content

20 Mar

Amerikalı Ebeveynler Rahim Ağzı Kanseri Aşısına Hayır Diyor

Pediatrics isimli tıp dergisinde on-line olarak yayınlanan bir araştırmada, birçok Amerikalı anne-babanın doktorların ısrarlı tavsiyelerine rağmen,ergenlik dönemlerindeki kızlarına güvenirliliğinden emin olmadıkları için HPV aşısını yaptırmadıkları ortaya çıktı (1).

HPV aşısı halk arasında ‘rahim ağzı kanseri aşısı’ adıyla biliniyor.

Gençlerde Milli Aşılama Araştırması’ nın (National Immunization Survey of Teens) 2008-2010 seneleri verilerinden faydalanılarak gerçekleştirilen araştırmada ailelerin çocuklarına HPV aşısı yanında tetanos, difteri, boğmaca ve menenjit aşılarını yaptırmama sebepleri incelendi.

clip_image002[1]2008’ de 13-17 yaş arasındaki kızların yüzde 18’ i üç doz HPV aşısı yaptırmışken bu oranın 2010’ da yüzde 32’ ye yükseldiği tespit edildi.

Buna karşılık 2010’ da aynı kızların yüzde 80’ den fazlasına boğmaca-tetanos aşısı, yüzde 60’ dan fazlası ise menenjit aşısı yapıldı.

Korktukları için kızlarına HPV aşısı yaptırmayan ailelerin oranı 2008’ de yüzde 4.5 iken, bu oranın 2010’ da yüzde 16.4’ e çıktığı belirlendi.

Doktorlarının ısrarlı tavsiyelerine rağmen müteakip 12 ay içinde kızlarına HPV aşısı yaptırma niyetinde olmayan ebeveynlerin oranı 2008’ de yüzde 40, 2009’ da yüzde 41 ve 2010’ da ise yüzde 44 olarak bulundu.

Araştırmada, ailelerin HPV aşısından duydukları korku giderek artarken diğer aşılar için böyle bir endişenin olmadığı görüldü.

Aileler neden HPV aşısından çekiniyor?

Anne –babaların yüzde 9’ u tavsiye edilmediği, yüzde 17’ si gerekli olmadığı, yüzde 16’ sı yan etkilerinden çekindikleri, yüzde 11’ i ise kızlarının seksüel olarak aktif olmadıkları için aşı yaptırmadıklarını ifade etti.

Araştırmayı yürüten uzmanlardan profesör Paul Darden “Ailelerin aşıyı tanıdıkça içlerinin daha rahat olması gerekirken, bu durumun HPV aşısı için geçerli olmadığını gördük” diyor ve ekliyor:

“HPV aşılanma oranlarını artırmak için ailelerle doktorların aşının emniyeti ve etkinliği konusunda ayrıntılı olarak tartışmaları, sosyal medyadan faydalanma gibi ilave yaklaşımlar şart”.

Indiana Üniversitesinden profesör Gregory Zimet’ in görüşleri şöyle: “HPV aşısının emniyetini gösteren delillerin arttığı dönemde ailelerin endişelerinin artıyor olması çok ilginç. HPV aşıların güvenilir olduğundan hiçbir şüphemiz yok”

Bir başka profesör Jessica Kahn da “Aşı ilk defa 2006’ da lisans aldığında da aşının emniyetli olduğunu gösteren yeterli deliller vardı. O zamandan beri milyonlarca gence aşı yapıldı ve hiçbir sorun da görülmedi” diyor (2).

Modern tıp güven kaybediyor

Aşıya toz kondurmayan profesörlerin endüstri ile çıkar ilişkileri olan, onlardan nemalanan kişiler olduğunu ayrıca belirtmeme gerek olduğunu sanmıyorum.

Amerikan halkı da tıpkı bizim halkımız gibi endüstrinin ‘borazancılığını” yapanları daha ağızlarından çıkan ilk cümlelerden hemen tanıyor ve elbette çok haklı olarak da sözlerine itimat etmiyor.

Senelerce davul-zurna ile yüzde 70-90 oranında etkili olduğu ilan elden grip aşılarının etkinliklerinin geçen yıl 3-4 ay sonra ‘sıfırlandığı’, hastalık yapan virüsle aşıdaki virüs aynı olmasına rağmen bu seneki aşıların etkinliğinin risk grubunda olanlarda ‘yüzde 9’ olduğu ortaya çıkmadı mı?

Dünyanın göreceği ‘en hafif ve en az ölümcül grip salgını’ olacağı daha ilk haftalardan belli olan domuz gribi için yapılan yüz milyonlarca insanın hastalanacağı, milyonlarcasının öleceği şeklindeki ‘korkutma kampanyaları’ hiç unutulacak gibi mi?

Hiçbir yan etkisi olmadığı bildirilen domuz gribi aşılarının marifetleri bir bir ortaya çıkmıyor mu?

Maliyetinin onlarca misli fiyata satılan domuz gribi aşılarının yüzde 90’ a yakını çöpe gitmedi mi?

SGK oyuna gelmedi

HPV aşısı birkaç senedir ülkemizde de satılıyor ama tüm pazarlama numaralarına rağmen halktan ve bir kısım doktorlardan ilgi görmedi.

İlk çıktığında üç doz aşının maliyeti 750 lira idi, fiyat daha sonra yarı yarıya indirildi.

Buna rağmen beklenen satış rakamlarına ulaşılamayınca üreticiler bu sefer de aşıyı SGK’ ya kakalamaya kalkıştılar (3).

Aradan 2.5 sene geçmesine rağmen bir ses çıkmadığına göre demek ki SGK aşıcılara ‘kapıyı gösterdi’.

Gelelim neticeye

Son senelerde ota-çöpe olan düşkünlüğün, alternatif tıp hokkabazlarına ilginin artmasının başta gelen sebeplerinden biri olarak modern tıbba olan güvenin her geçen gün daha çok azalmasını görüyorum.

Çok etkili olduğu, hiçbir yan etkisi olmadığı bildirilen HPV aşısı da tıpkı grip aşıları gibi ‘ticari aşıdır’; etkinliği de emniyeti de çok tartışmalıdır.

Bu mevzuda pek çok yazım var (4) ama anlaşılan o ki HPV aşısının ne olup ne olmadığını, faydasını ve zararlarını tekrar ele almak, hatırlamak gerekiyor.

KAYNAK

1. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/03/12/peds.2012-2384.full.pdf+html?sid=348cc359-27a5-4d8c-8e42-f617489686d6

2. http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/03/18/hpv-teen-vaccinations/1987947/

3. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2010/09/28/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/sgk-yi-hpv-asisi-icin-uyariyorum/

4. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/?s=rahim+a%C4%9Fz%C4%B1+kanseri+a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank