- Bilgi Agi | Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi ve Yazar Portali - https://www.bilgiagi.net -

Akkuş’ta Bir Aralık Akşamı Akkuşlu Soğuktan Çok İlgisizlikten Üşüyor

Bu insanlara yardımcı olacak önderlere ihtiyacı var

Bir ara Akkuş ile ilgili fotoğraf ve görüntülerimi ararken 29 Aralık 2011 tarihli bir video dikkatimi çekti. Bir Cuma günü Ünye’ye gelmek için otogara geldiğimde çekmişim.
Saat akşamın beşi civarları ve lapa lapa kar yağıyor. Yer ise tamamen kar. Akkuş-Ünye seferi yapan dolmuşlar kar kış demeden tarifeli seferlerini aksatmadan yolcu taşıyor. Gelenler, gidenler…
Aylardan Aralık sonları ve günlerden Cuma akşamı. Kar lapa lapa yağıyor. Bu mevsimde Akkuşlu için son derece normal bir vaziyet. Ancak hemen hemen her yıl görülen manzaralardan bu. Akkuş’ta kar Uludağ’a yağandan farklıdır. Akkuşta kar; soğuk, zahmet, çile ve hayatla yapılan mücadeledir. Kimse buraya kayak yapmak için gelip binlerce dolar bırakıp gitmez. Buranın turistik tesisleri yoktur. Buranın insanı ekmeğini taştan, topraktan çıkarır toprağı bulduklarında.
En şanslıları okuyup bir meslek sahibi olanlardır. Ancak bu zamana kadar kimse yerli halka nasıl bir katkıda bulunulacağı üzerine kafa yormamış. Buralarda toplam nüfus azdır. Her aileden bir kişi iş bulursa hayatlarını idame ettirecek imkânı var demektir.

Bazı yerler vardır ki ticaret mantığı ile düşünemezsiniz. Bazı şeylerin kar ve zarar ettiğinin hesabını yapmak doğru olmaz. Bir ilçede olması gereken bütün müdürlüklerin ve birimlerin burada olması lazımdır. En azından bir meslek yüksekokulu açılabilir. Zaten binası var. Buraya dışarıdan gelen öğrenciler çevrenin tanıtımı için gönüllü elçiler olacak buranın sesini duyulması gereken yere duyuracaktır. Ayrıca dışarıdan gelen yüksekokul öğrencileri harcamalarını da buradan yapacaklardır.

Ayrıca Akkuştan burayı kazanan öğrenciler için ise ayrı bir kazanç olacaktır yüksekokul. Önce kendileri binlerce lira harcayarak tahsil için dışarı gitmeyecek, gelen kişilerle arkadaş olup kültür alışverişinde bulunma imkânına sahip olacak şehirde bazı gelişmeler olacaktır.

Bu öğrenciler Akkuşlu öğrenciler için de imrendirici ve kamçılayıcı olacaktır. Ancak bunun için mücadele etmek lazımdır. Bu istek en yetkili kişilere duyurulmalı, konu da ısrarcı olunmalıdır. Akkuş’un köylerini bilmiyorum ama merkezde Bir lise, bir İmam hatip lisesi, bir ilkokul, bir ortaokul bir de adı YİBO olan ilkokul ve ortaokul tabelasını bünyesinde bulunduran okul var. İşte Akkuşlu bu öğrenciler başka yerlerin de olduğunu, okumak için başka yerlerdeki öğrencilerin Akkuş’a geldiğini onlar da bir gün tahsil için başka yerlere gitmeleri gerektiğini öğrenirler.

Akkuş’ta kış sert geçer. Ancak Akkuşlu bu şartlara alışıktır. Yılmaz. Onun asıl üzüldüğü bu zor şartlarını hafifleten sıcak ve müşfik bir ele ihtiyacı var. Bu insanlara yardımcı olacak önderlere ihtiyacı var. Yoksa bu insanları kendileriyle baş başa bırakırsak vicdanımız sızlamaz mı? En kısa zamanda kim nasıl yardım edecekse işe koyulsun. Yoksa Akkuşlu soğuktan çok ilgisizlikten üşüyor bilesiniz…

Zeki ORDU