış mıdır? Köşe yazarlarından bazılarını neden şiddetle eleştirme gereğini duyarsınız? Ayrıca, " Basın Özgürlüğü" hakkındaki görüşleriniz?

 

11)  Medyanın ayrışması nedeniyle bazı basın organları muhalefetin görüşlerini ya hiç vermediğinden, ya da yanlı olarak verdiğinden halkın haber alma özgürlüğü bir yerde engellenmiş oluyor. Bu bağlamda, her partinin muhalefette olabileceği düşünülerek  tıpkı iktidarın her ay düzenlediği "Ulusa Sesleniş " programı gibi,  "Muhalefetin Sesi" programının da yapılarak her kanalda aynı anda gösterilmesine sıcak bakar mısınız?

 

12) Sizi genelde ATV kanalında belli gazetecilerin soruları ile görüşlerinizin açıklandığını izliyoruz. Örneğin kura ile TV veya medaratörün belirleneceği bir programda ayda bir veya üç ayda bir  muhalefet ile bir araya gelerek tartışma programında olmayı düşünür müsünüz?

 

13) Önemli davalara seçilen liyakatli  yargı mensupları kura ile belirlenerek bunların görev sonuçlanıncaya kadar görevde kalma garantileri verilemez mi?  Bu durum Yeni Anayasa'da güvence altına alınamaz mı?

 

14) Birazda özel sorular sormama müsaade eder misiniz?  Boş zamanlarınız biliyorum yok denecek kadar az  ancak olduğunda neler yaparsınız? Spor yapar mısınız? Eğlence anlayışınız?  Hangi tür müzikten hoşlanırsınız? Sevdiğiniz film türü, Siyasetin içinde olmasaydınız hangi meslekte başarılı olmayı düşünürdünüz? 

 

15) En son okudunuz kitap ve film ismini alsam?

 

Sorularıma içten yanıt verdiğiniz için Sayın Başbakanımıza teşekkürlerimle...

 

Ertuğrul Erdoğan

 

Temmuz 2012/Bursa

www.erdoganlaedebiyat.com

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank