content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

31 Ağu

Balıkesir, Bandırma Vapurunu Kaçırırsa!??

KENTLERİN İL VE İLÇE OLMA DURUMLARI HAKKINDA GENEL ÖLÇÜLER NELER OLMALIDIR?
Yıllardır, Balıkesir Bandırma'nın il olması konusu gündeme geldiğinde sümeninin altına bakarak aranmaktadır. Burada Balıkesir'den kastımız, Balıkesir'in kadim yöneticileridir.

Prensip olarak olayları değerlendirirken her zaman elimden geldiğince objektif olmaya çalışmışımdır. Balıkesir'de oturuyorum. Diğer bir ayağım da Bandırmada. Üstüne üstlük Balıkesir'e çok uzak olan Karadeniz insanı olduğumu üzerine koyarsak, zaten objektif olmamam için bir neden bulunmamaktadır.

Öteden beri hep Balıkesir'le ilgili bir yazı kaleme almayı düşünüyordum. Zamanı yeni geldi. 30 Ağustos gibi güzel bir günde bu yazıyı kaleme alıyorum. Bandırma'nın il olmasını bir zafer olarak görmekteyim. Çünkü bu süreç gittikçe zorlaşmakta.

KENTLERİN İL VE İLÇE OLMA DURUMLARI HAKKINDA GENEL ÖLÇÜLER NELER OLMALIDIR?
Bu ara başlık belki de bu yazımın ana başlığı olmalıydı.

Yaşı uygun olanlar hatırlaycaktır. Bundan yaklaşık 20 yıl önceleri her insan nüfusa bağlı olduğu yeri nerede ikamet ediyorsa oraya aldırabilmekteydi. Daha sonra, telefon, faks vb. online teknolojiler gelişince, nüfus kayıtlarının olduğu yerde kalmasına karar verildi. Bu karar çok doğru bir karardı. Kayıtların takibi, kurumsallaşma adına gerekliydi. Tıpkı nüfus kaydında olduğu gibi yeni illerin kurulması da aynı sürece mahkumdur. Neden olduğunu şu maddelerle ifade edebilirim:

1. Teknolojik Gelişmeler:
Teknolojik gelişmeler nedeniyle artık insanlar e devlet ve interaktivite nedeniyle vilayette / ilde çözmek istedikleri işlerinin büyük bir bölümünü yaşadıkları yerden bilgisayarları başında çözebilmektedir. Vilayete gitmeden telefon veya faks makinesiyle evrak akışı sağlanabilmektedir. Bu gelişmeler, yeni illerin kurulmasını veya illerin bölünmesini geciktirmekle kalmadığı gibi gereksiz hale getirmektedir.

2. Ulaşımdaki Gelişmeler:
Ulaşım altyapısındaki ve ulaşım teknolojilerindeki gelişmeler nedeniyle yereldeki taşradaki veya ilçelerdeki insanlar artık eskisi gibi vilayete gitmekte zorluk çekmemekte, zaman kaybetmemektedir. Yol altyapıları her geçen gün hızla iyileştiği gibi, ulaşım teknolojileri de her geçen gün yenilenip hızlanmaktadır. Bu durumda insanlar yerelde olup vilayete gidip gelmekte zorluk çekmediğinden daha önce ulaşım sorunu nedeniyle yerelde yığılan veya zorluk çekilen işler artık kalmamaktadır.

3. Devlet Olgusunun Küçülmesi:
Şimdiye kadar devlet olgusu tartışmasız güçlü bir olgu idi. Son yirmibeş yıldır Türkiye'deki ve dünyadaki özelleştirme eğilimi nedeniyle devlet gittikçe küçülmektedir. Küçülme trendindeki/eğilimindeki devlet yapısında yeni otoriteler yaratmanın gereği de azalmaktadır. Dahası hizmetler gittikçe yerelden çözülme sürecine girilmektedir. Bu da sadece vilayet olmanın veya vilayete gitmenin gereğini ortadan kaldırmamakta aynı zamanda Başkente gitmenin gereğini de azaltmaktadır.

Her biri birbirinden önemli bu üç nedenden dolayı yeni il kurulması, illerin ikiye bölünmesi süreci ortadan kaldırılmalıdır. Bunları bir kamu yönetimi anabilimdalı ve yerel yönetimler bilimdalı öğretim görevlisi ve bilim emekçisi kimliğimle ifade ediyorum.

Durum bu cihettedir. Ama son söz olarak Bandırma ve Bandırma gibi 3-4 ilçe il olmayı çoktan hak etmiş aşmış gecikmiş ilçelerimizdir. Coğrafi ve geometrik olarak baktığımızda da Balıkesir ilinin biçimsiz olduğunu söyleyebilirim. Bandırmanın il olarak Güney ve Güneybatı Balıkesir'in Bandırmaya bağlanması coğrafi ve kültürel estetiklik açısından gerekmektedir.

Ne var ki Bandırma 2-3 yıl içinde Vilayet yapılmazsa eğer 3. yıldan sonra da hiç yapılmamalı, MUTLAK OLARAK TÜRKİYE'DEKİ VİLAYET SAYISI SABİTLENMELİDİR. BU DURUMDA İLLERİN PLAKA NUMARALARI ÜLKEMİZ VAR OLDUĞU SÜRECE YENİLENMELİ ve O ŞEKİLDE KALMALIDIR.

Esenlik dileklerimle.

Not:
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar http://www.timeturk.com, www.yazarport.com , www.bilgiagi.net, http://www.gunesgazetesi.net, http://www.bilgievreni.com, , http://www.siyasalforum.net, www.marmaratv.com.tr http://www.gercekgazete.web.tr, www.radyobrt.net, http://www.fatsadan.com, ile, Gerçek Gazete, Marmara Bölge, Balıkesir Demokrat, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank