content

13 Ağu

Antidepresan Çılgınlığına Kim Dur Diyecek?

Antidepresan hayata engel” başlıklı haberde antidepresan ilaçların bilinçsizce kullanımına karşı çıkan bir psikiyatrist görmek beni çok mutlu etti. Psikiyatrist meslekdaşlarımın “antidepresanlara” karşı inanılmaz bir “bağlılıkları” var.

Bu ilaçlara söz söylettirmiyorlar; en ufak bir eleştiride hemen hepsi kılıçlarını çekip üzerinize yürüyorlar.

Birkaç ay önce Milliyet gazetesinde Metin Münir depresyon ve antidepresanlar üzerine birkaç yazı yazdığında hepsi ayağa kalkmışlardı.

Üç hafta önce Kanal 24’ deki programımda Prof. Dr. Mansur Beyazyürek ve Prof. Dr. Doğan Şahin ile “antidepresanları“ tartışmıştık.

Ben psikiyatri uzmanlarınca yazılmayan antidepresanların yüzde 90’ dan fazlasının gereksiz olduğunu söylediğimde Prof. Şahin bu görüşüme şiddetle itiraz etmişti:

Sebep: “Antidepresan kullanan hastalar bu sözlerden etkilenerek tedavilerini bırakabilirlermiş.”

Gerçekte antidepresanların büyük çoğunluğunu psikiyatristler değil pratisyen, aile hekimi ve diğer uzmanlar yazıyorlar; oysa bana göre bunların neredeyse hiçbiri gerçek depresyon hastası değil.

Şayet bunlar hakikaten depresyon hastası iseler; o zaman da bunların mutlaka bir psikiyatrist tarafından tedavi edilmeleri gerekir.

Bana göre depresyon teşhisinin de tedavisinin de bir uzman tarafından yapılması şarttır.

Hastanın mutlaka ilaç tedavisine ihtiyacı olup olmadığına; varsa hangi ilacın hangi dozlarda hangi sürede verileceğine; psikoterapinin icap edip etmediğine; antidepresanlar yanında başka yardımcı ilaçların da verilip verilmeyeceğine ancak bir uzman karar vermelidir.

Psikiyatristler umursamıyorlar ama bizde antidepresan kullanımı çığırından çıkmış durumda ve özellikle gençlerimizin durumu beni ürkütüyor.

Günlük hayatın bırakın bir yakının kaybı gibi ciddi kederlerini, alelâde üzüntüleri bile antidepresan yazmak için yeterli oluyor.

İkmâle kaldığı için, sevgilisi telefonu yüzüne kapattığı için, üst kattaki komşusu gürültü yaptığı için sinirlenenlere, üzülenlere depresyon ilacı yazmak artık Allah’ ın emri oldu.

Benden bile antidepresana hapı yazmamı isteyenler oluyor diyeyim gerisini siz tasavvur edin.

Gelelim neticeye

Psikiyatristlerin, antidepresan kullanan hastaların ilaçlarını bırakabilecekleri endişesine saygı duyuyorum ama gereksiz antidepresan kullanan ve bu yüzden intihara kadar gidebilen yan etkilere maruz kalanların hiç mi hiç umursanmamasını da anlayamıyorum.

Antidepresan ilaç kullanımının her sene katlanarak artması psikiyatristleri neden rahatsız etmiyor bilemiyorum.

Gerekmediği halde antidepresanlara başlayanların birçoğunun ilaç bağımlısı olmaları (psikiyatristler buna ilaç bağımlılığı demiyorlar) ve bu ilaçları kolay kolay bırakamamaları da üzerinde tartışılması gereken bir mevzu.

Psikiyatristlerden yana umudum yok.

Bu gereksiz antidepresan kullanımına çare bulmak da Başbakana düşüyor.

KAYNAK:

http://tvarsivi.com/player.php?i=2012070539517

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank