- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Bakü Devlet Üniversitesi

Dost ve kardeş ülke Azerbaycan’a 7-14 Kasım 2012 tarihleri arasında ziyaretim oldu. Bu ziyaretimin asıl sebebi; Bakü Devlet Üniversite’nin şahsıma verdiği “Fahri Konuk Öğretim Üyeliği Diploması”nın törenidir. 8 Kasım 2012 Perşembe günü, BDÜ’nin salonunda benimle ilgili bir tören düzenlendi. Törene; BDÜ Rektörü Akademik Prof. Dr. Abel Maharremov , Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları, Bölüm Başkanları, Öğretim Üyeleri, Tv. ve Basın Mensupları, davetli konuklar katıldılar. Bana BDÜ’nin Fahri Konuk Diploması ile Üniversitenin kuruluşunun 90. yılı vesilesiyle, Haydar Aliyev adına çıkarılan altın madalyon bizzat Rektör Akademik Muharremow tarafından takdim edildi. Hatta; merkezi Bakü’de olan Türk Dünyası Araştırmaları Uluslararası İlimler Akademisinin Ankara Başkanı olarak, BDÜ ile birlikte bir “İşbirliği Protokolu”nu (Emekdaşlık Muqavilesi ) karşılıklı imzaladık. TDAUİA tarafından BDÜ Rektörü Abel Muharremov’a “Akademik Üyelik” diploması da benim tarafımdan kendisine verildi.

İşbirliği Protokolu ile karşılıklı olarak; ilmi konferanslar ve toplantılar düzenlenmesi, ilmi çalışmaların yapılması ve değişimi, ilmi yayınların ve dergilerin ortaklaşa yayımlanması, ilmi konularda çalışmalar yapılması karara bağlandı.

Bu vesile ile Bakü Devlet Üniversitesi’ni kısaca tanıtmak istiyorum. Üniversite 1919 yılında Demokratik Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllarda oluşturulmuştur. O yıldan bu yıla kadar 93 yıllık süre içinde gelişerek bu güne ulaşmıştır. Üniversitenin 17 fakültesi bulunuyor. 1. Mekanik-Matematik Fak., 2. Uygulamalı Matematik ve Sibernetik Fak., 3. Fizik Fak. , 4. Kimya Fak., 5. Ekoloji ve Toprak Bilimi Fak. , 6. Coğrafya Fak., 7. Biyoloji Fak., 8. Jeoloji Fak., 9. Filoloji Fak., 10. Tarih Fak., 11. Uluslararası İlişkiler ve Ekonomi Fak., 12. Hukuk Fak., 13. Gazetecilik Fak., 14. Kütüphanecilik ve Enformasyon Fak., 15. Şarkiyat Fak., 16. Sosyal Bilimler ve Psikoloji Fak., 17. İlâhiyat Fak.

Üniversiteye bağlı üç enstitü bulunuyor. 1. Fizikal Sorunlar İlmi Araştırmalar Enstitüsü, 2. Uygulamalı Matemetik İlmi Araştırmalar Enstitüsü, 3. Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Araştırmalar enstitüsü.

Üniversitenin çok büyük bir araştırma kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphane son derece modern ve çağa uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Dünyanın pek çok kütüphaneleri ve araştırma kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışmaktadır.

Üniversitenin araştırma merkezleri de bulunmaktadır :1. Bilişim Teknolojileri Merkezi, 2. Amerikan Araştırma Merkezi, 3. Azerbaycan-Kore Bilişim Merkezi, 4.Rusça Merkezi 5.Nano Teknoloji Araştırmaları Merkezi 6.Abay Kunanbay Araştırma Merkezi.

Üniversitede pek çok müze bulunuyor. 1.Haydar Aliyev Müzesi, 2. Üniversite Tarihi ve Gelişim Müzesi, 3.Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 4. Spor Müzesi, 5. Canlıların Gelişim Müzesi, 6. Mineral Müzesi.

Bana, Üniversitenin kütüphanesini, nanoteknoloji laboratuarını, mikrobiyoloji labaratuarını, bazı müzelerini, bazı spor tesislerini gezdirdiler. Bir Türk olarak gurur duydum. Ayrıca üniversiteye bağlı bir poliniğin ve üniversiteye bağlı bir de Genç İstidatlar Lisesi olduğunu da öğrendim. Genç İstidadlar Lisesine özellikle üstün zekalı çocukların alınarak yetiştirildiğini söylediler.

Üniversite yaptığı yayın konusunda da hayli iddalı. Çeşitli dillerde tam on sekiz dergi ve gazete çıkarmaktadır. Bunların bir bölümü bilimsel yayınlardır.

Bu üniversiteden Haydar Aliyev, Bahtiyar Vahapzade, Hamit Araslı, Yusuf Memedaliyev, Zahid Halilov, Azad Minecanzade, Feyzullah Qasımzade gibi ünlü devlet ve bilim adamlarının mezuniyeti ile kıvanç duymaktadırlar.

Ben de bu üniversitenin Fahri Konuk Öğretim Üyesi olmakla övünmekteyim. Ayrıca bir Türk olarak 24.000 öğrencisi ve 4000 öğretim elamanı olan bu Türk üniversitesiyle gurur duymaktayım.