content

25 Mar

Ayranı Yok İçmeye Cep Telefonuyla Gider…

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan bir rapora göre 7 milyar insanın 6 milyarının cep telefonu var ama sadece 4.5 milyarı tuvalete sahip.Bir başka deyişle dünyada temiz tuvaletten daha fazla cep telefonu var!

cep-telefonu-open-tBu şok edici istatistik BM’ yi hayatları tehlike altında olan 2.5 milyar kişinin sağlığını güvence altına almak için küresel bir kampanya başlatmak üzere harekete geçirdi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson yaptığı basın toplantısında “BM’ nin 2015’ in sonuna kadar sanitasyona sahip olmayan insanların en az yarısına bu hizmeti sunma hedefine ulaşılabilmesi için derhal çalışmalara başlanması gerektiğini” bildirdi ve ekledi:

“Dünya liderleri 2000’ de yoksullukla mücadele için bir seri Milenyum Kalkınma Hedefi ortaya koymuşlardı ama sanitasyonla ilgili olanlarda çok gerilerde kalındı.

Dünyada 1.2 milyar insan temiz suya, 2.4 milyar insan ise tuvalete ulaşamıyor.

BM’ nin asıl hedefi 2025 senesine kadar yeryüzünde yaşayan herkesin bir tuvalete sahip olmasını sağlamaktır.

Her sene 5 yaşından küçük 750 binden fazla çocuk kolera, dizanteri, ishâl yüzünden ölüyor.

Hindistan başı çekiyor

Açık alanlara dışkı yapanların yüzde 60’ ı Hintli ama bugün bu ülkede 1 milyara yakın cep telefonu var; oysa bu rakam 2002’ de sadece 45 milyon idi.

Cep telefonu satan ve tamirini yapan dükkânlar tüm ülkeye yayılmış durumda; Nokia’ nın en büyük fabrikası da Chennai’ de.

Açık alanlara dışkılayan insanların yüzde 80’ i 22 ülkede yaşıyor.

Bu ülkeler şunlar: Brezilya, Çin, Kamboçya, Etiyopya, Kenya, Madagaskar, Malavi, Mozambik, Nepal, Nijerya, Pakistan, Sierra Leone, Zambiya, Afganistan, Burkina Faso, Çat, Kongo, Nijer, Sudan ve Güney Sudan.

UNICEF Genel Müdür Yardımcısı Martin Mogwanja da şunları söylüyor:

“BM’ in sanitasyon hedefine bugünkü ilerleme hızında 2015’ de değil ancak 2075’ de erişilebilir.

Sanitasyon ve temiz su için yatırımlarından elde edilecek küresel kazancın sene başına 170 milyar pound olacağı tahmin edilmektedir.

Buna karşılık yetersiz sanitasyon ekonomik büyümeyi etkiliyor ve ülkelere gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0.5 ile 7.2’ sine mâloluyor. “

Gelelim neticeye

Cep telefonu üreten şirketlerin dünyanın “tuvalet” gerçeğini bildiklerini sanmıyorum; çünkü bilselerdi hem konuşmayı hem dışkılamayı sağlayan teknolojiyi çoktan yaratırlar ve bu meseleyi de hallederlerdi.

Yakında “bir konuşmaya bir … bedava ” şeklinde sloganlar duyarsanız şaşırmayın.

Teknoloji her şeye kadirdir.

KAYNAK: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2297508/Six-world-s-seven-billion-people-mobile-phones–4-5billion-toilet-says-UN-report.html

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank