- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Bahçeli’nin Mübarek Elleri

Herkes neden bahsettiğimi hemen anlamıştır.

Kurban Bayramı'nın bana göre iki temel klasiği var. Birincisini televizyonlar çarşaf çarşaf veriyor. Biliyorsunuz. Caddeleri sokakları birbirine katan kurbanlık danalar!

İkincisi ise artık görmekten ateh getirdiğim Bahçeli'nin öpülesi mübarek elleri ve onu öpmek için kurbanlık koyun gibi sıraya garibim Ülkücüler. Ne varsa Bahçeli'nin elinde, öpmek için birbirinin üstüne biniyorlar.

El öpmek bizde hürmet esaslı geleneksel bir sevgi ve saygı seramonisi. Hepimizin hayatında önemli bir yeri var. Değerlilerimizi ellerini öperek ulularız. O da bizim kendisine gösterdiğimiz hürmete kendine özgü yöntemlerle karşılık verir ve aramızdaki değer ilişkisi korunarak devam eder.

Öte yandan siyaset uluları, emir-ül ümeradan kabul edildikleri için onların elini öpmek devlet babaya hürmetimizi bildirmek gibidir. Kuyruğa girmekten gocunmayız. Haliyle siyasetçilerin bu el öpmelere karşılık vermeleri birebir ilişkilerde olduğu gibi birebir ve kişisel olamayabilmektedir. Çünkü siyasetçinin onca çok sayıda teveccühü tek tek cevaplaması mümkün olmayabilir. Bu sebepten siyasetçiler bu cevabı, çoğunlukla elini bireylerin öpme çabasından korumakla başlayıp, elini gögsüne götürerek herkesi kalbinden selamlama şeklinde verirler. Ki Başbakan Erdoğan bunu en iyi yapanlardan. Hepinizin kalbimde bir yeri var manasına gelen hareketi oldukça anlamlı.

Ancak iş Bahçeli'ye gelince durum çok değişmekte. Sanki bütün Ülkücüler elini öpmeliymiş gibi eli uzatılmış bir şekilde dolaşıyor neredeyse. Ülkücüler bunlar. Hürmetin temel esas olduğu bir gelenekten geliyorlar. Onlarda bireysel hürmet gösterisi diğer bir çok siyasi harekete göre çok daha anlamlı ve önemli.

Fakat Bahçeli'nin kendisine gönülden yönelen bu teveccühe cevap veriş biçimi Ülkücüleri hiç sayan bir niteliğe sahip. Bir kerecik bile olsa elini öpen kişinin yüzüne bakıp da o güzel teveccühe teşekkür etme zahmetine katlanmıyor. Çünkü kendileri hayli ululardan olurlar. Teşekküre ne hacet! Ülkücüler zaten mecbur sanki o mübarek ellerini öpmeye. Neden el öpene tenezzül buyurup ona sevgi göstersin...

Bahçeli, MHP'ye bir saygı ve hürmet beklerken arada bir kendi Ülkücülerini hiç sayan, yok sayan, Ülkücüleri sanki el öpmekten başka bir değeri olmayan kişilermiş gibi gösteren el öptürme geleneğini gözden geçirse iyi olacak.

Bahçeli'ye benden bir hatırlatma: El öpen öptürenden üstündür. Yine de bu klasik, Ülkücülerle kendi arasındadır. Ben sadece buradan bakınca nasıl göründüğünü hatırlatayım dedim yoksa herkesin işi gücü kendisine...