content

07 Nis

‘ALEVİLİK’ Konusu Bilgisiz Konuşanların Canlarını Yakmaya Devam Ediyor.

Ülkemizde ‘bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın’ yanlışlığı ve zararları ile ilgili birkaç yazı yazdım. Bu can yakıcı konulardan birisi de ‘Alevilik’ konusu. Gerçek bilgiye ulaşmadan fikir sahibi olup yorum yapanlar bunun bedelini çok ağır ödüyorlar. Bu örneklere en son halk müziği sanatçısı Musa Eroğlu eklendi.

Sanatçı; Almanya'nın Dietzenbach kentinde Avrupa Saz Okulu'nun 130 öğrencisi, bağlama konseri verdi. Dietzenbach kentine bağlı Rödermark'taki kültür merkezinde düzenlenen konsere Türkiye'den Hakan Kalaycı, Deniz Erdem, Özlem Özdil ve Yusuf Gül gibi sanatçıların yanı sıra Musa Eroğlu da katıldı. Konseri yaklaşık bin 500 kişi izledi. Saz okulunda eğitim gören 130 öğrencinin yer aldığı bağlama orkestrası, 12 farklı türküyü seslendirdi. Etkinliğe katılan sanatçılar da yöresel türkülerden oluşan bir konser verdi.

Musa Eroğlu, konser öncesi yaptığı konuşmayla bir grup dinleyicinin tepkisini çekti. Bu sözlerine bir grup vatandaş, "Seni dinlemek de alkışlamak da yok" diyerek tepki gösterdi ve salonu terk etti. Eroğlu, konseri öncesinde Alevi derneklerine yönelik yaptığı konuşmada "Alevi kültür merkezleri Arapların Ali'si, Hüseyin'i ve Hasan'ıyla uğraşacaklarına bu çocuklara saz çalmayı öğretsinler. Türkiye'de devrimi bu çocuklar yapacak" diye konuştu.

Musa Eroğlu ‘Anadolu Aleviliği’ nin gerçekte ne olduğunu bilseydi , böyle hayati bir hata yapmazdı. Alevilikte ehli beytin , Hz. Ali , Hz. Fatma , Hz. Hasan ve Hüseyin’in sadece Arapların değil tüm müslüman  halklar özellikle de Aleviler tarafından baş tacı edildiğini bilirdi.

Yıllardır bu konuları çalışıyorum, yazıyorum , anlatıyorum. Bilgiye sahip olmadığımız hiçbir konuda lütfen yorum yapmayalım. En azından susalım. Ve en kısa sürede o, sustuğumuz konu bizim için değerliyse bilgi sahibi olalım.

Aleviliğin tarihi sürecini anlattığım bir araştırma ve inceleme eseri olan ‘Anadolu Aleviliği-Tarihi Süreç’ isimli kitabım okuyucularla buluştu. Kitap , Nüve Kültür Merkezi/İnceleme Araştırma kitapları kategorisinde basıldı.

Kitabını okuyucularıma kısaca şu sözlerle takdim edebilirim: ‘Bin yılı aşan bir süredir Alevi ve Sünniler bu topraklarda birlikte yaşıyorlar. Dolayısıyla Alevilik tamamen bu coğrafyaya ait ve güncel bir konu . Anadolu’ya özgü olan ‘Alevilik’ hakkında  - önemi dikkate alınırsa – yeterince çalışma yapılmış olduğunu söyleyemeyiz. Bu sebeple karanlıkta filin tarifini yapmaya çalışanlar gibi çok farklı ‘Alevilik’ tarifleri yapılıyor.

Alevilik, kimilerine göre bir kültür hareketi, kimilerine göre bir mezhep, kimilerine göre Şiiliğin Anadolu versiyonu , kimilerine göre de eski Türk inanç ve akidelerinin İslami boyayla boyanmış şekli…

Günümüzde yaşanan bir Alevilik gerçeği var. Geniş bir coğrafyada ciddi bir nüfusa sahip kendisini Alevi olarak tanımlayan bu insanlar Anadolu’da Malazgirt’ten hatta ondan daha önceki tarihlerden bu güne yaşıyorlar.

Kitabımızda Alevilik gerçeği nedir ? Tarihi süreçte nasıl ortaya çıkmıştır? Temelleri nereye , hangi sebeplere dayanmaktadır ? sorularının cevabını vermeye çalıştık. Bu bilgiler   ‘Fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olmak lazım’ gerçeğine inanan her entelektüel için gerekli olduğuna inandığım bilgiler. Alevilik hakkında söz söylemeden muhakkak bilinmesi gereken hususlardır.

“İttifak (birleşmek) marifetle (bilgiyle) olur”  gerçeğine nazara alarak Aleviliğin özellikle tarihsel kökenleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Çünkü eşya ,  kaybedildiği yerde aranmalıdır. Verilen bilgilerin başta alevi ve sünni Müslümanlar olmak üzere tüm insanlığa faydalar getirmesi temennisi ve ümidiyle...’

TYB KONYA ŞUBESİ KONYA DA YAŞAYAN YAZARLARI İMZA GÜNÜNDE BULUŞTURDU.

Kitabım ilk defa TYB Konya Şubesinin organize ettiği 30 Mart Cumartesi Kule Site’de ki  ‘Konya’da Yaşayan Yazarlar Sizlerle’ etkinliğinde okuyucularla buluştu. İmza günü etkinliği oldukça verimli geçti. Tyb Konya Şubesinin gelenekselleşen bu faaliyetinde başta başkan M. Ali Köseoğlu ve yönetim ekibi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Aleviliğin tarihi sürecini merak eden okuyucularımız kitaba kitapçılardan , internetten ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Konya İl Müdür Yardımcılığı görevini yürüttüğümden Öğretmen Evleri Mah. Larende Cad. No. 13 adresindeki işyerime uğrayıp bir çayımı içerek bizzat  imzalı bir şekilde ulaşabilirler.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank