- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Avcılar CHP’de kıyamet kopuyor

CHP İlçe Başkanı Bayram Acar ve 11 meclis üyesi Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci’nin 41 milyon TL’lik borçlanma isteğini karşı çıkarak, dünkü meclis toplantısına katılmadılar.Unknown Object Meclis toplantısına katılmayan meclis üyelerinin, Cuma günü yapılacak olan meclis toplantısında gündeme gelecek borçlanma yetkisine ‘evet’ demeyecekleri iddia edilirken, aynı zamanda meclisten önce yapılacak grup toplantısında da gurup kararı alarak borçlanma yetkisine ‘hayır’ diyecekleri belirtiliyor.
****
Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci’nin 41 milyonluk borçlanma karşılığında her ay 600 milyar geri ödemeli 10 yılda bitirilecek borcun belediyeyi zora sokacağını iddia eden CHP’li meclis üyeleri, 9 milyona mal olacak olan Yaşlılar Yurdu, 19 milyona mal olacak Öğrenci Yurdu ve 13 milyona mal olacak otel projelerinin maliyetlerinin yüksek olduğunu ve belediyenin işlevinin de otel yapmak olmadığını belirtiyorlar.
Avcılar Belediyesi’nin dört ayda Firüzköy Sosyal Tesisleri’nin işletmesinin maliyetinin 400 bin lira olduğunu iddia eden meclis üyeleri, “Küçüçük bir sosyal tesisi işleterek zarar eden belediye, otel işletmesini beceremez ve otel yapamaz” diyerek 41 milyon liralık borçlanmanın çok yüksek olduğunu vurgulayarak, kesinlikle Cuma günü yapılacak meclis toplantısında ‘evet’ demeyeceklerini söylüyorlar.
****
Birkaç gündür yazıyorum. Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, 10 milyonluk borçlanma istiyor, CHP ve MHP meclis üyeleri karşı çıkıyor. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, borçlarını ödemek ve yapacağı projeler için kaynak yaratmak için gayri menkullerini satmak istiyor, AK Partililer buna karşı çıkıyor. Aynı şey Silivri Belediyesi’nde de yaşanıyor.
AK Parti iktidarının yerel yönetimlerin yetkilerini artırmaya yönelik reform paketi mecliste sırasını bekliyor. Belediye başkanlarının yetkileri artırılırken aynı zamanda belediye meclislerinin yetkileri artırılacak. Bir anlamda kent parlamentolarına dönüşecek yerel meclisler.
Bugün ise formalite gibi gözüken, belediye başkanları tarafından çok ciddiye alınmayan, indir parmağını, kaldır parmağını diye görülen meclis üyeleri. Güçlerini çok önemli bir gündem maddesi geldiğinde ortaya koyabilen meclis üyeleri. Onun dışında kıymeti harbiyeleri olmayan meclis üyeleri.
****
Dün Avcılar Belediye Meclisi’nde 11 meclis üyesi, Cuma günü gündeme gelecek 41 milyon TL’lik borçlanma yetkisinin Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci’ye verilmemesi gerektiğine yönelik ilk tavırlarını meclis toplantısına katılmayarak gösterdiler.
Görülen o ki, CHP gurubu işi sağlama almak üzere borçlanmaya ‘hayır’ demek için gurup kararı aldırmaya çalışacak. Becerebilirler mi? 1992 yılında kurulmuş olan Avcılar Belediyesi’nin tarihini yakından tanıyan biri olarak söyleyeyim. Bu girişimleri çok gördüm. Çok yaşadım. ‘Kesin karşıyız, başkana yetki vermeyiz’ diyen sert muhalefet yapanların, meclis toplantısına katılarak nasıl tıpış tıpış oy verdiklerini, kimilerinin ise meclis kürsüsüne çıkarak söylediklerini nasıl yaladıklarını gördüm.
****
Dün meclis toplantısına katılmayan isimlere baktığımda geri adım atmayacak, ilkeli isimler var.
Cuma günkü meclis toplantısına CHP’lilerin muhalifleri ile beraber katılacakları ve ‘hayırcı’ meclis üyelerine destek verecekleri söyleniyor. Ve meclise dün katılan kimi meclis üyelerinin de bazılarının ‘hayır’ oyu kullanacakları iddia ediliyor.
Neyse, şurada üç gün var. Üç gün sonraki Avcılar Belediye Meclis toplantısında kimin nasıl yan çizdiğini, kimin nasıl söylediklerinin arkasında durduğunu, kimin nasıl arkadaşlarını yalnız bıraktığını göreceğiz.

Asıl soru ise şu: Belediye başkanları kentin geleceği ile ilgili borçlanma kararları aldıklarında, bunun nedenlerini kamuya açıklamak ve kentte yaşayan hemşerileri ile paylaşmalılar mı? O kentte yaşayan yurttaşlar oluşacak borcu ödeyeceklerse, borçlanmanın neden yapıldığını, onun karşılığında neler yapılacağını bilme hakları var mı?