- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Âşık Rasim Genç’den: Felek Peşimde Gezer

Değerli dostu, Prof. Dr. Hayrettin İvgin tarafından bana ulaştırılan kitaplardan bir yenisi: Aşık Rasim Genç imzalı, Felek Peşimde Gezer, adının taşıyıcısı. Merkezi Ankara’da bulunan Kültür Ajans yayınlarının 173 ncü yanını olarak Günyüzü gördü 160 sayfalık şiir kitabı.

 

Vezirköprü Kaymakamı Ozan Balcı’nın bir tanıtım yazısı var ‘Aşık Rasim Genç’ başlığıyla Prof. Dr. Hayrettin İvgin imzalı iki sayfalık önsöz dikkat çekiyor 7 ve 8. sayfalarda. İvgin hoca önsözünün bir yerinde: “O, Vezirköprü’nün yaşayan bir insan hazinesidir. Vezirköprülüler bu değerli aşığımıza sahip çıkmalı, bu aşığımızı esirgemeli ve korumalıdır” diyor efendim. Vezirköprü Kaymakamlığının Kültür hizmeti olarak yayınlanan Kitabın ilk şiiri altı dörtlükten meydana geliyor ‘Aşk kolay değil’ başlığıyla kaleme alınmış. Bu şiirden:

 

Aşk o kadar, ucuz kolay olsaydı,

Ferhat koca dağı yarar mıydı ki?,

Ay değil, gün değil tam yedi sene,

Şahsenem Garib’i sorar mıydı ki?.

 

Rasim der, döşüme açmazdı yara,

Beni düşürmezdi ah ile zara,

Pir Sultan Abdal’ı çekmezdi dara,

İdam sehpasını kurar mıydı ki?.

 

Âşık Rasim Genç, yazdıklarını yayınlamadan önce genel bir değerlendirmeden geçiren şairlerimizden. Bu genel görüntüsü, gelecek açısından ümitli olmamız yönündeki beklentilerimizi artırıyor. Felek Peşimde Gezer adlı şiir kitabında yeralanların tamamı hecevezni tarzıyla, türüyle kaleme alınmış. 80. sayfada ‘Hal Bilmeze’ adıl şiiriyle karşımıza çıkıyor. Bu şiirden de iki dörtlük nakledelim:

 

Yedi dağdan su indirir,

Hal bilmeze iş düşerse…

Yiğidi nara yandırır,

Ona kötü eş düşerse.

           

Yalın ayakla yürütür,

Rasim der kini çürütür,

Buzları bile eritir,

Gözündeki yaş düşerse.