- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Allah Sütleri Gıda Mühendislerinden Korusun

Almanya ile ayran savaşı” başlıklı yazıda Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Sezgin diyor ki (1) :

“Ayranda ısıl işlem gündeme geldiğinde, içindeki yararlı mikroorganizmalar ve enzimler yok olduğu için faydalı yönü de azalmış oluyor. Ayrıca laktoz intoleransı olan kişiler de laktozu sindirebilmek için gerekli olan laktaz enzimini ayranla alabilecekken, ısıl işlem gören ayran içtiğinde bunu alamayacak.

Almanya’nın tdua etmekalebi kabul görürse, AB’de ısıl işlem gören ayran daha çok gündeme gelir. Bu da birçok kişinin işine gelebilir çünkü UHT ayranın hem taşıması daha kolay olur, hem de raf ömrü uzar. Ancak halk beslenmesi açısından ayran faydası azalan bir içeceğe dönüşmüş olur.”

Bir gıda teknoloğundan duyulması kesinlikle “imkânsız” olan bu sözleri için Prof. Dr. Emel Zengin için twitter’ de “helâl-i hoş olsun” diye yazmıştım ama biraz araştırınca, aynı kişinin şu sözlerini okudum ve ”şoka” girdim, “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” dedim.

Beslenme Bülteni’nden (2):

A.Ü. Süt Teknolojisi Bölümünden Prof. Dr. Emel Sezgin de “Çiğ sütün içinde hastalık yapıcı etkenlere sahip patojen bulundurması nedeniyle insan tüketimine uygun olmadığına işaret ederek, çeşitli uygulamalar ve teknolojilerle sütün insan tüketimine emin ve dayanıklı hale getirildiğini” bildirdi.

UHT, pastörize gibi bu uygulamalar konusunda tüm dünyada binlerce araştırma yapıldığını ve bunun insan sağlığına olumsuz etkisi bulunmadığının tespit edildiğini anlatan Sezgin, “Çocuklara süt içirmeyin gibi iddialarda bulunanlar hangi çalışma ya da araştırmalara göre bu sonuca varıyor. Bunu anlamak mümkün değil” diye konuştu.

Gelelim neticeye

İlk defa bir gıda mühendisine “hayranlık” duymuştum ama hayranlığım kursağımda kaldı.

Radikal gazetesinde yer alan haberde adı geçen profesör Emel Zengin bence “çakma Emel Zengin“.

Isıl işlemi” yerden yere vuran birini süt teknolojisi âleminde yaşatmazlar.

“Allah sütleri gıda mühendislerinden korusun“.

KAYNAKLAR

1. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/10/25/haftanin-haberi/almanya-ile-ayran-savasi/ [1]

2. http://beslenmebulteni.com/beslenme/kutu-sutu-savaslari-yeniden-basladi/ [2]